Al sinds de komst van cloud computing is er discussie of een organisatie voor een private of publieke cloud moet kiezen. De grootste drempel voor een publieke cloud lijkt de beveiliging te zijn. Hierdoor wordt er in Nederland vooral gekozen voor een private cloud en lijkt de publieke cloud het onderspit te delven. Computable en datacenterdienstverlener Equinix ontvangen hierover graag vragen van lezers.
Want is de keuze voor de private cloud wel zo logisch en is het verstandiger nog even te wachten met een publieke cloud? Equinix en Computable gaan proberen hier achter te komen met een speciale kennissessie via Twitter. Zij roepen lezers van Computable op deel te nemen aan deze sessie en vragen in te dienen over het onderwerp ‘private versus publieke cloud’.
Datacenterperspectief
Beide partijen gaan graag in op onderwerpen als zekerheden binnen private en publieke clouds, veiligheidsgaranties en de verschillen tussen deze twee cloudsmaken. Equinix zal vragen van Computable-lezers beantwoorden vanuit datacenterperspectief. Vragen kunnen worden ingediend via Twitter.
Equinix-medewerkers Derek Jager, Denis Dincic en Seth ten Pas zitten klaar om alle vragen te beantwoorden. Twitter-gebruikers moeten eerst Equinix op Twitter volgen (@EquinixNL) en kunnen vervolgens alle vragen stellen binnen het thema. De medewerkers van Equinix reageren en geven antwoord via een persoonlijk bericht. Voor de interactieve kennissessie ‘Equinix geeft antwoord’ wordt de hashtag #EQGA gebruikt.
iPad mini
Equinix en Computable willen met de Twitter-actie zoveel mogelijk relevante datacentervragen verzamelen en beantwoorden. Om lezers te stimuleren ook een vraag in te dienen, beloont Equinix iedere werkdag de allerbeste, relevante vraag met een iPad mini, het kleine tablet van hardwareleverancier Apple. In totaal worden er in de week van 10 tot en met 16 juni dus vijf iPad mini’s weggegeven. Een vraag kan tot 0.00 uur worden ingediend voor het winnen van een iPad mini. Vragen die na dit tijdstip worden ingediend, worden na afloop van de Twitter-sessie door Equinix beantwoord.
De redactie verzamelt alle reacties en gestelde vragen en ontvangt zoveel mogelijk antwoorden van Equinix. Deze worden gebundeld en gebruikt om een redactioneel artikel over te schrijven. Hierin komt aan bod wat de mogelijkheden van datacenters zijn en waar de grote pluspunten voor organisaties zitten.
Opstellen Twitter-bericht
Bezoekers van Computable.nl kunnen tijdens de Twitter-week vragen stellen aan medewerkers van Equinix. Dit kan alleen via Twitter. In een Twitter-bericht wordt de volgende informatie vermeld: @EquinixNL
Overige subthema’s
Vandaag wordt het subthema ‘private vs. publieke cloud’ behandeld. De komende dagen volgen de datacenterthema’s hybride cloud, pay-per-use applicaties, on-premises applicaties in het datacenter en de emotionele aspecten die spelen rondom de controle bij de keuze voor een datacenter. Mocht je over deze subthema’s al vragen willen stellen, dan kan daarvoor op Twitter de hashtag #EQGA worden gebruikt.
Het spijt me Henri maar ik vind dat je zo sterke tunnelvisie hebt dat je geen enkel nadeel in cloud ziet, niks van iemand aanneemt of wil onder je ogen zien. Dit resulteert in een monologische communicatie met je rondom cloud. Je probeert alles goed te praten en als iemand ook iets aangeeft zals gevaar op laag-0, slechte sla, zaken rondom beveiliging etc etc dan praat je er gewoon omheen! Het lijkt erop alsof je door een cloud-heks betoverd bent!
Je bent van mening dat IT binnen bedrijven te duur is (staat hierboven)terwijl je zelf keer op keer op mijn verzoek niet kunnen aantonen wat de kosten zijn van een fatsoenlijke cloud oplossing die gelijk is aan de interne ict-dienstverlening! Je ziet aan mijn reactie dat ik me kapot erger aan dit opportunistisch gedrag omdat ik de juiste onderbouwing in je reacties mis. Ik snap dat je als ZZPer jezelf moet verkopen maar dat mag naar mijn mening niet ten koste van integriteit van zaken gaan.
Geef aub een beetje gas terug en kom met beide benen op de grond staan dan praten we verder.
Ps. Ik weet niet hoe je aan mijn aanname omtrent hardware kwam maar ik zie dit niet ergens in mijn reactie hierboven terug!
=======================
En voor de lezers: in tegenstelling tot Reza & Henri op Computable-site, het is altijd gezellig als we elkaar ergens tegenkomen 🙂
Maarten:
Weer een aandachtspunt voor cloud!
Dat we er al vijftien jaar met dit gevaar geleefd hebben is geen reden om dit punt over te slaan. Het ict-landschap en de integratie hiervan in ons leven/business was 15 jaar geleden minder dan nu en zeker dan in de toekomst.
Zoals je weet in de toekomst alles en echt alles is via internet aan elkaar gekoppeld. Verschillende apparaten thuis, in je auto, op je mobile etc zijn via internet aan elkaar verbonden, dat noemen ze ‘The internet of things’ en is gebaseerd op Machine-to-Machine (M2M)-idee.
Dat zegt genoeg over hoe belangrijk de beveiliging van internetverbinding in de toekomst zal worden!
Overigens is vandaag ook gebleken dat de AIVD ook gezellig aan het PRISM-feestje meedoet. En ome Ivo is ook al bezig om wetgeving voor te bereiden om een soortgelijk systeem in ons land op te zetten wat een paar stapjes verder gaat dan de retentiewet en netjes bij PRISM aansluit.
Dat soort plannen lijkt mij redelijk funest voor Nederlandse alternatieve cloudaanbieders en in zijn algemeenheid de cloud zelf voor het Nederlandse bedrijfsleven.
@Henri
Je optimisme is te bewonderen. Desondanks ontstaat bij mij het vermoeden dat je wellicht een iets te roze bril op hebt omdat jij je geld met je hoofd in de wolken verdiend.
Het is een interessante discussie. Iedereen lijkt wel een punt te hebben. Ik neig toch met Rob Tillie eens te zijn. Cloudtechnologie is er nu eenmaal en gaat naar mijn mening snel heel groot worden. PRISM of geen PRISM. Zelf de infrastructuur regelen is soms onveiliger door incompetentie dan meeliften in de cloud. Ok, misschien heeft de Amerikaanse overheid inzicht in je SharePoint documenten, maar is dat echt relevant als je schademeldingen en polisaanvragen bewaart? Bovendien kun in de cloud je data prima beveiligen door bv je database te encrypten. Zodoende heb je wel wat hulpmiddelen om eea wat ingewikkelder te maken.
Ik heb het idee dat de tegenstanders met name nu werkzaam zijn op infrastructuur niveau en ik denk dat zij cloudservices als een bedreiging zien. Of zie ik dit verkeerd?
Sander
@Sander
Dat zie je verkeerd. Het is voor de CIA- en ook voor de AIVD-medewerkers mogelijk met behulp van PRISM inzage in alle data te krijgen, het encrypten van een database helpt alleen als je dat lokaal doet met truecrypt bijvoorbeeld en je sleutels zorgvuldig afschermt.
Uitspraken als “het is er nu eenmaal” zijn symptomatisch, momenteel zijn we op een moment dat de DDR in vergelijk een oudbakken indruk maakt. De methoden om burgers te bespioneren zijn heel veel beter en gaan heel veel verder, is dat wat je wilt?
@Sander
Zwak argument om tegenstanders van eigenbelang te beschuldigen. ik werk in de softwareontwikkeling, mij maakt het niets uit waar de infra staat.
Ook bagatelliseren als, ach ja waar die paar schademeldingen komen te staan. Je bedoelt eigenlijk te zeggen dat het voor een verzekeraar niet uit maakt dat de gegevens van hun beste zakelijke klanten bij de Amerikaanse verzekeraar AIG komt te liggen?
En encrypten van een database? Zonder dat de meteen gedecrypt wordt door de Amerikaanse overheid, hoe wil je dat doen? Met de standaard methodes van de Amerikaanse bedrijven Microsoft en Oracle?
Net zoals zoveel belanghebbende wil je het maar niet inzien, bedrijfspionage is momenteel één van de grootste zakelijke bedreigingen van dit moment!