De miljoenenbezuiniging die Surf, de ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs, voor zijn kiezen krijgt, noemt branchevereniging Nederland ICT een schande. Interim-directeur Peter van Schelven spreekt in een column van 'bruut en onverantwoord overheidsgeweld en een poging tot moord op een van de pareltjes van ons land'. Van Schelven zegt dat Surf in zijn protest hiertegen kan rekenen op de steun van Nederland ICT.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) heeft een korting van 50 procent voorzien op het budget voor innovatie van de technische infrastructuur. Daardoor ontstaat er een structureel tekort van twaalf miljoen euro. Surf en universiteiten voorzien grote problemen om een technisch geavanceerde ict-infrastructuur voor het hoger onderwijs in de lucht te kunnen blijven houden.
Peter van Schelven, interim-directeur van Nederland ICT, trekt in een column op de website van de branchevereniging fel van leer tegen de aangekondigde bezuiniging. Hij wijst er op dat universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen in Nederland samen met Surf werken aan ict-innovaties, in het onderwijs, onderzoek, het bedrijfsleven en de kenniseconomie. ‘Surf is een van de pareltjes in ons land en van een rijksoverheid die de mond vol heeft van ‘kenniseconomie’ mag worden verwacht dat ze dat pareltje met warmte, liefde en geld omarmt.’
Rijk is weg kwijt
Van Schelven constateert met verbijstering dat staatssecretaris Sander Dekker van OC&W goede sier maakt met de nieuwe supercomputer Cartesius bij Surf en daar bij de opening sprak van een groot belang voor de kenniseconomie. ‘De overtuiging van de staatssecretaris laat zich onmogelijk rijmen met de in mijn ogen werkelijk schandelijke en dramatische bezuinigingsmaatregel die de rijksoverheid onlangs aan Surf in het vooruitzicht gesteld.’
In zijn column stelt hij dan ook vast: ‘Surf dreigt door het ministerie van OC&W te worden vermoord en dat is een grove schande. De houding van OC&W geeft er geen blijk van te weten wat een echte kenniseconomie behoeft. Surf kan in zijn strijd tegen dit brute en onverantwoorde overheidsgeweld rekenen op de steun en support van Nederland ICT.’
Kan me hier helemaal in vinden. Ik vind het ook onbegrijpelijk en het is een contrast met de teksten die je hoort over kenniseconomie. Ik snap ook niet hoe dat zich nou verhoudt met de plannen om een nieuwe TU Amsterdam op te richten. Aan de andere kant, technische kennis is ook niet zo relevant en belangrijk meer, al het technische werk dat kun je ook door Indiërs of Chinezen laten uitvoeren.
Als ik het artikel goed lees dan betreft de bezuiniging de INNOVATIE van de technische infrastructuur. Ik lees tevens dat deze op dit moment up to date is. Er hoeft dus even (een jaar, twee jaar?) niet in gelijke mate geïnvesteerd te worden als in voorgaande jaren.
Gek genoeg lees ik ook dat men met minder geld problemen verwacht om de technisch geavanceerde infrastructuur in de lucht te houden.
Maarre… wat is dan de definitie van een technisch geavanceerde infra? Een hoop moderne spullen die met kunst en vliegwerk aan de praat wordt gehouden? Nee toch!
Persoonlijk versta ik onder een technisch geavanceerde infrastructuur onder andere dat deze onderhoudsarm is en lage beheerkosten kent. Zo niet, dan valt het met dat “geavanceerde” kennelijk nog wel mee en, in dat geval, kom je inderdaad al snel geld tekort.
In een echt geavanceerde omgeving kan best even bezuinigd worden.
Goh, jammer dat als je ergens in voorop loopt dit meteen afgeremd wordt.
En maar zeggen dat mensen voor techniek moeten kiezen omdat daar een tekort in is…
Practice what you preach.
@louis kossen. Cynisch bedoelt neem ik aan?
Nog even en we staan hier met onze enkels in het water van de rijstvelden omdat ze er daar in china niemand meer voor kunnen krijgen. En wij verder niets anders meer te doen hebben.
Enige nuance is hier wel op z’n plaats. SURF heeft verschillende onderdelen en pas sinds kort is SURFsara (o.a supercomputer) ook onderdeel van SURF. De netwerkinfrastructuur valt onder SURFnet. Dat heeft tot op heden een monopolie gehad voor kennisinstellingen en onderzoeksinstituten maar dat is straks ook afgelopen. Het beheer van netwerkinfrastructuren kan door een diversiteit aan marktpartijen gedaan worden, ook geavanceerde snelle infrastructuur. SURF zou zich sec op de innovatie en het (wetenschappelijk) gebruik van het geheel moeten richten zoals het overkoepelend zorgen voor authenticaties, het federatief model, mogelijkheden van tooling, experimenten etc. Beheer van infra kunnen marktpartijen goedkoper.
Tsja, de Europeese Federale Heilstaat kost nou eenmaal geld.
Misschien dat het bedrijfsleven even kan bijpassen? Die hebben nog wel wat over op hun buitenlandse rekening staan. Of nog beter, laten we het privatiseren.
Alle gekheid op een stokje. Dit lijkt net zoiets op wanneer een boer zijn ploeg verkoopt als de oogst een keer is mislukt. Dood- en doodzonde.
Ach, zo ernstig lijkt het me allemaal nu ook weer niet als de trook een beetje opgetrokken is.
Incompetentie troef
Laten we wel zijn. Je kunt je er boos over maken natuurlijk, maar zolang het zo is dat incompetentie aan de knoppen staan te draaien, voor welke bezuinigings maatregel, dan krijg je dit soort praktijken…. en C2000, en Diginotar, en geen EPD ….. en…. en… en…
Wat verwacht u nu? Dat de belastingbetaler met de knip open staat te wachten om u even te chippen? Kom nu toch op zeg. Wat een naiviteit. Sander Dekker heeft geen wortels en verstand in IT dus wat verwacht je dan?
Et cie
Ook Peter die hier zo hoog van de totem blaast heeft weinig tot geen inzicht in de materie IT. Wellicht een prachtig netwerk die zaken voor elkaar weet te krijgen maar mijn beste Peter, met alle respect…. waar denk jij nu dat IT voor is bedoeld? Ik weet het niet. Als je daar het antwoord op wil hebben? Voila, dan is hier je antwoord.
Nut en investeringen
Ik vraag mezelf heel eenvoudig af waarom er miljoenen aan belastinggeld moeten worden gespendeerd aan een dergelijk project terwijl je … terwijl je…. als je even had nagedacht, had moeten kunnen weten dat je wat dit soort zaken betreft niet op een impotente overheid zou moeten rekenen.
In veel landen zie je een hele gezonde mix van funding door belastingbetalers, bedrijfsleven en aangevuld met een stukje van de overheid.
Rijk is de weg kwijt?
ach kom nou toch. Ik heb wat dit soort onderwerpen alleen maar politieke spelletjes gespeeld zien worden. Spelletjes die uiteindelijk de belastingbetaler krankzinnige miljoenen, miljarden kost. En de hoofdverantwoordelijken? Tja, die zorgen telkens weer puissant goed voor zichzelf.
HK en gezonde visie
De enige die ik hier eenvoudig iets zie stellen is HK. Want als je niet begrijpt waar automatiseren voor is bedoeld, dan zit je niet op de goede plek en als je je druk gaat staan te maken om wat een non-IT-er in Den Haag zeer populistisch contra bedenkt, die zal dan ook met de contra van die beslissingen een keer worden geconfronteerd.
Moet je gewoon ballen en karakter hebben en durven zeggen dat Sander Dekker er niet voor dat project zit, mocht je dat hebben gedacht. Hij heeft gewoon voor suikerpappie gespeeld op kosten van de belastingbetaler, en dat duurt vooral zolang hij het voor elkaar kreeg budgetten binnen te hareken uit de grote belastingruif.
Hij zit er vooral ter ere en faveure van vooral zichzelf.
En jij mijn beste Peter van Schelven, nadat jouw ‘stoomwolken’ van boosheid een beetje zijn opgetrokken, wat ga jij er aan doen?
Kennis begint bij ….
Kennis begint bij het vermogen kennis te kunnen (h)erkennen en die bij elkaar te brengen en op die manier Grote Dingen tot stand te kunnen brengen. Nu weten we al dat inmiddels 90% van de recruiters en HR dat niet in zich blijken te hebben. Ze kunnen dat Talent allang niet meer vinden. En wanneer je die stappen kunt maken, laat een voor zichzelf dekkende staatssecretaris toch volkomen links liggen. Want je kunt hoogstens een zak met geld scoren, maar denk niet dat daar loyaliteit of competentie achter zit.
Louter opportunisme en vooral zelfprofilering. Laat dat gewoon duidelijk worden gezegd. Gelukkig is IT een prachtige voorspelbare materie. Gaan er gaten ontstaan die geld heel hard uit het project weg zal laten lopen? Als het allemaal goed is ingericht…. hopelijk niet. Ik hoop echt dat ik deze keer ongelijk ga krijgen.
Good Luck Peter.
Wat een drama-reacties.
Waar moet de kenniseconomiecampagne dan van worden betaald ? 😉
@corne smiesing Het was inderdaad cynisch bedoeld. Denk dat het altijd goed is als er geïnvesteerd wordt in onderzoek, wetenschap, onderwijs en dan is het jammer als er bezuinigd wordt bij SURF dat daar een rol in speelt.
Wat Peter hier doet is juist goed. Of je met hem eens bent maakt dan ook nog niet zoveel uit. Hij roept de Nederlandse politiek ter verantwoording als zij het weer eens te bont maken. Wat dat betreft kan je ze niet dicht genoeg op de huid zitten.
De instelling van het verandert toch nooit is nogal blasé. Als je niets doet verandert er niet veel nee. Daarom zul je ook voor jezelf en je naasten op moeten komen. En onthoudt dit soort akkefietjes ook tot op de momenten dat je met je rode podlood in dat hokje staat.