46 procent van de vrouwen die werken in de Nederlandse ict-markt heeft bewust voor deze baan gekozen. 43 procent heeft deze keuze niet bewust gemaakt. 36 procent rolde per toeval de ict in en 7 procent kwam in dit vakgebied door interne doorgroeimogelijkheden. Dit staat in het onderzoeksrapport ‘Vrouwen en ict: kansen voor organisaties?’. Dit onderzoek is uitgevoerd door ForceFive en is mede mogelijk gemaakt door Jenrick.
ForceFive wilde erachter komen hoe de vrouwelijke ict’ers in dit vak terecht zijn gekomen, in welke rol zij werken, hoe zij denken over (vrouwelijk) leiderschap binnen ict en welke invloed ict heeft en kan hebben op de reputatie van bedrijven. Aan het onderzoek hebben zo’n 150 respondenten meegedaan.
Informatiemanager of functioneel beheerder
Van de vrouwen met een managementrol werkt bijna de helft als project- of programmamanager. Daarnaast werken er veel op het snijvlak van ict en commercie, communicatie en/of sales. Overigens zijn er in het onderzoek weinig vrouwen die als informatiemanager of functioneel beheerder werken, wat over het algemeen de ‘brugfuncties’ zijn tussen ict- en businessafdelingen.
Van de respondenten in het onderzoek die bewust hebben gekozen voor de ict én hebben aangegeven welke studie zij hebben genoten, is bijna de helft afgestudeerd in een technische studie. 30 procent heeft een bedrijfskundige studie genoten en 13 procent een maatschappelijk of sociale studie.
Technische opleiding
Een groot deel van de respondenten is van mening dat het niet strikt noodzakelijk is dat je voor het werken in de ict een technische opleiding nodig hebt. 28 procent van de respondenten vindt een technische opleiding niet erg van belang en 35 procent acht het zelfs onnodig dat iemand werkzaam in de ict een technische achtergrond heeft. Van de vrouwen in managementfuncties vindt zelfs 80 procent de vooropleiding irrelevant.
Hoewel volgens een groot deel van de respondenten een technische vooropleiding dus niet altijd noodzakelijk is om in de ict te werken, wil dit niet zeggen dat technische kennis geen toegevoegde waarde heeft. 70 procent van de respondenten vindt dat technische kennis van waarde is voor haar functie.
Reputatie en imago
Aangezien reputatie en imago belangrijke factoren zijn voor het succes van bedrijven, zijn ook deze factoren in het onderzoek meegenomen. De respondenten werd gevraagd of de ict-organisatie een belangrijke, invloedrijke rol speelt bij de reputatie van het gehele bedrijf. Maar liefst 81 procent van de vrouwen is het hier mee eens, en hiervan is zelfs 21 procent het zeer mee eens. Slechts 8 procent vind dat de ict hier geen invloed op heeft.
De meeste respondenten (79 procent) zijn van mening dat de inzet van haar leiderschapskwaliteiten zorgen voor een betere reputatie van de organisatie waarin zij werkt. Van de respondenten die vinden dat ict een belangrijke rol speelt met betrekking tot de reputatie van het bedrijf, vond slechts 2 procent dat haar eigen leiderschapskwaliteiten hier geen invloed op hebben.
Aantrekken van talent
Kan een betere reputatie van ict ook bepalend zijn voor het aantrekken van talent met verschillende achtergronden, waaronder dus ook vrouwen? Onder de respondenten vindt 74 procent dat dit in meer of minder mate daadwerkelijk zo is, waarvan 25 procent het hier zeer stellig mee eens is. Overigens speelt het imago van een ict-organisatie een redelijke rol bij de respondenten om te beslissen om wel of niet een nieuwe baan of opdracht te accepteren. 25 procent van de respondenten ziet dit als het belangrijkste argument, dat hoog is in vergelijking met bijvoorbeeld financiële motieven (slechts 12 procent). Niet verrassend spelen carrièremogelijkheden de grootste rol (37 procent).
Door talent met uiteenlopende achtergronden aan te trekken, komen er meer verschillende competenties en leiderschapsstijlen in ict-organisaties. ForceFive heeft daarom de leiderschapsstijlen van McKinsey getoetst. Volgens de respondenten zorgen leiderschapsstijlen die vaker door vrouwen worden toegepast, zoals ‘Participatieve Besluitvorming’, ‘Inspireren’ en ‘Ontwikkelen van mensen’ ervoor dat teams beter functioneren, er beter wordt samengewerkt met de ‘business’ (klant) en de reputatie en het imago van ict verbetert.
Als ik dit artikel an de trends goed begrijp, ligt de toekomst van de ict in handen van vrouwen die buitenlandse nerds managen. “Daardoor functioneren teams beter, er wordt beter samengewerkt en de reputatie en imago van ict verbetert.”
Och ja, tot nu kan kan ik er nog een boterham mee verdienen…
Ik heb dit artikel toch wel even een twee maal moeten lezen voor ik een duidelijke lijn kon bespeuren.
Bewuste keuze
Ik kan me niet aan het idee en indruk onttrekken dat wanneer je een opleiding doet in een bepaalde richting, dat je zoiets zou hebben van ‘ach…. laten we eens gek doen, we gaan voor de IT’. Natuurlijk maken mensen, ook vrouwen, een afweging binnen de competentie en opleiding die ze hebben en volgen.
Snijvlakken
Je komt vrouwen in verschillende disciplines en snijvlakken tegen. Ik heb vrouwlijke professionals boven mij en onder mij gehad en heb daarbij niet zo veel verschil ervaren met mannelijke professionals. Hoogstens dat leidinggevende vrouwen soms het idee hadden zichzelf ietwat extra te moeten bewijzen.
Studierichtingen
Wat niet zo goed uit het artikel naar voren komt is of men nu een IT gerichte studie heeft gevolgd of dat diegenen die een andere studie dan IT heeft gevolgd, vervolgens op een bepaalde wijze met IT in aanraking is gekomen, dan ook tot IT gerekend moeten worden.
Voorbeeld, iemand die commercieel geschoold is en IT peripherals gaat verkopen moet verstand hebben van IT, heeft dat doorgaans ook, hopelijk. Maar iemand die een sociale studie heeft gevolgd, HR professional is geworden en IT professionals bemiddeld, kun je nietrekenen tot IT. Velen van hen hebben namelelijk geen intrinsieke kennis van IT en de onderdelen.
Eigen beeld…
Vraag om het even een professional wat hij/zij van zichzelf vind, en dat beeld zal vaak ietwat anders zijn dan wat anderen van die gene hebben. Ik geloof niet dat je dat als criterium zou moeten gebruiken in een artikel.
Persoonlijkheid en leiderschap
Dit is een nogal raar stukje in het artikel. Hoe bekijk je leiderschap, en is dat gemeten? Het is erg eenzijdig als je een professional vraagt naar diens leidinggevende kwaliteiten.
Leiderschap
Leiderschap is een aanleg dat je, met slechts enkele methoden, kunt aantonen en nog minder methoden kunnen de mate van aanleg inzichtelijk maken. Dat wil dan niet zeggen dat de professional ‘iets’ significants heeft gedaan met die aanleg.
Je hebt ook professionals die allerlei courses en opleidingen hebben gevolgd en zichzelf daarom leiderschap of leidinggevende kwaliteiten toedichten, eigenschappen die ze feitelijk gewoon niet bezitten. Maar als je ze het vraagt….. u voelt hem al aan komen.
Talent….
talent is niet iets wat je op maakt uit een survey of het uitzetten van een vacature en uitschiften van een stapeltje cv’s. Beiden komen relatief vaak voor en laten je met meer dan 90% zekerheid dat talent wat je zoekt mislopen.
Al langer roepen wij dat het hele W&S en recruitment proces wat dat betreft op de helling moet want wanneer je onrealistische wensen/eisen hanteerd, kom je tot de conclusie dat je dat ‘broodnodige’ talent maar telkens niet kunt vinden en daarom….. allerlei publicatie’s krijgt die onderbouwen wat ze dan vervolgens zouden moeten doen om de tekorten, die nu al steeds groter aan het worden zijn, op te moeten vangen.
McKinsey
Wat is er getoetst en op welke wijze? Met welk uitgangspunt? Als je talent en leiderschap inzichtelijk wil hebben dan zul je dat toch op ee hele andere manier moeten doen als het invullen van een vragenlijstje tenslotte.
Kiest een vrouw bewust voor IT? Als het een slimme vrouw is zeker.
Ik juich het toe dat er meer vrouwen in de ICT gaan werken maar op grond van de cijfers heb ik toch enige vragen over dit onderzoek:
1. 11% weet blijkbaar niet dat ze in het ICT-werkveld zitten
2. 30% heeft een bedrijfskundige en 13% een sociale studie.
3. 35% acht een technische achtergrond onnodig.
Nu is het werkveld van ICT heel breed, 150 respondenten lijkt me dus wat weinig voor een totaal beeld maar bovenstaande cijfers doen vermoeden dat affiniteit met ICT al lang niet meer het belangrijkste is, meer dan een derde (37%) kiest opportuun een baan in de ICT.
Hoewel ik geen computer socioloog ben vraag ik me af of extrinsieke motivatie voldoende creativiteit oplevert, de cognitieve vaardigheden om problemen op te lossen. Profiel als ‘Ronde vormen in IT’ is leuk voor de oppervlaktespanning maar zegt weinig over de inhoud.
Net als dit onderzoek eigenlijk.
Een kritisch lezer zou dit artikel en vooral het onderliggende onderzoek zomaar af kunnen branden.
Gelukkig neemt NumoQuest de moeite uit te leggen dat het allemaal wat genuanceerder ligt. Terecht 5 sterren.
De samenvatting van het onderzoek is mij te wollig. Te vaak worden percentages van percentages gegeven wat een vertekend beeld geeft en te vaak worden niet gespecificeerde uitkomsten genoemd als “een groot deel” of “van de respondenten die..” en “over het algemeen”. Dit is niet acceptabel. Als je 150 respondenten hebt moet je met exacte cijfers kunnen komen, zeker als je aan het eind 5 belangrijke aanbevelingen formuleert. Tenzij die exacte cijfers minder indruk maken natuurlijk… Voorbeeld (over de invloed van ICT organisaties op het imago van het bedrijf): “Maar liefst 81% van de vrouwen is het hier mee eens, en hiervan is zelfs 21% het zeer mee eens.” Feitelijk is dus iets meer dan 16% het er zeer mee eens. Dat klinkt wel anders.
Overigens neigt dit rapport naar de bevestiging van stereotypen op basis waarvan gerechtvaardigd wordt dat er voor vrouwen meer mogelijkheden en kansen in de ICT moeten komen. Dan heb ik denk ik gewoon pech met de vrouwelijke managers die ik tot nu toe heb gehad…
Numoquest en HK. Dank. Fijn om te lezen dat er onderbouwd uitgelegd wordt dat dit artikel voor verbetering vatbaar is.
Redactie. Zijn dit soort artikelen een bewuste keuze om discussie uit te lokken? Zie steeds vaker dit soort wollig en vaak de plank misslaande artikelen. Laatst het artikel over outsourcing bijvoorbeeld en nu dit artkel. Hoor graag van jullie.
46% van de vrouwen in de ICT heeft daar bewust voor gekozen.
Ach dat is dan een veel hoger percentage dan de mannen die in dit vak zitten.
Een technische achtergrond is niet van belang ?
Ook daar zullen de dames geen uitzondering in vormen.
Dat valt dan ook te merken aan de kwaliteit van de automatisering in zijn geheel.
Ik dank Sander voor zijn heldere reactie, maar ik zou het toch ook fijn vinden als we eens wat vaker een artikel van enig niveau mochten lezen. ICT is welliswaar verworden tot een brei van wollig geneuzel maar er zijn toch echt ook mensen die dingen voor elkaar moeten krijgen die mijn buurjongetje van inmiddels 9 nog niet binnen tien minuten kan, en het aantal van dergelijke mensen wordt er in hoog tempo steeds minder.
@NumoQuest
Een duidelijk uitleg die zeer zeker waardering verdiend.
Wat het betreft dat vrouwen in de it niet veel verschillen van hun mannelijke collega’s ben ik het tot op zekere hoogte mee eens. Maar als het gaat om de groepsdynamiek binnen de IT ben ik wel zeker van mening dat een groep die een weerspiegeling van de samenleving is toch een groot voordeel heeft t.o.v. een groep van mannelijke nerds van ongeveer dezelfde leeftijd.
Wat dat betreft kunnen it- bedrijven door slim actief naar talent te zoeken die aansluit bij de cultuur van het bedrijf niet alleen een betere productiviteit krijgen maar ook meer commitment en meer tevreden werknemers.