Ik wou vroeger altijd buschauffeur worden. Het lijkt me nog steeds leuk. Groot stuur in je handen, zwaaien naar de andere chauffeurs en je hebt macht. Je bent de baas van de busbaan. Dan rij je op een halte af en dan zie je in de verte al dat er niemand bij de halte staat. Maar uit je ooghoeken zie je twee bejaarde mensen zwaaien en heel erg hard hun best doen om jouw bus te halen. Dus wat doe je dan natuurlijk? Terug zwaaien en gas geven! En je trekt er een gezicht bij van ‘ja, sorry ik kan aan de buitenkant niet zien wat jullie in de oorlog allemaal hebben uitgespookt’.
Maar ik ben geen buschauffeur geworden, ik ben in de ict terecht gekomen. Waarom? Omdat ik niet het salaris van een buschauffeur wil. Ik wil het salaris van iemand die in de ict werkt. Het verbaasde mij dan ook niet dat ik niet de enige ben die hier zo over denkt.
Messi bij Barcelona
Uit een onderzoek van Yacht, Randstad en Tempo Team bleek vorige week dat hoogopgeleide technici het salaris veruit op de eerste plaats zetten. Het is voor de techneuten onder ons zelfs een reden om hun passie als techneut op te geven en leidinggevende te worden, want die verdienen meer. Dit leidde vorige week tot heftige discussies waarbij de meeste mensen tot de conclusie kwamen dat techneuten dan maar meer moeten gaan verdienen.
Techneuten moeten niet meer verdienen. Leidinggevenden moeten gewoon minder verdienen. In het voetbal verdient de coach van Barcelona ook minder dan Lionel Messi. Messi gaat pas coach worden als hij niet meer kan voetballen.
Medewerkers motiveren
De functie van leidinggevende is zwaar overschat. De reden dat er zo weinig vrouwen zijn die leidinggeven is omdat er voor hen te weinig uitdaging in zit. Het enige waarvoor je moet zorgen is dat jouw medewerkers gemotiveerd zijn. En waar motiveer je jouw medewerkers mee? Precies, een hoog salaris.
Jacob,
Salaris is natuurlijk een hygiënefactor, het motiveert eigenlijk alleen als het hoger is dan dat van je collega’s. Daarnaast is het door ons belastingstelsel ook nog eens behoorlijk ‘aangetast’ en een slechte hygiëne…
Dat lijkt me logisch. Als junior begin je aan een traject om tot senior te komen. En als jou specialisme geen State of the art meer is dan kun je twee dingen doen: omscholen of teamleider worden. Beide begin je dan met een startsalaris. Helder! Willen dan alle CFO’s, CEO’s, COO’s en CVI’s nu even inleveren? Wordt de baas van Ziggo ook vrolijk! Van de 14 miljoen mag hij 2 miljoen houden. Nog een riant salaris. Van de 2400 werknemers zullen er 100 leidinggevend zijn. Houden we 2300 hardwerkende medewerkers over. Zij krijgen een ieder op jaarbasis 5000 euro erbij. Goed idee. Voor de vrouwen is de inhoud van het werk de uitdaging en niet het salaris. Begrijpelijk aangezien de vrouwen wat intelligenter en volwassener zijn dan de mannen. Dus de vrouwen blijven hetzelfde verdienen en de mannen krijgen dus meer dan de 5000 euro. Iedereen blij, behalve de baas van Ziggo…
Leuk idee, Alfred. Is gelijk de economische crisis voorbij! Zodra het gepeupel allemaal weer een riant inkomen heeft, begint iedereen weer uit te geven.
Maar de markt is een beetje vastgeslagen in het patroon dat mensen met een grote verantwoordelijkheid en die bedrijf met hun slechte beslissingen grote bonussen mee te geven i.p.v. naar Siberië te sturen.
Ra ra
Leidinggevenden moeten wel een buitensporig vet salaris krijgen met nog vettere bonussen omdat zij een zeer zware baan hebben met veel verantwoording.
Leidinggevenden zijn ineens niet meer verantwoordelijk als zij de zaak in het honderd hebben gestuurd.
Waarom niet alle ambtenaren dezelfde arbeidsvoorwaarden als gewone werknemers. Minder zekerheid. Zwaard van Damocles bij slecht functioneren of luiheid. Ze gaan werken. Er is maar voor de helft werk. De helft kan weg: overheidsuitgaven veel lager: economische crisis opgelost.
Wat zou het zijn als je je baan opzegt als de leiding wel een loonsverhoging van 5 procent of meer krijgt terwijl je zelf op de 0-lijn wordt gehouden?
De vinger op de zere plek en de spijker op z’n kop. Dit geldt geloof ik ook niet alleen in de ict, maar voor het overgrote deel van de managers en hun ondergeschikten.
Spijker, kop, raak artikel van Jacob.
“Het gaat mij vooral om de waardering van mijn werk.
En die waardering zie ik vervolgens graag weer uitgedrukt in geld.”
Goed stuk. De uitstekend functionerende techneut zit op zijn 35e aan zijn maximum salaris en wordt noodgedwongen leidinggevende. Dit type techneuten is echter niet de beste leidinggevend, anders waren ze al geen techneut geworden.
Het bedrijf heeft er na deze ‘promotie’ een matige leidinggevende bij en een uitstekende techneut minder. Hoera! De kwaliteit gaat achteruit, de tarieven dalen noodgedwongen… Kalibreren dan maar? Zodat de overgebleven ervaren techneuten ook maar noodgedwongen manager worden?