De beloning van Wolters Kluwer-topvrouw Nancy McKinstry liep in 2012 op tot 5,6 miljoen euro, een ruime verdubbeling. De vakbonden kregen echter onlangs te horen dat het sociaal plan van Wolters Kluwer in Nederland te duur zou zijn en moet worden versoberd. Dat de beloning van McKinstry blijft stijgen, terwijl er steeds medewerkers worden ontslagen, zet kwaad bloed onder de achthonderd medewerkers van de hoofdkantoren van het informatieconcern in Alphen aan de Rijn en Deventer. Dat schrijft De Volkskrant.
Uit onderzoek van de Volkskrant naar topinkomens blijkt dat de beloning van topvrouw McKinstry vorig jaar ruim verdubbelde. Dat kwam voor een belangrijk deel door de gestegen waarde van haar aandelenpakket. McKinstry behoort tot de toplaag van bestuurders in Nederland die roepen om matiging, maar zich niet geroepen voelen om zelf een signaal af te geven.
Zo kregen de vakbonden afgelopen vrijdag van Wolters Kluwer Nederland te horen dat het lopende sociaal plan voor ontslagen werknemers te duur zou zijn. FNV Kiem-bestuurder Anne Jan de Graaf noemt in De Volkskrant dat ‘van de gekke’. Volgens De Graaf gaat het niet gebeuren dat werknemers bij een reorganisatie minder geld meekrijgen, terwijl de beloning van de bestuursvoorzitter steeds verder stijgt.
Het overleg tussen Wolters Kluwer Nederland en de vakbonden gaat in september verder. Zolang er geen akkoord is, blijft het huidige sociaal plan van kracht. Wolters Kluwer heeft aan De Volkskrant overigens laten weten zich niet te herkennen in het beeld van onrust op de werkvloer.
Transformatie
Wolters Kluwer heeft de laatste jaren middels investeringen en overnames een transformatie ondergaan van uitgeefhuis naar informatieconcern en leverancier van administratieve en taakondersteunende software voor accountants, medisch specialisten en juristen. Die omwenteling gaat ten koste van onder andere de traditionele vakbladen, waar fors wordt gesneden, ondanks dat er gewoon winst wordt gemaakt, zoals vorig jaar bij het blad Binnenlands Bestuur.
Wat hypocriet van die bestuursvoorzitter. Laat haar één of twee miljoen miljoen minder verdienen (dat voelt ze echt niet) en dat in het sociaal plan steken. Er zullen heel wat mensen blij zijn met het plan.
Typisch zo’n geval van een Amerikaanse manager die naar Europa is overgewaaid. Voortdurend hard roepen dat het anders moet, maar intussen werknemers als lijfeigenen behandelen en stevig in de kassa graaien. Prestatie moet beloond worden, maar er zijn grenzen aan wat sociaal aanvaardbaar is. Je mag jezelf afvragen of deze mevrouw nog aan dat criterium voldoet. Snel naar huis sturen?
Typisch dat een salaris van een CEO door de RvC in de regel besproken en goedgekeurd wordt en dan toch tot dit soort bedragen kan oplopen.
Hoge salarissen zijn helemaal niet verkeerd, ook niet in dit geval.
Echter, ze dienen wel in verhouding te staan.
Indien deze CEO weinig salaris krijgt en wordt beloond op resultaten (bonus) zoals verbeterde aandeelwaarde op langere termijn door waarde creatie, nieuwe proudcten, diensten, etc., en daar een hoog bedrag voor krijgt is voor mij geen probleem. Bijivoorbeeld Steve Jobs. Hij heeft echt waarde gecreeerd, met nieuwe producten en diensten.
Echter, een salaris van X miljoen, terwijl ik de indruk heb dat er weinig waarde is gecreeerd anders dan door kostenbesparing en het afstoten van onderdelen, lijkt me een ander verhaal.
Was ook afgelopen donderdag een discussie over bij hollands recht ned 2.
Het grote graaien. Gisteren een prachtige uitzending over pensioenfondsen en hoe die het geld van de werknemer over de balk gooien.
Ik ben benieuwd tot hoe lang dit nog gepikt wordt en wanneer de tweede franse revolutie begint…
@Mickel
Steve Jobs had een salaris van 1 dollar. Hij had echter een enorme berg aandelen. Dit laatste was echter logisch, aangezien hij de oprichter van het bedrijf was..
Nancy McKinstry is gewoon een medewerker van het bedrijf en krijgt, net als alle andere medewerkers salaris. Haar salaris is echter absurd hoog en staat niet in verhouding tot dat van de gemiddelde medewerker van Wolters Kluwer.
Als je een geweldig idee hebt, en daarmee aan de slag gaat en er vervolgens heel rijk mee wordt, prima, maar wanneer je gewoon ergens in dienst treedt en dan denkt zulke bedragen mee naar huis te moeten nemen, dan toon je eerlijk gezegd te weinig respect voor je personeel en ben je op dat punt onbehoorlijk bezig.