Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft naar nu blijkt eind 2011 het omstreden project Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) stopgezet. In totaal is voor dit GPS-project 103 miljoen euro uitgetrokken, vier keer meer dan van tevoren was geraamd. Dit blijkt uit stukken die het Financieele Dagblad in handen heeft. In 2001 garandeerde Justitie en ontwikkelaar van het systeem Ordina nog dat dit project niet op een fiasco zou uitlopen en niet een miljoenenstrop zou opleveren zoals een eerder ict-systeem bij Justitie wel had gedaan.
De ontwikkeling van GPS startte begin deze eeuw en was bedoeld ter vervanging van de papieren strafdossiers. Na tien jaar ontwikkelen is het project eind 2011 stopgezet. Dit terwijl het in 2009 nog de bedoeling was het systeem volledig uit te rollen. In 2008 was hiervoor zelfs nog 13,5 miljoen euro extra uitgetrokken om het vastgelopen project vlot te trekken. Er werden hiervoor maar liefst zeven partijen geselecteerd. De grote afwezige was de oorspronkelijke ontwikkelaar Ordina.
Ordina: GPS wordt geen miljoenenstrop
In 2001 kwam Justitie in opspraak toen het nieuwe Hoger Beroep Strafrecht-systeem (HBS) uiteindelijk niet werd ingevoerd.Toen leverde dit een kostenpost op van 28 miljoen euro. Dit systeem was de zoveelste ict-mislukking bij Justitie in die tijd. In 1998 werd de bouw van het op SAP gebaseerde en door CMG geïmplementeerde personeelssysteem Jupiter (CMG) stopgezet. Eind 1999 verdween een door Cap Gemini Ernst & Young opgeleverd documentair informatiesysteem van PC/Docs in de koelkast. Dat zelfde jaar nog bekritiseerde de Rekenkamer de gebrekkige it-organisatie bij het Centraal Justitieel Incassobureau. Geruchten dat het toen nog nieuwe landelijke strafrechtsysteem GPS – de opvolger van Compas – eveneens op een miljoenenstrop zou uitdraaien, werden echter door zowel het Openbaar Ministerie als implementator Ordina ontkend. ‘Er zijn geen tekenen die richting het HBS uitgaan’, benadrukte Ronald Kasteel van Ordina toen nog.
Slechte afstemming
Uit de evaluatie van het GPS-project blijkt volgens het Financieele Dagblad dat alleen het Openbaar Ministerie met het systeem werkt voor standaardzaken zoals winkeldiefstallen. Complexe zaken worden nog altijd op papier afgehandeld. GPS wordt nauwelijks gebruikt door de rechterlijke macht. Reden voor het falen moet volgens het interne document gezocht worden in de slechte afstemming tussen diezelfde rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie. Bij het vaststellen van nieuwe doelstellingen zou er geen rekening meer zijn gehouden met de oude plannen. De onderzoekers hadden niet meer de beschikking over het oorspronkelijke projectdossier waardoor ze ook geen zicht hadden op de werkelijke kosten van het project.
Ben benieuwd of dit varkentje nog een staartje krijgt. Van meet af aan is er al veel kritiek geweest op dit kostbare tijdrovende en steeds duurder wordende debacle, waarvoor veel gewaarschuwd is tijdens de proefperiode, maar dat toch doorgedrukt is..
Een vastgelopen project is geen verrassing, die kom je regelmatig tegen, zeker de overheid komt er slecht af. Een miljoen is helemaal niets ze worden er in grote hoeveelheden doorheen gejaagd. Vond het leuk om te lezen dat daarom een gedeelte van de zaken nog gewoon op papier worden afgehandeld bij justitie. Dat is exact wat ik nog wel eens kan denken als het over moeizame IT procten gaat: toch maar terug naar de kaartenbak, handbediening en postduif?
Is het nu het IT project of zoals weleens vaker de organisaties die niet georganiseerd zijn, laat staan in staat om met andere organisaties te communiceren/samenwerken.
Tevens krijg ik het idee dat er weer eens te veel te gelijk gedaan moet worden. hele bedrijven ineens automatiseren.
Arthur, ik ben het ook, benieuwd of dit muisje een staartje krijgt. In de infra hebben we de laatste jaren 100 miljard plus meer uit gegeven dan begroot. Hoe zal dit zijn in het IT landschap van de overheid?
Nog een paar van dit soort voorbeelden en we zouden de gehele staatschuld ineens kunnen aflossen op papier:-(
Dit is gewoon te triest voor woorden! Ik ben het met Mickel eens, te vaak worden er te grote projecten gestart, terwijl dat ook wel in gedeeltes gedaan kan worden.
Typisch een project dat al veel eerder had moeten stoppen en eigenlijk nooit had mogen starten met de destijds gepresenteerde requirements. In plaats van te kiezen voor een systeem om snel de “massa-zaken” digitaal te verwerken, denk aan de mulder zaken, werd er gekozen voor een systeem waarbij een winkeldiefstal tot en met een zaak als Holleeder digitaal in kunnen verwerkt.
Een winkeldiefstal kent een dossier van elke A4’s, een zaak als Holleeder een dossier van 2 pallets papier. Een winkeldiefstal komt honderden keren per dag voor, een zaak als Holleeder 1 keer per 10-15 jaar. Zie hier de buiten proportionele systeem vereisten, waarvoor je met “common sense” nooit een opdracht had mogen verstrekken en als leverancier nooit een opdracht had mogen aannemen.
De vraag die blijft is hoe dit soort debacles vandaag de dag worden voorkomen? Er starten nog steeds ICT projecten met een onmogelijke 100% target, gedoemd om te mislukken. Dat zou nu eens een interessante vraag aan het OM zijn, wat nu?
En voor de zoveelste keer is Justitie in de meest voorkomende “IT project valkuil” getrapt: proberen om een allesomvattend systeem te maken. Je neemt een gigantisch risico wat betreft de afbakening, of beter gezegd, het gebrek aan afbakening, waardoor je systeem een enorme impact heeft op een organisatie en de gebruikers. Daardoor kost het een eeuwigheid om specs op papier te krijgen, of om uberhaupt de neuzen van de gebruikers en organisatie-onderdelen enigszins dezelfde kant op te krijgen. Als je dan eindelijk, na jaren doelloos in het cirkeltje analyse-impact-specs te blijven rennen, eindelijk de specs “compleet” hebt, blijkt dat ze achterhaald zijn door wetten, techniek, wensen of budget.
Het spreekwoord zegt dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot. Wat zegt dat over de IT-afdelingen van Justitie?
@willemoorschot Dat lijkt me een goede overweging bij het kiezen van een oplossing maar ik vraag me af of dat nu de reden is. Daarvoor zou je weer meer moeten weten. Ik heb zelf het vermoeden dat de IT oplossing aan het einde de lijn zit in dit soort trajecten. De overheid is wat je noemt een politieke organisatie met de diverse afdelingen waar deze oplossingen overheen lopen, de aanbestedingen waar ik soms van kan denken, zou de oplossing leidend zijn of gaat het om andere belangen?
Waar ik me wel over verbaas zijn de enorme bedragen die er doorheen gejast worden, zouden die werkelijk allemaal gaan naar uitvoerende IT-ers die uiteindelijk voor een werkend systeem zorgen? Ik vraag het me af, dat zijn nu bepaald niet de duurste mensen. Zou graag meer weten over de verhoudingen.
Het zoveelste debacle door kolkhoz-denken van de overheid inzake ict. Kunnen we niet van de Flevopolders, Noordholland e.d. één grote boerderij maken i.p.v. nu al die boertjes met hun geneuzel met zaai- en pootgoed, eigen leningen etc? Dan kunnen we ook weer ieder decennium of zo weer ouderwetse hongersnood meemaken. Denk toch eens aan al die prachtige schaalvoordelen. De landbouwuniversiteit wordt dan gewoon onderdeel van de boerderij. Nadelen bestaan helemaal niet bij schaalvergroting. Alleen maar voordelen.
Ik zal er wel veel en veel te simpel over denken, maar het lijkt me toch een redelijk rechttoe rechtaan-databaseontwerp. Holleeder of kruimeldief B. hebben een dossier dat bestaat uit de nodige foto’s, formulieren en documenten. Die moeten digitaal worden opgeslagen en ontsloten worden voor een selecte groep gebruikers.
Grootste probleem lijkt me het aftimmeren van de toegangsrechten, de encryptie en het hack-proof maken zonder dat het systeem ook voor gerechtigde gebruikers ontoegankelijk wordt.
Het intrigeert me mateloos wat er nou voor gezorgd heeft dat dit project 103 miljoen euro(!!) heeft moeten kosten en waardoor het dan nóg geen werkend pakket op heeft geleverd…
Mijn vingers als Delphi-programmeur jeuken om mijn tanden eens in (een deel van) een dergelijk project te kunnen zetten…
Zo te zien is het project Leonardo ook verloren : http://webwereld.nl/business-intelligence/77768-nieuw-ict-systeem-draait-financien-opstelten-in-de-soep
Wat gebeurt er in de USA ondertussen : http://webwereld.nl/management/44720-justitie-vs-vervolgt-oracle-voor-fraude
In 2010 zag het er allemaal nog zo mooi uit zei de CIO :
http://www.gdi.nl/actueel/archief_2010/lt-oracle-open-world-2010.aspx
Al met al wordt het eens hoog tijd dat de overheid gewoon eens gaat kiezen voor betaalbare standaard pakketten en haar ICT ambities in de ijskast zet.