SAP is op overnamepad in China. De bedrijfssoftwareleverancier wil vooral bedrijven kopen om zo het aantal programmeurs uit te breiden. De komende twee jaar wil SAP tweeduizend programmeurs toevoegen aan het huidige Chinese personeelsbestand van vierduizend. SAP denkt met het werven van Chinese programmeurs de schaarste in deze categorie in andere delen van de wereld te kunnen compenseren.
De regio Azië-Pacific wordt steeds belangrijker voor SAP. In 2012 realiseerde het bedrijf hier al een forse verkoopgroei, waarmee het direct de snelst groeiende markt bleek te zijn. De verwachting is dat deze groei de komende jaren aan blijft houden. SAP ziet volop nieuwe mogelijkheden en heeft in 2011 al aangekondigd in deze markt te investeren. Inmiddels heeft het concern in de afgelopen vijftien maanden al duizend nieuwe medewerkers in China tewerk gesteld, waardoor het totaal aantal medewerkers in die regio op vierduizend uitkomt. Door de geplande overnames moet dit aantal de komende twee jaar met tweeduizend programmeurs uitgebreid worden.
Autisten
Ondanks de berichtgeving over toenemende werkloosheid, heeft SAP moeite met het vinden van talenten binnen de it-branche. Eerder kondigde SAP al aan mensen met autisme in dienst te nemen voor werkzaamheden op het gebied van programmering, testen en kwaliteitszorg. Daarnaast introduceerde co-ceo Jim Hageman Snabe samen met eurocommissaris Neelie Kroes Academy Cube om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. In dit programma worden afgestudeerden van technische wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde via e-learning opgeleid voor it-functies.
Ook in Nederland hebben we te kampen met een tekort aan it-personeel. Volgens Caspar Joustra, algemeen directeur bij SAP Nederland, besteedt het onderwijs in Nederland te weinig aandacht aan it. ‘In Nederland stijgt de werkloosheid, terwijl de it-sector hard zoekt naar nieuwe talenten. Veel vacatures blijven open staan, omdat we nu eenmaal te weinig it’ers hebben. Dit probleem wordt de komende jaren alleen maar groter. It is en blijft zeer belangrijk voor het bedrijfsleven en kan onze concurrentiepositie ten opzichte van andere landen enorm verbeteren. Het is daarom onbegrijpelijk dat we in het onderwijs zo weinig aandacht besteden aan het vakgebied.’