Het op Microsoft gebaseerde fundament van het ict-landschap van je bedrijf kan met de komst van verschillende besturingssystemen en apparaten zoals iOS en Android zeer kleurrijk worden. Het vereist een grote investering in de producten om deze vreemde eendjes in de Microsoft-vijver naast en met bestaande componenten te laten samenwerken en te beheren. Deze besturingssystemen en apparaten zouden omarmd moeten worden, want de flexibiliteit, innovatie en vernieuwing die ze bieden waren ver te zoeken bij Microsoft-producten. Met Windows 8 kan Microsoft het tij keren.
Er zijn genoeg fundamentele verschillen tussen ideologie en DNA van Microsoft-producten en die van Apple en Google. De x86 architectuur van Microsoft is zo’n dertig jaar oud en biedt daardoor weinig flexibiliteit en vernieuwing, die vandaag de dag vereist wordt. Microsoft negeerde een tijd de voorsprong van Apple en Google-producten op deze punten. Iets dat het bedrijf de positie als trendzetter en marktleider heeft gekost. Met de introductie van Windows 8 op tablet, desktop en telefoon begint het bedrijf de verloren klanten en marktaandelen terug te winnen. Deze vernieuwingsslag is misschien niet interessant voor thuisgebruikers maar wel voor zakelijke klanten!
Brede aanpak
Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zou bij bedrijfsleven op een belangrijk punt de slag kunnen winnen van concurrenten als Appel en Google: Interoperability met bestaande en ook de nieuwe (Microsoft) oplossingen en diensten.
Het is duidelijk zichtbaar dat de laatste productontwikkelingen van Microsoft gebaseerd zijn op de integratie van verschillende oplossingen en diensten met een besturingssysteem die op verschillende apparaten draait (tablet, telefoon, desktop, laptop).
In dit kader zien we bijvoorbeeld dat de SCCM 2012 veel mogelijkheden biedt voor het beheren van Windows 8 op tablet, desktop en ook telefoon (Windows Phone 8). SharePoint is op een aantal aspecten verder ontwikkeld voor het delen van bestanden en toegankelijk maken van bestanden (Flow Me Data) voor mobile gebruikers. Active Directory biedt de komende tijd meer mogelijkheden voor het managen van Windows 8 tablets (geen RT versie). De integratie met DirectAccess 2012 biedt Windows 8 mobile gebruikers toegang tot het bedrijfsnetwerk zonder een vpn-oplossing. En uiteraard is het Office pakket van Microsoft in de nieuwe versie verder verbeterd voor de Windows 8 interface en Touch functionaliteit.
Vendor Lockin?
Ja! Maar dat geldt ook voor Apple of andere leveranciers, is het niet? Uiteraard is het de taak van de ict-manager of cio om te bepalen of de vendor lock-in van Microsoft nadeliger is dan het creëren van een oerwoud van tooling en interfaces voor het beheren en functioneren van verschillende besturingssystemen en devices naast elkaar. Dit is een onderzoek waarin verschillende aspecten van de ict-zaken binnen je afdeling en bedrijf aan bod moeten komen. Ervaring uit verleden leert dat de consolidatie van ict-tooling en oplossingen in een platform zeker geen desinvestering zal zijn dan wanneer je verschillende producten voor verschillende zaken naast elkaar gebruikt.
Met Windows 8 terug aan het front
Microsoft heeft door gebrek aan innovatie en vernieuwing in het Windows-platform veel klanten en marktaandeel aan Apple en Google verloren. Deze situatie gaat veranderen! Microsoft gaat de oude x86 architectuur flink op zijn kop zetten en radicale veranderingen in het ‘Next Gen’- besturingssysteem en -producten doorvoeren. Windows 8 is pas de voorbereiding op grote wijzigingen die de komende versies teweeg gaan brengen.
Het is al bekend dat een gebruiker tegenwoordig drie apparaten ter beschikking heeft : smart phone, tablet, pc/laptop. De uniformiteit van het nieuwe besturingssysteem dat geschikt is voor verschillende apparaatvormen, consolidatie van beheertooling en integratie met ict in de toekomst (cloud computing) zorgen ervoor dat Microsoft met het nieuwe besturingssysteem voor het bedrijfsleven interessanter zal worden dan concurrenten zoals Apple of Google!
Dag Reza, aardig artikel over Microsoft en lovende kritieken. Mooi.
Uiteraard heb ik als criticus mijn bedenkingen bij Microsoft. In het datacenter hebben ze mooie producten, Exchange, Sql, Server producten, niets mis mee en betrouwbaar. Ook hier is MS van ver gekomen en zijn ze in staat geweest een goed en betrouwbaar product neer te zetten.
Hoe anders is het op desktop. Windows 98ME, Vista en 8 zijn geen successen geweest en met 8 aan de faillure kant zal MS het moeilijk krijgen. Met 8.1 proberen ze weer de zaak zaak te herstellen, maar hoeveel kansen krijgen ze nog?
Microsoft doet namelijk fundamenteel een ding fout en dat is luisteren naar de markt en de klanten op het gebied van de Desktop. Bij iedere nieuwe versie wordt gepoogd een technisch hoogstandje neer te zetten, dat vervolgens net zo vol fouten blijkt te zitten als vorige versies en vervolgens dusdanig is aangepast dat niemand er meer mee overweg kan. ook wordt vaak de weg naar comptabiliteit met vorige versies verloren. Gevolg irritatie bij de klanten. dit geldt voor Office en Windows. Als MS office gaat uitbrengen voor Android en IOS dan is MS op de desktop binnen 4 jaar gedecimeerd.
Ik verbaas mij er nog steeds over hoe knullig de software van MS in elkaar zit. Ik denk dan aan het kopiëren tussen word, excel en powerpoint, het moet toch niet moeilijk zijn om lettertypes en kleuren consistent te houden. in office 6 lukte dit goed, inmiddels is dat al jaren hopeloos. Het MS office pakket is het enige pakket dat regelmatig crashed op mij. MacBook, hopeloos. MS moet zich gaan richten op de klant en kwaliteit, niets meer en niets minder, anders houd het echt op.
Leuk commercieel artikel maar ik heb ooit nog wel eens een open brief aan Bill Gates gelanceerd op het net middels verschillende fora, nooit antwoord op gehad van Bill Gates.
We moeten het Bill nageven, hij is één van de eersten geweest die ‘free feedback’ heeft weten om te vormen naar een ongelofelijk groot onderdeel van zijn MS producten ontwikkeling om vervolgens die met een gigantisch verkoop apparaat te gelde te maken. Aan alles is bij MS gedacht wat het binnenharken van geld betreft.
Ik ben wel voor commercie, geen punt. Maar wanneer commercie doorslaat, ben ik ook degene die gewoon een pas op de plaats maakt. Waarschijnlijk het meest gebruikte, populaire en stabiele OS door MS afgeserveerd? XP.
Nee we gaan iets nieuws bedenken en we kennen de rest. Bottom line? Ik ken nog heel veel mensen die heerlijk met XP werken, nergens last van hebben, al helemaal niet van de perikelen van Vista, 7 en 8. Als je maar vaak genoeg gilt dat dat allemaal een succes is dan gaan XP gebruikers, ondanks dat XP niet meer word ondersteund vast wel over. Je pleegt gewoon zakelijk moord en chantage en mensen ‘moeten wel, want er is geen weg terug….’ Toch?
Zo zie je bijvoorbeeld nog steeds geen aangepaste goedkope consumerversie van office. U weet wel dat pakket waar professionals en consumers doorgaans net 40% van gebruiken dagelijk maar wel het volle pond mogen betalen. Dat is een beetje wat ik bedoel als ik dit artikel lees.
Automatiseren is besparen, anders moet je namelijk niet automatiseren. Een basalere stelregel is er namelijk niet. Dan heb je natuurlijk ook nog een aantal wetmatigheden die zwaar opgeld doen, die MS in de loop van de tijd is vergeten, klaarblijkelijk.
Gelukkig zie ik ook andere non MS ontwikkelingen. Dat stemt mij dan weer positiever. Want de mogelijkheden om met open source hetzelfde, veel goedkoper, te kunnen bereiken is namelijk precies mijn punt. Die denken, waarschijnlijk als anti MS een beetje onbedoeld, dat automatiseren moet zijn ‘Back to Basic’.
Geen hype, geen prachtige verkoopverhaaltjes, geen pretentiegelul dat…. ‘U zult wel moeten, geen weg terug, daar gaan we met de wereld wel naartoe…’ Maar gewoon nuchter kijken, wat heeft een werkplek nodig en hoe kan het SIMPEL!. Als ik dan zie hoe die ene werkplek met XP, gewoon alles doet wat ervan word verwacht door een lachende eigenaar, is mijn dag weer goed.
En MS8? Goed voor Steve, maar die staat dan ook te stuiteren bij elke presnetatie…. Sale Sale Sale…..
@Willem Oorschot,
Grappig, je geeft af op MS Office, toch blijk je een hardnekkige gebruiker. Wat geeft dit aan? De prijzen van Office licenties staan onder druk doordat er steeds betere alternatieven komen en omdat alles digitaal wordt, zijn documenten er steeds eenvoudiger en functioneler uit. Elke leverancier wil een gebruiker graag in zijn silo, dat zie je zelfs bij Spotify, daar is ineens de export functie voor afspeellijster weggehaald. Bij MS zie je juist steeds meer een tegenbeweging, daar zit echt wel een diepere gedachte achter.
Ik vind Microsoft log en onoverzichtelijk. Als je al die redirects ziet als je ergens in wilt loggen, of wat er allemaal mis gaat als je meerdere Microsoft accounts hebt. Laatst moest ik een digitale licentie betalen met een credit card die ik al jaren gebruik. Moest ik twee dagen wachten voordat ik het kon downloaden. Bizar. Daarin schuilt in mijn ogen een veel groter gevaar.
Maar als je kijkt naar de architectuur van Modern UI zit dat best vernuftig in elkaar! Ze lopen daar wat vooruit op de muziek, maar als het aanslaat is dit een paradigma shift op het gebied van applicatie ontwikkeling.
Wat ik erg mis vind gaan bij Microsoft is dit: Ze zagen de iPad totaal niet aankomen, alle “snelle” pogingen voor een alternatief mislukte episch, maar nu zijn ze doorgeslagen. Nu moet alles werken als een tablet en proberen ze de beste tablet beleving te maken. Maar; een tablet is gewoon een tablet, een apparaat om op te consumeren. Als kenniswerker kom ik echt niet uit de voeten met een tablet, al zit daar een toetsenbord bij. Research doe je met veel schermen open en vaak meerdere schermen naast elkaar. De tablet propositie gaat hier volledig mank. Ze zijn nog bezig met de tablet en mobile en blijven daar in hangen en denken dat de toekomst de tablet is, ik geloof daar niet in. Maar goed, dit is mijn opinie. We komen lekker op stoom met zo’n artikel.
@NumoQuest: We zijn het vaak niet eens, maar om altijd er maar tegenin te gaan zie ik weinig heil in. Maar soms kan ik het niet laten.
“Automatiseren is besparen, anders moet je namelijk niet automatiseren”
Automatiseren is ook schaalvergroting, kunnen groeien en groter worden zonder dat je controle verliest en zoveel meer. Dat je vast blijft houden aan Windows XP zegt genoeg. Je houdt vast aan legacy en “Back to basic”. Een mooi streven, maar daar overleef je niet mee. De wereld veranderd nu eenmaal en als je niet mee veranderd ben je de Sjaak bij een “survival of the fittest” (overleven van de best aangepaste), kijk naar Kodak, Videotheken, retail winkels zonder online presence, Nokia die de smartphones propositie niet goed kreeg, en Microsoft die cloud en mobile in de eerste instantie niet begrepen, tijdschriften, boekenwinkels, CD verkopers, et cetera.
Commerce en beurzen slaan altijd door. Kijk naar hoe Monsanto zijn zaadjes “bouwt” en zijn patenten beschermt voor de winst maximalisatie. Dat is echt niet anders dan Microsoft, Oracle en weet ik wat meer. Als je eenmaal naar de beurs gaat staat de klant niet meer centraal.
Reza,
Je begrijpt vast wel dat ik als UNIX adept je verhaal met de nodige scepsis lees.
Ik snap wel dat geen weldenkend mens nog zal overwegen Solaris voor de desktop aan te schaffen. Er is echter meer dan de desktop.
Er zijn zijn zat andere producten te vinden, die beschikken echter niet over de mond op mond marketing die MicroSoft kent.
Even de realiteit
– MicroSoft maakte met Nokia een mooie telefoon, prachtig ding voor de zakelijke markt.
Niemand wil echter een louter zakelijke telefoon, we willen het enkel zo noemen het moet gewoon een gadgetfoon zijn, en daar is MicroSoft commercieel gezien niet erg sucsesvol in gebleken.
– MicroSoft maakte een mooie tablet met een arm professor, maar niemand wil dat ding.
– MicroSoft maakte een mooie nieuwe desktop, iedereen wil de oude terug.
Gelukkig voor mij heb ik er allemaal betrekkelijk weinig mee te maken.
Op internet is te lezen dat Steve Balmer bezig is om de leiding van Microsoft grondig aan te passen.
http://allthingsd.com/20130623/update-microsoft-restructuring-nears-as-execs-top-fret-over-their-fate/
Het is nogal makkelijk om hieruit de concluderen dat de comeback van Microsoft niet met veel vertrouwen tegemoet wordt gezien. Maar het geeft wel aan dat de strategische keuzes van het bedrijf door analisten ter discussie wordt gesteld.
Henri,
Grappig dat je Monsanto noemt omdat ik in eerdere artikel de zin gebruikte: “Want zaaigoed ontkiemt misschien niet op dorre grond maar komt zeker niet tot volle wasdom bij verzilting van de bodem.” De marketing van nieuw, nu nog beter is namelijk vaak alleen het woord zout vervangen door NaCl. Ofwel de legacy van gisteren vervangen door de legacy van vandaag zoals je het zelf al eens zei.
Je voorbeelden van ‘survival of the fittest’ gaan volgens mij vooral om INFORMATIEDRAGERS en niet zo zeer om het product of proces zelf. Dat sommige zich laten lokken door de ‘eye candy’ van een schil heeft niet zoveel met automatiseren te maken, meer met gemak van gebruikservaring. Terugkeer van de startknop in Windows 8.1 lijkt me daar een goed voorbeeld van.
Hallo Reza,
Als linux gebruiker denk ik (helaas) ook dat Microsoft terug gaat komen. Dat heeft overigens niets te maken met een inhaalslag of visie van MS, maar zolang het (vrijwel) onmogelijk is een PC of laptop te kopen zonder Windows 8 wordt het vanzelf een succes. Iedereen die om wat voor reden de (vervangings-)aanschaf van een computer heeft uitgesteld, moet er op een gegeven moment toch aan “geloven”.
Als MS het dan nog door ontwikkelingen als secure boot in UEFI en dichtgetimmerde applicaties als Active Directory en Exchange het wel heel moeilijk maakt voor de concurentie op de (zakelijke) markt.
Dit alles staat m.i. los van de x86 architectuur (die zoals door anderen opgemerkt een Intel instructieset is) en haar leeftijd. Apple gebruikt ook Intel processoren (met een X86 instructieset) met een OS dat gebasseerd is op de (ruim 20 jaar oude) Mach 3.0 microkernel en 4.4BSD (wat weer een UNIX variant is….. over leeftijd gesproken). Daarnaast is Intel druk bezig haar Atom processoren energiezuiniger te maken, dus die x86 architectuur zie ik nog niet verdwijnen. (Denk hierbij ook aan het ‘succes’ van Itanium als opvolger van x86).
Maar evenals Pascal heb ik er gelukkig relatief weinig mee te maken.
De reacties en artikel lezend vraag ik me af waar het (vermeende) succes van microsoft nu vandaan komt … van het OS of van de office suite.
Overgaan van windows naar bijv. Linux vraagt, wat betreft userinterface, niet heel veel van de eindgebruiker. Het zijn allebei schermen met een aantal icons waarop je moet klikken om een applicatie te openen.
Het succes van windows zit hem mijns inziens vooral in de office suite. Word, Excel etc. zijn in veel bedrijven toch DE standaard. Compatibiliteit (of het gebrek hieraan) zorgt ervoor dat men toch op MS Office blijft zitten en niet overgaat op iets anders. (open office is een redelijk alternatief, maar layout/macro’s etc converteren wordt al lastiger, laat staan als je er zelf ook nog allerlei tooling omheen gebouwd hebt).
Men is zelfs zo gehecht aan MS office dat men backwards incompatibility , bugs en nieuwe gebruikersinterfaces om de paar jaar gewoon accepteert, zoals ook al door Willem Oorschot aangegeven werd.
Privé heb ik een tijdje linux gebruikt. Op zich werkbaar, maar compatibiliteitsproblemen, of software die gewoon niet voor linux te krijgen is, hebben me toch weer terug naar windows gebracht.
@Willem,
Dank voor je toevoeging. Ik ontken je opmerking omtrent de applicaties en de hieraan gerelateerde ellende, lees DLL-Hel op Microsoft desktop niet. Sterker nog, ik heb ook in dit artikel kritiek geuit op de oude en inflexibele x86 (applicatie)architectuur van MS.
@NumoQuest,
Dank voor je reactie. Ik gebruik nog steeds een oud telefoontoestel voor mijn prive gebruik. Voor mijn werk MOET ik van mijn werkgever werkzaamheden verrichten waarvoor ik een geavanceerde smartphone nodig heb! Wat ik wilde aangeven is, als het aan mij ligt dan blijf ik bij die oude WinXP die altijd gewerkt heeft maar voor samenwerken met andere 150 mensen van mijn afdeling moet ik Win7 / 8.x gebruiken.
Zoals in het artikel aangegeven, dit artikel richt zich niet op “home”gebruikers maar wel bedrijfsleven. MS legt het bedrijven op om naar volgende versie van Windows desktop/server/producten te gaan migreren. In dit kader geef ik maar aan dat je beter als ict-manager in dit vernieuwingstraject naar de mogelijkheden van MS in de hele keten moet kijken en desinvestering in verschillende en exotische applicaties of producten voorkomen. Want met een uniforme omgeving heb je meer grip op beheerkosten en ict uitgave.
=================================
Voor de duidelijkheid, ik ben geen verlengsnoer van een leverancier. De boodschap van dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaring bij verschillende klanten waar de ict-kosten omhoog gingen doordat de omgeving en architectuur geen uniformiteit hebben gekend.
================================
Reza, van harte met je analyse eens. Ter aanvulling denk ik dat de verguisde combinatie van desktop-modus en app-mogelijkheden precies het verschil gaat maken in de zakelijke markt. Dit in combinatie met touch, waar we sinds de tablets aan verknocht zijn geraakt.
Als Microsoft een nog iets duidelijker keus voor die zakelijke markt zou maken, zou dat ook meer vertrouwen geven.