Het Europese bruto binnenlands product (bbp) kan tot 2030 met 2,2 biljoen euro toenemen als het continent de mogelijkheden van het verschijnsel ‘internet of things’ benut. Dat staat gelijk aan bijna een kwart van de huidige omvang van de economie in de eurozone. Dit blijkt uit een rapport van technologiebedrijf GE, dat onderzoek deed naar het zakelijk potentieel en het economische effect van ‘internet of things' in Europa. Het bedrijf roept Europese overheden op de noodzakelijke internationale beleidskaders op te stellen om deze groei mogelijk te maken.
Het internet of things, of op z’n Nederland het internet der dingen, is een wereldwijd open netwerk dat mensen, gegevens en machines met elkaar verbindt. Door machines uit te rusten met sensoren die via internet in verbinding staan met andere machines, kunnen zij efficiënter worden gebruikt. Dat helpt volgens GE een einde te maken aan de honderden miljarden euro’s aan verspilde tijd en middelen in de belangrijkste Europese sectoren.
1 procent productiviteitswinst
GE stelt in het rapport dat het internet of things in Europa een jaarlijkse productiviteitswinst van 1 procent kan opleveren. Alleen al in de Europese gezondheidszorg betekent een jaarlijkse productiviteitswinst van 1 procent een besparing van elf miljard voor de komende vijftien jaar. De prognose van GE is gebaseerd op een voorzichtige aanname dat Europa in staat is slechts de helft van de productiviteitsopbrengst te behalen die met het internet of things naar verwachting binnen het bereik van de Verenigde Staten ligt.
Om de potentie van het internet of things te benutten, moet er met name op beleidsniveau nog veel gebeuren, stelt GE. Het bedrijf concludeert dat Europa door verstarring in de markten voor arbeid, producten en diensten de mogelijkheden van de eerste internetrevolutie niet voldoende heeft benut. Datzelfde dreigt te gebeuren met het internet of things als beleidsdiscussies zich alleen blijven focussen op bezuinigingen om economisch herstel op korte termijn te realiseren. GE pleit voor een klimaat dat ruimte biedt voor noodzakelijke investeringen om de volledige groeipotentie op de lange termijn te behalen.
Gedegen beleidsstructuur opstellen
GE roept in zijn rapport overheden op een gedegen beleidsstructuur op Europees niveau op te stellen. Een beleid dat een vrije gegevensstroom in een betrouwbare en veilige omgeving toestaat, zonder regels en normen die per land en dataset verschillen. Ook het ontwikkelen van het benodigde talent is daarbij een belangrijk onderdeel. Het rapport wijst erop dat bij het ontbreken van adequaat management nieuwe regelgeving een aanzienlijke handelsbarrière kan opleveren voor de digitale economie.
‘Europa heeft alle ingrediënten in zich om het potentieel van het internet of things te benutten’, zegt Roland Teixeira, country executive van GE in de Benelux. ‘Ons onderzoek heeft aangetoond dat deze symbiose tussen machines en analytische informatiesystemen talloze waardevolle productiviteitsvoordelen oplevert. Wij gaan ervan uit dat Europa zich in de juiste positie bevindt om de vruchten te plukken van deze nieuwe technologische revolutie. Dat kan de economische groei stimuleren en tegelijkertijd de Europese positie in de steeds concurrerender wordende wereldmarkt versterken.’
Mooi onderwerp, beetje warrig artikel met nogal exceptionele uitspraken. Namelijk: “Een beleid dat een vrije gegevensstroom in een betrouwbare en veilige omgeving toestaat, zonder regels en normen die per land en dataset verschillen.”
Dat is nogal al wat. Even realistisch, ik denk dat er eerder een interface gemaaktt kan worden tussen verschillende omgevingen dan harmonisatie. We kunnen het niet binnen Europa al niet eens worden over bankwetgeving en financien, waarom over een onderwerp als vrije gegevensstroom dan wel!
Desalniettemin, het proberen waard en de geschtetse uitdaging is wederom symptomatisch voor de huidige uitdaging waar we met z’n allen in zitten. De innovatie, effiency, productiviteitscrisis. We hebben weinig concurrentievermogen vs de rest van de wereld op alle aspecten, prijs, kwaliteit en innovatie.
Wellicht dat dit vreemd overkomt maar op zich is het niet moeilijk om dit feit op te zoeken en er zelf een mening over te vormen.
Het promoten van het ‘Internet of things’ van GE is niets meer en niets minder dan een poging om het surveillance grid van de inlichtingendiensten uit te breiden tot in de huiskamers van heel Europa en Noord-Amerika.
Is het u de lezer waard om zoals wordt voor geschetst 1% van uw welvaart te verdienen ten koste van uw privacy thuis?