Zestien informatica-gerelateerde studieverenigingen komen met een nieuwe aanpak van ict-recruitment. Ze organiseren samen met evenementenbureau Conjugo Events voor 11 oktober 2013 het IT Talent Debate, een nieuw initiatief om technische ict-studenten op interactieve wijze samen te brengen met bedrijven die op zoek zijn naar nieuw personeel. De studieverenigingen vertegenwoordigen samen ruim vijfduizend ict-studenten vanuit het gehele land.
Het IT Talent Debate is bedoeld om studenten en technisch personeel uit de ict-branche het gesprek aan te laten gaan over ontwikkelingen in de branche, bedrijfscultuur en persoonlijke ontwikkeling. Het evenement vindt op 11 oktober voor het eerst plaatsvinden te Amsterdam. Driehonderd derde- en vierdejaars studenten van verschillende informaticaopleidingen zullen daar een inhoudelijk debat voeren en diverse workshops bijwonen.
Een andere manier
Volgens een aantal bedrijven, die zich al hebben aangemeld om met elkaar het debat aan te gaan, speelt het initiatief in op de toenemende vraag naar vernieuwende carrière-evenementen. Zij ervaren het als steeds moeilijker om de juiste mensen aan te trekken. ‘Met dit initiatief kunnen we studenten eindelijk op een andere manier kennis laten maken met het werkveld’, zegt Remco Snijders, voorzitter van de Utrechtse studievereniging Sticky.
Ict-studenten die een recruitmentevenement bezoeken hebben als grootste irritatiepunt de wervende verhalen van recruiters voor bijna afgestudeerden. Alex Scherphof van de Rotterdamse studievereniging Satis beaamt dit. ‘Wanneer je op een dergelijk evenement een inhoudelijke vraag stelt staan recruiters vaak met hun mond vol tanden. Veel ict-studenten zijn de manier waarop ze benaderd worden door recruiters meer dan beu.’
Is het niet zo dat in zijn algemeenheid recruiters vermoeide reacties teweeg brengen?
Maar dat studievereningen zelf het iniatief nemen lijkt me een nogal pijnlijke constatering voor het Nederlandse bedrijfsleven. Je zou immers een wat meer ondernemende houding van die kant verwachten.
In aansluiting op de reactie van Johan Duinkerken voor mij;
Werving en selectie in Nederland, de wijze zoals die word uitgevoerd is denigrerend hautain en kan domweg niet leiden tot het vinden van talent. Wanneer heb je iets aan dat talent? Als je basis in orde is en die kennis basis, die operationele basis, die heeft het bedrijfsleven vrijwel helemaal op de helling gezet.
Senior voor junior/medior
Wanneer je als CEO niet goed oog hebt voor het belang van een gezonde continuiteit binnen de organisatie, moet in krappere tijd vooral heel snel af zien te komen van die sernior en die vervangen door juniors. Je zorgt er dan tegelijkertijd voor dat je de junior oneigenlijk opzadeld met zeer veel verantwoordelijkheden en het is wachten op …. de eerste mishap.
Studenten zijn niet gek…
Natuurlijk zijn studenten niet gek en denken heel goed na. Ook zij kennen de verhalen van toenemende getallen van de burnouts. Ook zij begrijpen de gevaren maar ook nadelen van het ontberen van algemene IT ketenkennis en kennis van de organisatie. Zij begrijpen heel goed dat eeen stukje lol en marge van error op de scholen iets heel anders is dan de zeer strakke regimes binnen de organisatie van vandaag.
Die studenten weten ook dat zij er met dezelfde eenvoud makkelijk uit kunnen liggen als zaken even tegen lopen en resultaten niet helemaal zijn zoals voor gespiegeld.
Recruiters
Het gebeurd steeds meer en meer dat ook recruiters worden ingewisseld voor juniors en mediors. Die moeten zich bewijzen en stel die maar eens enkele eenvoudige vragen over automatiseren en…. u krijgt dit wat word beschreven. En die recruiters gedragen zich net zoals menig HR professional. Hautain alsof zij de mooiste deal voor de betreffende student heeft.
Momenteel is het zo, volgens zeer eenvoudige berekeningen, dat de kans dat een HR professional of recruiter, de beste student op de juiste plaats krijgt,
Er is ook een enorme onbekendheid van recruiters op het IT vak. Ze hebben over het algemeen ervaring zat met IT bedrijven en het wegzetten van ITers bij die bedrijven maar het blijven over het algemeen mensen met een HR achtergrond en een alfa-mindset die niet aansluit bij de bèta-mindset van de gemiddelde ITer. Vakinhoudelijke kennis is bij deze mensen ver te zoeken en ze komen niet erg ver als je ze het verschil vraagt tussen een beheerfunctie en een ontwikkelfunctie. Studenten die een IT opleiding hebben gevolgd waar ze veel hebben moeten programmeren en waar ze vakken hebben gevolgd over algoritmes en datastructuren wordt door recruiters vaak toch een beheerbaan aangeboden (mede omdat er al te weinig ITers zijn en waarschijnlijk nog minder beheerders maar toch).
Ook is het vreemd om te spreken van een arbeidsmarkt. Er is nouwlijks marktwerking. Als dit wel zo was zouden ITers flink meer moeten verdienen dan managers. (goede) ITers zijn immers schaarser.
Mooi dat een aantal studentenverenigingen dit voortouw nemen, het was natuurlijk een kwestie van tijd dat zoiets zou gebeuren al had ik het eigenlijk eerder vanuit een vereniging van reeds werkende vakgenoten verwacht.
Waneer beide de handen dan ineenslaan duurt het nog slechts korte tijd voor het einde van gebakken lucht verkopers in zicht komt.
Wellicht blijven dan eindelijk enkel tussenorganisaties over die het ict vak niet zo te schande maken als dat in de afgelopen jaren is gebeurd.
I have a dream…maar ja ik ben dan ook erg naief
Beste Ben,
Ik ben bang dat je er ietwat naast zit.
Recuiters en proces in het algemeen
Er is een groot probleem en dat is namelijk het recruitmentproces. Ik zeg dit inmiddels al weer meer dan twintig jaar. De praktijk is namelijk bijna altijd geweest dat recruitment IT gebruikt om de eerste scheiding te doen bij een vacature.
Dat gebeurd niet handmatig en met kennis van zaken maar men heeft dit aan software over gelaten. Men dacht, gaat sneller en we kunnen daarmee onszelf en klant ten dienste zijn. Hier komt dan de tweede doodoener in het proces, de commercie.
Steeds sneller begrepen sollicitanten dat, om een kans te maken, moesten ze er voor zorgen dat bepaalde steekwoorden in hun cv vaker voor moesten komen. Veel sollicitanten schreven dan ook, vaak op advies van diezelfde recruiters, hun cv op de vacature toe. En alleen al met deze twee stappen ben je het nut van het proces meteen kwijt.
Statistisch is het inmiddels zo dat meer dan 30% van de cv’s niet is wat het lijkt, en software die word gehanteerd is niet bij machte om dat te kunnen onderkennen. ‘Dat kunnen wij recruiters en HR professionals als geen ander….’ is vaak de reactie.
1. Als dat zo is, dan bereikt minstens 70% jullie niet want die ligt er door de software uit.
2. Als je geen inhoudelijke kennis van zaken hebt, wat in meer dan 70% van de aanvragen het geval is, dan is de kans in contact te komen met de werkelijk best geschikte kandidaat
Dit Event lijkt me een goed idee, ervan uitgaande dat de vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de werkgevers, in staat zijn om zowel vanuit de business als de (ICT)technische kant inhoudelijk toegevoegde waardevolle informatie kunnen verstrekken. Echter, om ook voor de langere termijn vraag en aanbod van ICT-ers beter op elkaar afgestemd te krijgen, moet het het bij de wortels worden aangepakt; onderwijs dat niet achter de feiten aanloopt maar op z’n minst afgestemd is op de actuele ontwikkelingen en nog beter, ‘voor de muziek uit kan lopen’. Naar mijn mening moeten de ‘ICT-onderwijsmakers’ veel dichter op de praktijk zitten en deelnemen aan de boven vermelde workshops. Laat het bedrijfsleven en het onderwijs de handen (meer) ineen slaan door minstens jaarlijks ‘heidedagen’ en andere vormen van overleg met elkaar te houden, zodat de afstemming tussen theorie en praktijk kan worden geoptimaliseerd. Dan bereik je een win-win!
De recente feiten bevestigen de ‘nood’ en oorzaak van dit Event; In diverse sectoren kampt men met een tekort aan ICT professionals, zoals (cybercrime)specialisten bij de overheid, het UWV en de Zorg. Daarnaast kampt bijna een vijfde van de ICT bedrijven met een groeiend personeelstekort, met name op het gebied van nieuwe technologieën zoals de ontwikkeling van mobiele apps, virtuele werkplekken en cloud computing. Sectorbreed is er op ICT gebied nu een tekort aan personeel van meer dan 15% en verwacht men volgens jaar 17% tekort. Indien de recessie aanhoudt, verwacht men in 2016 een tekort van 6300 Hoger opgeleide ICT professionals en 11.000 indien de economie weer aantrekt.
In hoeverre is het huidige ICT-onderwijspakket op o.a. boven vermelde actuele behoeftes voldoende afgestemd? Het vinden van een goed gekwalificeerd afgestudeerde Informaticus kan alleen als hij/zij goed gekwalificeerd (lees: up-to-date-to-future) onderwijs heeft genoten.
Ik merk helemaal niets in mijn salaris van een bestaand tekort aan ICT’ers.
Misschien zit het probleem toch ergens anders (niet herkennen van talent b.v.)…
@ Brombeer
U heeft het juist.