Al sinds de komst van cloud computing is er discussie of een organisatie voor een private of publieke cloud moet kiezen. De grootste drempel voor een publieke cloud lijkt de beveiliging te zijn. Hierdoor wordt er in Nederland vooral gekozen voor een private cloud en lijkt de publieke cloud het onderspit te delven. Computable en datacenterdienstverlener Equinix ontvangen hierover graag vragen van lezers.
Want is de keuze voor de private cloud wel zo logisch en is het verstandiger nog even te wachten met een publieke cloud? Equinix en Computable gaan proberen hier achter te komen met een speciale kennissessie via Twitter. Zij roepen lezers van Computable op deel te nemen aan deze sessie en vragen in te dienen over het onderwerp ‘private versus publieke cloud’.
Datacenterperspectief
Beide partijen gaan graag in op onderwerpen als zekerheden binnen private en publieke clouds, veiligheidsgaranties en de verschillen tussen deze twee cloudsmaken. Equinix zal vragen van Computable-lezers beantwoorden vanuit datacenterperspectief. Vragen kunnen worden ingediend via Twitter.
Equinix-medewerkers Derek Jager, Denis Dincic en Seth ten Pas zitten klaar om alle vragen te beantwoorden. Twitter-gebruikers moeten eerst Equinix op Twitter volgen (@EquinixNL) en kunnen vervolgens alle vragen stellen binnen het thema. De medewerkers van Equinix reageren en geven antwoord via een persoonlijk bericht. Voor de interactieve kennissessie ‘Equinix geeft antwoord’ wordt de hashtag #EQGA gebruikt.
iPad mini
Equinix en Computable willen met de Twitter-actie zoveel mogelijk relevante datacentervragen verzamelen en beantwoorden. Om lezers te stimuleren ook een vraag in te dienen, beloont Equinix iedere werkdag de allerbeste, relevante vraag met een iPad mini, het kleine tablet van hardwareleverancier Apple. In totaal worden er in de week van 10 tot en met 16 juni dus vijf iPad mini’s weggegeven. Een vraag kan tot 0.00 uur worden ingediend voor het winnen van een iPad mini. Vragen die na dit tijdstip worden ingediend, worden na afloop van de Twitter-sessie door Equinix beantwoord.
De redactie verzamelt alle reacties en gestelde vragen en ontvangt zoveel mogelijk antwoorden van Equinix. Deze worden gebundeld en gebruikt om een redactioneel artikel over te schrijven. Hierin komt aan bod wat de mogelijkheden van datacenters zijn en waar de grote pluspunten voor organisaties zitten.
Opstellen Twitter-bericht
Bezoekers van Computable.nl kunnen tijdens de Twitter-week vragen stellen aan medewerkers van Equinix. Dit kan alleen via Twitter. In een Twitter-bericht wordt de volgende informatie vermeld: @EquinixNL
Overige subthema’s
Vandaag wordt het subthema ‘private vs. publieke cloud’ behandeld. De komende dagen volgen de datacenterthema’s hybride cloud, pay-per-use applicaties, on-premises applicaties in het datacenter en de emotionele aspecten die spelen rondom de controle bij de keuze voor een datacenter. Mocht je over deze subthema’s al vragen willen stellen, dan kan daarvoor op Twitter de hashtag #EQGA worden gebruikt.
Ik was al een volger en werd gevolgd, dus meteen mijn eerste vraag gesteld. Als je zelf wilt volgen wat er gesteld wordt aan vragen kun je gewoon een Twitter search op #EQGA doen en het venster open laten staan, dan zie je vanzelf als er een nieuwe vraag gesteld word.
Is elke vraag een kans op de iPad mini? Vragen in Nederlands en Engels, of maakt het niet uit?
Denk wel dat veel mensen Equinix niet heel erg goed kennen. Ik niet, terwijl ik het an sich een interessant bedrijf vind en daarom vast een eerste prikkelende vraag gesteld.
Zolang cloudbedrijven nog (deels) uit de VS komen en geen garantie kunnen geven dat ze helemaal niks met dat land te maken hebben (dat was zelfs voor Mega, die expliciet niks met de VS te maken wil hebben zelfs nog even moeilijk toen een onderaannemer daar wel contacten bleek te hebben), is een publieke cloud voor veel bedrijven en particulieren geen optie. Data in dat land, of onder controle van bedrijven met een aanwezigheid in dat land, is nu eenmaal niet veilig.
Het is jammer om te zien dat de discussie over private en public cloud zo vaak zwart en wit wordt gevoerd. Er zijn veel bedrijven waar public cloud-oplossingen prima voor geschikt zijn en er zijn bedrijven waar dit vanwege lokale wetten lastiger is.
Er wordt ook vaak richting de VS gekeken alsof zij de meest privacy schendende wetten hebben van iedereen. Er zijn delen van de privacy wetten in Europa die verder gaan in het toegankelijk maken van privacy gegevens dan in de VS.
Elk bedrijf met een vestiging in de VS zich aan VS wetten moeten houden, zelfs van origine Nederlandse bedrijven. Andersom geldt dit ook voor van origine VS bedrijven met Europese vestigingen. Zij moeten zich ook aan onze regels houden. Privacy is een ingewikkelde discussie waar geen one-size fits all oplossing voor mogelijk is. Elk bedrijf met gevoelige data zal hier zelf een keuze in moeten maken.
Het is als bedrijf met gevoelige data nog steeds mogelijk om bepaalde delen van je infrastructuur in een publieke cloud omgeving te plaatsen, dit zijn dan die delen waarvan de data niet onder de privacy wetgeving valt. Deze oplossing zien wij regelmatig bij onze klanten. Dit geeft de publieke cloud voordelen als economy of scale die een private cloud oplossing niet kan bieden.
Leuk iniatief! Ben zeer benieuwd naar de feedback.
@ Jeroen,
Goede toevoeging Helemaal mee eens.
Jammer deze discussie over private, en public zaken zoals cloud en vaak zo zwart/wit. Hier komt het Hollands zaken doen boven water. Buiten Nederland m.n. de Engels talige landen, zijn veel bedrijven waar de Cloud oplossingen prima geschikt is. Dat komt m.n. door een goede en duidelijk wetgeving, en daar ontbreekt het hem hier in Nederland. Polderen en iedereen weet het hier beter ‘specialisten’, noemen zij zich.
In de UK en de VS zijn de wetten betreft de privacy beter geregeld dan hier in Nederland en Europa. Minister Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven, ga dit nu eens echt goed regelen. Dan maar eens zonder al die inspraak van de z.g.n. specialisten. Wat is er door al die specialisten hier nu echt goed afgelopen en goed geregeld?
Doen is mijn motto.
Als we private en public cloud nu even helemaal plat slaan zie ik geen verschil tussen private en public als deze als product of dienst van een bedrijf wordt aangeboden. Ik zal dit toelichten.
Bij Windows Azure neemt met een virtuele server af, die verbind men in een Azure Active Directory (AAD) en een virtual network die niet vanaf de buitenwereld te benaderen is. Voila, zie hier een private cloud die ik kan verbinden met het On-Premises netwerk of ander netwerk bij een andere private cloud provider.
Wettelijk zie ik geen onderscheid tussen deze private cloud en de public cloud.
Als ik mijn (virtuele) servers uitbesteed aan een derde partij maakt het weinig uit of dit public of private is.
Waar je in mijn ogen naar moet kijken is dit: Wat is het beoogde resultaat?
– Wil je elastisch zijn?
– Heb je behoefte aan snelle provisioning?
– Wil je betalen naar gebruik (dus zonder investering vooraf)?
– Wil je korte contracten?
– Wat wil je zien gebeuren als de dienst niet beschikbaar is?
– Hoeveel bandbreedte heb je nodig?
– Hoeveel support wil je hebben?
– Hoe vind ik een betrouwbare leverancier met goede certificering en track record?
et cetera.
Private versus Public vind ik zelf niet zo interessant. Je kunt ook een eigen private cloud realiseren met diverse Cloud OS-sen. Daar haal je bepaalde voordelen mee qua complaince / privacy, maar ook nadelen als hoge investering, expertise level eigen mensen en dat je moet inkopen op je maximale piek.
Voor elke situatie is wat te zeggen. Met beide kun je in principe het zelfde functioneel. Maar security en datacenters zijn maar voor weinig MKB specialiteiten en in die gevallen kom je al snel bij uitbesteden.
Wat voor een bedrijf ik ook zou hebben, ik zal praktisch altijd voor uitbesteden kiezen…
@HollemanK
Ik lees met verbazing je reactie. Heb je afgelopen dagen het nieuws over Prism niet gevolgd? Alle data die opgeslagen worden bij bedrijven van Amerikaanse oorsprong (Mirosoft, Google, Apple, etc.) wordt één-op-één doorgegeven aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten voor verdere verwerking en opslag. Hierbij geldt dat deze diensten geen enkele verantwoordelijkheid hoeven af te leggen aan het publiek. Niet-Amerikanen hebben daarbij geen enkele bescherming van de Amerikaanse wetten, deze zijn niet van toepassing.
Dit begint echt een achterhaalde discussie te worden, als zelfs de Nederlandse bank een public cloud al toestaat:
http://www.nu.nl/internet/2952685/nederlandse-banken-mogen-microsoft-cloud-gebruiken.html
Verder heb ik mijn vragen bij deze discussie, Equinix is niet geheel onpartijdig lijkt me…?
@Wisegar: ten eerste zijn er heel veel van dit soort conspiracy theorieën die al dan niet waar mogen zijn, ga je daar een business case op baseren? Ik ga liever voor de feiten.
Mocht het echter echt waar zijn, denk je dan echt dat je data in een Nederlandse cloud wel veilig is?
@Rob
De autoriteiten hebben inmiddels allang toegegeven dat het Prism-verhaal waar is, ik zou zeggen lees de krant eens. Ik schrik juist van mensen zoals jij die nog steeds trachten e.e.a. te bagitaliseren. De feiten zijn bekend.
En ja, in Nederlandse datacenters wordt je data niet zomaar direct doorgekopieerd naar Amerikaanse diensten, mits het bedrijf maar niet van Amerikaanse oorsprong is. De kans dat je data daar veilig is, is wellicht geen 100 procent maar je weet bij de cloud van bij Microsoft, Google, Apple, Amazon et cetera in ieder geval zeker dat je data volledig gekopieerd en verstuurd wordt naar de Amerikaanse inlichtingendiensten. Je mag hopen dat je dan geen Amerikaanse concurrenten hebt.
@Wiseger
Ik schrijf een artikel over PRISM waarin ik een aantal dingen samenvat. Er lijkt een redelijk kans aanwezig dat US overheid alle data van diverse providers ook opslaat of er vrije beschikking over heeft. Als dit zo is, is dit erg fout en worden er wel degelijk wetten gebroken. Wellicht niet Amerikaanse, danwel Europese. Dit zal ik allemaal toelichten, maar is hier niet het topic. Ook geldt, je kunt je aan de regels der wet houden, maar de geest achter de wet geen recht aandoen, en dat lijkt zeker het geval.
Maar zelf klakkeloos zeker weten dat FBI/NSA alle data vrij in kan zien lijkt mij voorbarig al is de trieste waarheid dat we de waarheid niet zullen horen.
Het goede nieuws is dat er hopelijk een prikkel ontstaat in Europa om nu eens echt NON-US cloud providers te creëren, daar is geheid een markt voor. Dat de EU overheid heiliger is dan de US overheid lijkt me overigens sterk. In al deze gevallen geldt dus: Als je zelf je data niet versleuteld moet je ervan uit gaan dat de overheid beschikking heeft tot deze data als je deze niet op eigen servers staat. Kwalijk wellicht, maar betekent niet dat je de cloud als not-done moet bestempelen. Zelfs als PRISM in zijn volledigheid realiteit is en overheid beschikking heeft tot mijn data weerhoudt me dat niet om cloud diensten te gebruiken. Als er echter een makkelijk en veilig alternatief is, ben ik de eerste die overstapt.