Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft naar nu blijkt eind 2011 het omstreden project Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) stopgezet. In totaal is voor dit GPS-project 103 miljoen euro uitgetrokken, vier keer meer dan van tevoren was geraamd. Dit blijkt uit stukken die het Financieele Dagblad in handen heeft. In 2001 garandeerde Justitie en ontwikkelaar van het systeem Ordina nog dat dit project niet op een fiasco zou uitlopen en niet een miljoenenstrop zou opleveren zoals een eerder ict-systeem bij Justitie wel had gedaan.
De ontwikkeling van GPS startte begin deze eeuw en was bedoeld ter vervanging van de papieren strafdossiers. Na tien jaar ontwikkelen is het project eind 2011 stopgezet. Dit terwijl het in 2009 nog de bedoeling was het systeem volledig uit te rollen. In 2008 was hiervoor zelfs nog 13,5 miljoen euro extra uitgetrokken om het vastgelopen project vlot te trekken. Er werden hiervoor maar liefst zeven partijen geselecteerd. De grote afwezige was de oorspronkelijke ontwikkelaar Ordina.
Ordina: GPS wordt geen miljoenenstrop
In 2001 kwam Justitie in opspraak toen het nieuwe Hoger Beroep Strafrecht-systeem (HBS) uiteindelijk niet werd ingevoerd.Toen leverde dit een kostenpost op van 28 miljoen euro. Dit systeem was de zoveelste ict-mislukking bij Justitie in die tijd. In 1998 werd de bouw van het op SAP gebaseerde en door CMG geïmplementeerde personeelssysteem Jupiter (CMG) stopgezet. Eind 1999 verdween een door Cap Gemini Ernst & Young opgeleverd documentair informatiesysteem van PC/Docs in de koelkast. Dat zelfde jaar nog bekritiseerde de Rekenkamer de gebrekkige it-organisatie bij het Centraal Justitieel Incassobureau. Geruchten dat het toen nog nieuwe landelijke strafrechtsysteem GPS – de opvolger van Compas – eveneens op een miljoenenstrop zou uitdraaien, werden echter door zowel het Openbaar Ministerie als implementator Ordina ontkend. ‘Er zijn geen tekenen die richting het HBS uitgaan’, benadrukte Ronald Kasteel van Ordina toen nog.
Slechte afstemming
Uit de evaluatie van het GPS-project blijkt volgens het Financieele Dagblad dat alleen het Openbaar Ministerie met het systeem werkt voor standaardzaken zoals winkeldiefstallen. Complexe zaken worden nog altijd op papier afgehandeld. GPS wordt nauwelijks gebruikt door de rechterlijke macht. Reden voor het falen moet volgens het interne document gezocht worden in de slechte afstemming tussen diezelfde rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie. Bij het vaststellen van nieuwe doelstellingen zou er geen rekening meer zijn gehouden met de oude plannen. De onderzoekers hadden niet meer de beschikking over het oorspronkelijke projectdossier waardoor ze ook geen zicht hadden op de werkelijke kosten van het project.
@Redactie
een rubriek vertraagde ICT projecten in de markt zou wel eens heel leerzaam kunnen zijn, dit is “toevallig” maar 1 project. Er zijn er meer en misschien nog wel veel “spectaculairder”.
Ik verbaas me niet meer omtrent zaken die stilletjes gedoodzwijgd worden,veel ernstige zaken worden onder de mantel geschoven.Het paardenvlees schandaal bijv.Min.Edith Schippers heeft ook moedwillig verzwegen dat er ook zwaar besmet vlees bij betrokken was en zo gebeurd er nog veel meer,kijk maar eens op http://www.creafstichting.nl,denk dat je nog schrikt.gr.