Kun je een olifant laten vliegen? Misschien een vreemde vraag om een stuk mee te beginnen, maar in mijn ogen niet vreemder dan de discussies die momenteel gevoerd worden over het onderwerp back-up. Iedereen probeert te bezuinigen op back-up, bijvoorbeeld door gebruik te maken van cloud-oplossingen. Maar hierbij wordt niet altijd gekeken naar de tijd die het kost om je data terug te halen. Ook de beveiliging is vaak geen onderwerp van gesprek.
Dat is dus eigenaardig, want de veiligheid en de servicelevels voor het herstel, de recovery time objective (rto), zijn belangrijk bij het kiezen van een back-up oplossing. Je dupliceert tenslotte al die data niet voor niks. En hoewel een cloud-based back-up je helpt om de big data olifant op te delen moet je eisen voor hersteltijd wel naar beneden bijstellen wanneer je geen lokale cache hebt.
Mogelijke oplossingen
Disk-to-disk-to-cloud (D2D2C)-oplossingen zijn een opkomende trend die een aantal nadelen weg nemen van de pure cloud oplossingen. Een nas van de Mediamarkt kan hier al gebruikt worden als private cloud: de lokale cache die je ook ziet bij Enterprise back-up oplossingen. Het verschil zit hier alleen in waar we het opslaan en in de kosten. Deze ‘Mediamarkt’-oplossing heeft een consumentenprijs, precies passend bij de ‘Consumerization of IT’-trend dus, die we de laatste tijd zien.
Met alle kopieën die we maken van onze data, lijkt het archief dat we aanleggen steeds meer op de gruzelementen van Voldemort uit de Harry Potter films. En als we het over films hebben, thuis hebben we de videobanden ook al vervangen door hd-recorders waarmee we de rto van gemiste uitzendingen ook drastisch verkleint hebben. Een goede oplossing met Linux hoeft ook niet duur te zijn, misschien als OS niet populair op de desktop maar thuis al vaker gebruikt dan gedacht.
Bring your own private cloud
Met onze veranderende manier van werken, waarbij we steeds minder op kantoor zijn en meer apparaten hebben, is er nog te weinig aandacht voor de mobiele back-up. Natuurlijk kunnen gebruikers de home directories op kantoor gebruiken, maar met toenemende multi-media zorgt dit voor een snelle datagroei. Een hybride oplossing in de vorm van ‘Bring Your Own Private Cloud’, helpt dus te besparen op almaar groeiende behoefte aan opslag. Een gebruiker kan op deze wijze bovendien zonder tussenkomst van de it-afdeling zijn fouten snel herstellen. Want tijd blijft geld, zeker als het om maken van back-ups gaat.
Nu is het maken van een back-up gewoon het dupliceren van data om zodoende een reserve kopie te hebben. Een archief is daarentegen wat anders en dat wat belangrijk is wil je op twee (of meer) locaties bewaren. Dat kan dus de cloud zijn waar een nas naar toe kan synchroniseren. Wel is het handig als je vooraf een classificatie maakt, niet alleen naar belang van de data maar ook naar soortelijke massa. Want media-media files laten zich slecht synchroniseren, maar gelukkig zijn daar al vaak genoeg kopieën van te vinden in de cloud.
Beveiliging
Het zal helaas niet de eerste keer zijn dat een back-up op straat komt te liggen en veel cloud aanbieders zijn nog niet helemaal transparant over de beveiliging. Encryptie wordt weliswaar vaak aangeboden, maar denk hier niet te licht over. Want ‘ransomware’ als gevolg van verloren sleutels is nog vervelender dan geen back-up blijken te hebben. Sommige aanbieders in de cloud bieden wel een uitweg wanneer je je wachtwoorden kwijt bent, maar dat houdt wel in dat zij ook altijd toegang hebben tot je data.
Er is welhaast een tovenaarsleerling nodig om de hoeveelheden data goed te beveiligen. Hoe meer handelingen er nodig zijn voor de beveiliging, hoe groter de kans dat het achterwege wordt gelaten. Nu krijg ik de indruk dat ook lang niet alle informatie in de cloud versleuteld is, om precies deze reden. Back-up en beveiliging dienen zo makkelijk mogelijk te zijn en de vele gratis ‘rsync’-tools die data naar de cloud dupliceren bieden vaak te weinig functionaliteit.
Ministerie van Toverkunst
Om nog even terug te komen op Harry Potter, je kunt data in de cloud laten verdwijnselen maar dan weet je dus niet altijd waar deze gaat verschijnselen of wanneer. Maar het enige vliegende olifantje dat ik ken is Dombo, een fantasie uit de Walt Disney-film. Data governance gaat namelijk verder dan de verantwoordelijkheid doorschuiven naar gebruikers. Saillant detail is dat toverkunsten vaak door een back-up zichtbaar gemaakt worden.
Uitstekend artikel en reminder voor zowel IT professionals maar meer misschien nog non IT professionals. In het woud van mogelijkheden zie ik vaak de eenvoud niet meer terug in al die taalvernieuwende zaken die men heeft bedacht voor bestaande soms wat rechtstreekse of oudere methoden.
Ik kom steeds minder processen en procedures tegen die back up betreffen en, misschien nog wel belangrijker, een regelmatig simulatie. Om er zekerder van te zijn dat je data ook uit een back up terug weet te krijgen die bruikbaar is. Uit verschillende scenario’s is de ervaring mijnerzijds dat iets dergelijks nog wel eens een hele grote uitdaging is gebleken.
Niettemin, zeker iets om bij stil te blijven staan dit artikel.
Leuk artikel om te lezen, relevant onderwerp ook.
Maar aan de andere kant vind ik je verhaal niet helemaal sluitend en maak je alsof back-ups iets magisch wat je niet goed in de hand hebt.
Een backup in zijn geheel is wellicht een olifant, maar vaak wil je alleen maar een stukje, zoals je schrijft, de olifant wordt opgedeeld. Zeer veel tools “uit de cloud” bieden deze functionaliteit en bieden daarbij ook nog versleuteling aan.
Volgens mij is het allemaal niet zo moeilijk. Men maken een shortlist van aanbieders op basis van track-record, functionaliteit, prijs en certificering (niet op SLA). Deze gaan in een PILOT (geen POC) hun case bewijzen, dus ook in gevallen van de wat grotere disaster recovery. Die gaan we uitproberen en doe uiteindelijk een beslissing.
Je maakt nog samen een strategie en terugkerend testplan, en voila.
Geen magie, gewoon degelijke arbeid.
Zijn er echt bedrijven die hier mee worstelen? Wat is dan het lastige stuk? Of is het echte probleem dat het de business eigenlijk geen hol interesseert totdat het misgaat?
Kleine nuance: Ik heb een database van 500 Gb. Deze wil ik best backuppen in de cloud, “slicen” heeft hier niet zoveel zin. Backuppen alleen binnen de (private) cloud dienst zelf is ook geen optie (risicoanalyse). Backuppen buiten de dienst is in de regel duur, en rto kan een ding zijn. Dus wat je dan vaak doet is lokaal een backup replicatie naar een on-premises en daarvan een (lokale) backup. Uiteraard kun je wat doen met incrementele backups maar daarmee is het terugzetten regelmatig testen een absolute noodzaak.
Henri,
Een paar megabytes zullen inderdaad niet zo moeilijk de cloud in te pompen zijn, een paar TB is natuurlijk een heel ander verhaal. En dat zijn tegenwoordig de getallen waarover we het hebben bij gemiddelde bedrijven waardoor een lokale opvangbak vaak alleen al nodig is om te zorgen dat back-up jobs succesvol eindigen.
Dit verhaal gaat echter over alle uitgevlogen olifantjes, de mobiele gebruikers die soms al gebruik maken van de cloud en soms niet. Want inderdaad heeft de business hier meestal geen aandacht voor terwijl we wel meer thuis werken, meer verschillende apparaten gebruiken en ook meer data hebben.
Misschien is het je ontgaan maar ik sluit cloud dus niet uit, ik stel alleen een hybride oplossing voor waarbij NAS voor ‘offload’ zorgt.
Ewout,
Je hebt met je artikel twee dingen teweeggebracht:
1- je hebt in Jip & Janneke taal een artikel geschreven, heel anders dan jouw schrijfstijl. Wat is er met je gebeurd? 🙂
2 NumoQuest komt met een korte reactie op je artikel. Hoe is dit mogelijk?
Naar mij mening dit is niet minder dan een olifant laten vliegen!
Een aantal zaken:
A) Ik was laatst bezig met een offerte van een back-up as—a-service (D2D2C) en er ook een voor op eigen DC(voor een klant). Wie zegt dat D2D2C voordeliger is dan op locatie? Een D2D2C oplossing naast hoge prijs heeft ook genoeg tekortkomingen, een aantal daarvan heb je in je artikel benoemd.
B) het hebben van een back-up is zeker belangrijk. Afhankelijk van wat je veilig wilt stellen en wat je business is dan heb je te maken met verschillende kosten. Maar wat gebeurd er als je geen goed back-up hebt? Hoe groot is de kans vs kosten dat je een dure back-up moet aanschaffen. Deze vraag kwam bij me op toen het DC van Vodafone in brand stond en ze geen bruikbare back-up hadden. Hoeveel schade hadden ze geleden? Hoe veel de kosten hadden kunnen zijn als ze vanaf het begin in een degelijke back-up geïnvesteerd hadden en nu dat ze deze kosten niet gehad hebben heveel hebben ze bespaard? Let wel dat ik het over een degelijke back-up heb en niet helemaal geen back-up.
C) het probleem met mobile gebruikers en de zwervende data moet je in je ontwerp oplossen en niet met back-up. Als je een FileShare oplossing in je ontwerp voor mobile gebruikers opneemt dan heb je je data en hieraan gerelateerde zaken gecentraliseerd. Een oplossing voor back-up maken van mobile data lijkt me niet handig.
@Henri: Zoals eerder aangegeven je scope en kijk op dit soort zaken zijn heel anders, leest beperkt dan hoe iemand zoals Ewout het ziet. Je hebt het over een database van xx Gb terwijl Ewout het over het veiligstellen van data en diensten in de hele architectuur heeft. In dit kader zijn er veel verwevenheden en afhankelijkheden dan wat je kent in een databaseje.
Ik zie nog geen reactie van Ruud, onze back-up guru!
@ Ewout,
Ik sluit me aan bij Reza. Makkelijk leesbaar artikel.
@ Reza,
Back-up guru. Ik voel mij vereerd. Dat valt reuze mee hoor 🙂
A) Dit verschilt per case. Omvang en RPO/RTO eisen spelen hier in een grote rol.
B) Helemaal eens. Het veiligstellen van data is 1. Maar het daadwerkelijk terug kunnen zetten van je back-up wordt nog wel eens vergeten. Geregeld testen is daarom geen overbodige luxe. Maar hier heb ik in het verleden natuurlijk al vaker over geschreven.
C) Hier biedt cloud juist wel een goede oplossing. Diensten zoals Mozy, Atmos ( private cloud ), Ctera, Syncplicity etc. kunnen hier een uitkomst bieden. Voor een recent project heb ik zo’n data cloud ingezet. Vanaf ieder device ( lees Ipad, Blackberry, Iphone, Android ) kon men waar dan ook bij zijn of haar data. Maar door dat er ook Duitse data tussen zat hebben we uiteindelijk.
Een fileshare is in mijn ogen niet de meest schaalbare oplossing voor de langere termijn. Misschien wel voor het MKB, maar niet voor de echte enterprise omgevingen Ook zitten hier technisch nog wel wat (technische) beperkingen aan. Maar ik moet wel eerlijk bekennen dat het in een beperkte schaal best in te zetten is mits je de mitsen en maren vooraf goed in kaart hebt gebracht.
Maar nu neem ik de rol van Ewout over.
In mijn nieuwe artikel zal ik nog meer in gaan op de aandachtspunten van data in de Cloud.
Reza,
Als eerste heb ik dit artikel geschreven met een ander publiek voor ogen, de gebruikers in plaats van de IT professionals. En wat hulp van Pride PR heeft natuurlijk ook geholpen om het leesbaar te houden;-)
Verder heb ik nog lang niet alles benoemd in dit artikel omdat de back-up een kapstok begrip is. We maken er namelijk niet alleen reserve kopieen mee maar gebruiken het ook voor de archivering, als roll-back mechanisme, om te verhuizen en nog een heleboel andere dingen. We hebben daarvoor dan ook verschillende methoden, technieken en media zoals je kunt zien op slide 4 in:
http://www.slideshare.net/edekkinga/data-veiligstellen-is-nog-een-hele-klus
Maar je kunt een back-up dan ook zo duur maken als je zelf wilt, als je er maar regelmatig één maakt. Ik ben het trouwens niet met je eens over het idee van een fileshare, de home directory die niet altijd bereikbaar is. We maken tenslotte naast laptop of desktop steeds meer gebruik van andere apparaten, al dan niet zelf meegenomen.
Heren,
Het was weer laat geworden 🙁 ik moet iets corrigeren: Met FileShare(verkeerde naam) bedoel ik een “flow Me Data” concept. Dit concept biedt mobile gebruikers de toegang tot hun data onafhankelijk van hun device en OS. Een voordeel van dit concept is de centralisatie van data & toegang en in eigen beheer (als optie). Sommige aanbieders bieden naast hun product en oplossing ook een back-updienst als optie.
In dit kader hebben we verschillende aanbieders zoals Citrix ShareFile (een oplossing die verschillende configuraties kent), RES HyperDrive, Novell Filr, VMware Octopus en nog wat meer spelers.
Elk concept heeft voor en nadelen, afhankelijk van de behoefte van de klant en nog een aantal andere zaken kun je een product voorstellen.
@Ruud: de oplossing is schaalbaar en niet alleen geschikt voor MKB maar ook voor Enterprise. Kijk bijvoorbeeld naar Citrix ShareFile.
@Ewout: Ik ben het met je reactie over Back-up eens.
verder gaf je aan:
===========
Ik ben het trouwens niet met je eens over het idee van een fileshare, de home directory die niet altijd bereikbaar is. We maken tenslotte naast laptop of desktop steeds meer gebruik van andere apparaten, al dan niet zelf meegenomen.
===========
In een Flow-Me-Data concept heb je ook offline toegang tot je data. De data wordt later gesynchroniseerd en geback-uped. Dit voorkomt een dataoerwoud waarin de data door de gebruiker overal verspreid is en met verschillende versies neergezet is.
Reza,
Natuurlijk kun je direct een product kiezen, er zijn tenslotte genoeg oplossingen te vinden als je weet wat het probleem is. Maar eerst moet je er dus wel de aandacht voor krijgen want de back-up staat niet altijd meer hoog op de agenda door de Consumerization of IT.
Ik volg je ook een heel eind met het ‘follow-me-data’ concept alleen gebruik ik er andere producten voor. De reden daarvoor is dat er ook een hybride situatie thuis is waarbij ik ook de data van mijn vrouw en kinderen veilig moet stellen. Mijn persoonlijke business case om te mogen investeren in een leuke NAS;-)
En hoeveel data van de sportvereniging, school en andere organisaties staan er eigenlijk op de fileshares?
Om de olifant op te delen lijkt het me handig als je de datastromen splitst, de gebruiker zelf laten classificeren wat wel en niet tot de bedrijfsorganisatie hoort. Tenslotte hoeft niet alle mail gearchiveerd te worden terwijl sommige IM conversaties dus wel belangrijk kunnen zijn.
Leuk artikel en erg hot topic. Jip en janneke taal had van mij wat minder gemogen.
Toch zie ik veel klanten die erg juist wel goed over nadenken en wel een strategie hebben.
Neemt niet weg dat data in het algemeen echt hot topic is en zal blijven de komende tijd met alle hypes zoals byo en work anytime anywhere en cloud.