Werkgevers in Nederland blijven somber over de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2013. Dat blijkt uit cijfers uit de Arbeidsmarktbarometer van uitzendbureau Manpower. De barometer geeft voor de vijfde achtereenvolgende keer een negatief beeld te zien. Met name werkgevers in de zakelijke dienstverlening verwachten een krimpende werkgelegenheid voor het komend kwartaal. De bouwsector lijkt weer wat op te krabbelen.
Het negatieve sentiment onder zakelijke dienstverleners is opvallend, omdat de verwachtingen van deze werkgevers in het vorige kwartaal (weer) positief waren. Na een opleving van de verwachtingen in het tweede kwartaal (+4 procent), zijn de werkgevers in deze sector voor het komend kwartaal uitgesproken negatief (-9 procent). De ict-sector valt binnen de zakelijke dienstverlening, maar er zijn geen gespecificeerde verwachtingen in deelsectoren.
Ook in andere sectoren wijzen de meeste verwachtingen op een verdere krimp van de werkgelegenheid, zoals in industrie. De kleine verbetering in het sentiment binnen deze sector dat vorig kwartaal te zien was, zette niet verder door en ook in deze sector verwachten werkgevers overwegend verder te zullen krimpen. In de publieke sector (waarin ook de zorg is begrepen) zijn de verwachtingen weliswaar negatief maar toch iets beter dan het afgelopen kwartaal (-3 procent tegenover -11 procent in het tweede kwartaal). Wel lijkt de bouwsector het grootste dieptepunt achter zich te hebben met een verwachte daling van 1 procent (was – 6 procent in het tweede kwartaal).
Volatiel
In de Arbeidsmarktbarometer van Manpower komt het netto werkgelegenheidscijfer uit op -3 procent, tegen eveneens -3 procent vorig kwartaal en -2 procent een jaar geleden. ‘Nadat wij vorig kwartaal een voorzichtige opgaande lijn constateerden, zien wij helaas een stabilisering van de sombere verwachtingen’, aldus Jilko Andringa, algemeen directeur Manpower Group Nederland.
‘Er zijn meer werkgevers die verwachten te zullen krimpen in hun personeelsbestand dan werkgevers die denken personeel te gaan aannemen. Uit de hier en daar lastig verklaarbare sentimentveranderingen ten opzichte van een kwartaal eerder, leiden wij overigens af dat veel werkgevers nog erg onzeker zijn over de nabije toekomst. De voornemens wat betreft het personeelbestand zijn bijzonder volatiel.’
Negatief
In bijna alle regio’s laten de cijfers in de Arbeidsmarktbarometer van Manpower zien dat er aanhoudend negatieve verwachtingen zijn ten aanzien van de omvang van het personeelsbestand. Alleen in West-Nederland zijn de werkgevers nog het minst pessimistisch met een neutrale verwachting van 0 procent.
De Arbeidsmarktbarometer van Manpower wordt uitgebracht in 42 landen. Nederland bevindt zich qua verwachtingen min of meer in de Europese middenmoot. Omringende landen kennen vergelijkbare cijfers (België -3 procent, Frankrijk -1 procent), maar er zijn ook duidelijk landen met betere perspectieven zoals Duitsland (+4 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+5 procent). Negatief blijven de verwachtingen in Zuid-Europa (Italië -10 procent en Spanje -5 procent).
Eigenlijk een open deur natuurlijk en de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden zien er alleszins rooskleurig uit. Het tragische is tegelijkertijd dat wij geen enkele inspanning van betekenis hebben gezien van de overheid ook maar iets aan de situatie te doen.
Ook al zijn het opdracht/werkgevers die uiteindelijk de stap moeten zetten, het is de overhid die voor het klimaat dient te zorgen en die heeft tot nu toe feitelijk alleen maar naar het zuiden staan te wijzen en iets geroepen over solidariteit met de zuidelijke landen en verdere overheidssaneringen.
In een andere publicatie werd er gerept over het gegeven dat de crisis de outsourcingmarkt stimuleert. Dat is een beeje een terminus contradictus omdat men dat denkt. Feitelijk is er vanaf 2009 roofbouw gepleegd op het Nederlandse Human Capital. Iets voor iedereen daar eens goed over na te denken.