Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2013 toegenomen met 13 procent tot 6817. Dat is een nieuw record. De ict-sector, die de schade de afgelopen jaren beperkt wist te houden, zag het aantal faillissementen de eerste zes maanden van dit jaar het meeste toenemen. In deze sector legden 183 bedrijven het loodje, maar liefst 50 procent meer dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Dit meldt het online portaal Faillissementsdossier.nl.
Volgens Faillissementsdossier.nl hebben binnen de ict-sector vooral dienstverleners en leveranciers van hardware en kantoortechnologie het behoorlijk te verduren. Met name veel kleinere bedrijven gingen op de fles. Een recent voorbeeld was het op de fles gaan van websitebouwer en adviseur Starsale uit Hengelo. Ondanks dat er wel klanten waren duurde de recessie voor dit bedrijf te lang. De boedel is inmiddels overgenomen door software- en internetbureau The Bean Machine uit Enschede.
Andere recente faillissementen uit de ict-sector zijn bijvoorbeeld Beaver Software Solutions (Assen), Cistron Internet Services (Alphen aan den Rijn) en Data Teleprojects (regio Rotterdam), Tryllian Solutions (Amsterdam) en Madcap (Hardinxveld-Giessendam).
Lichtpuntje
Over de gehele linie ziet Faillissementsdossier.nl toch ook een lichtpuntje: ten opzichte van het eerste semester vorig jaar is de stijging van het aantal faillissementen in de Nederlandse economie gehalveerd. ‘De cijfers zijn niet florissant, maar het lijkt alsof het iets beter gaat’, signaleert Marcel van den Berg van Faillissementsdossier. ‘Er ontstaat een soort waterscheiding tussen sterke en zwakkere broeders. Het aantal bedrijven dat crisisresistent is, stijgt gestaag.’ De cijfers van juni staven deze conclusie. Ten opzichte van mei daalde het aantal faillissementen de afgelopen maand 14 procent tot 1056.
Provinciaal nam het aantal bedrijven dat omviel het snelst toe in Groningen en Zeeland. Voor geheel 2013 verwacht Faillissementsdossier een stijging van het aantal faillissementen met 12 tot 15 procent.
Dat deze golf gaande is is natuurlijk niet zo heel erg verwonderlijk. Er vind een kaalslag plaats onder IT bedrijven die zijn weerga niet kent en de bodem is wat dat betreft nog niet eens bereikt.
Waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben is of er goede actuele getallen zijn die een beeld geven van zzp-ers in de IT en hun stand van zaken.
Goed punt mbt de ZZP’ers en de stand van zaken.
Daarnaast heb ik het idee dat er veel bedrijven op het moment omvallen aangezien er weinig buffer over is, veel hebben de afgelopen jare toch geinvesteerd en/of geherinvesteerd om bij te blijven cq waarde te kunnen blijven creeren voor klanten.
Daarnaast zie je veel bedrijven die klanten hebben waar in het verleden net wel genoeg waarde werd toegevoegd en nu net niet. Die zelfde bedrijven overleven nu net niet, zelfs nadat de investeringen enorm naar beneden zijn gedraaid.
Resultaat, de gehele keten gaat knellen en zo snel er 1 partij omvalt neemt zo’n bedrijf andere direct of indirect mee, met als gevolg een domino effect wat we nu zien.
Kortom, de overheid moet de investeringen in het midden en klein bedrijf snel stimuleren om erger te voorkomen, want dit stopt niet een, twee, drie.
@ Mickel
Men roeptoeterd altijd maar over de cijfer presentaties van het CBS maar neemt de zzp-er niet mee in het verhaal. Hierdoor moet men bij die officiële cijfers er rustih nog eens tien tot twaalf procent optellen.
Het werkelijke probleem van werkeloosheid is veel ernstiger dan men allemaal maar roept en pretendeert.