Van alle organisaties wereldwijd ziet 84 procent een stijging in de vraag naar bandbreedte door de exponentiële groei in het gebruik van ‘slimme’ apparaten zoals smartphones en tablets. Dit blijkt uit onderzoek van Ovum in opdracht van telecomleverancier BT en netwerkleverancier Cisco. In de Benelux is dit 74 procent, waarmee onze regio wereldwijd het laagste percentage noteert. Dit zou kunnen worden verklaart doordat Nederland internationaal voorop loopt en daardoor al over meer bandbreedte beschikt dan andere landen.
Meer dan de helft (56 procent) van de it-managers heeft een daling in de prestaties van bepaalde applicaties gemerkt. In Benelux is dit 48 procent. Deze daling heeft een negatieve invloed op de beloofde productiviteit van diezelfde smartphones en tablets. Bijna de helft (46 procent) van de medewerkers die op kantoor gebruik maken van een Wi-Fi-verbinding ervaren vertragingen bij het inloggen op of het gebruik van een applicatie, en 39 procent merkt op dat de applicaties tegenwoordig langzamer werken. In de Benelux zijn deze percentages allebei 25 procent.
Cloud en software
Het onderzoek onderzocht de houding van werknemers tegenover het gebruik van privéapparaten (laptops, tablets en smartphones) in dertien regio’s. Hieruit blijkt dat 76 procent vindt dat zijn of haar organisatie verdere stappen moet ondernemen om het productiviteitsvoordeel die dergelijke apparaten bieden te behalen (Benelux: 62 procent). Meer gebruik van cloudoplossingen (33 procent), meer gebruik van specialistische software (32 procent) en meer ondersteuning voor gebruikers van deze apparaten (32 procent) zijn nodig is om de kansen te benutten. In de Benelux zijn deze percentages respectievelijk 24, 12 en 20 procent.
Terwijl overal beschikbare Wi-Fi-toegang tot een sterk netwerk noodzakelijk is voor de verdere ontwikkeling van byod, heeft 45 procent van de medewerkers nog steeds geen draadloze toegang tot hun bedrijfsnetwerk. In de Benelux is dit juist meer: 60 procent. Van die medewerkers vindt meer dan twee derde (68 procent, Benelux 43 procent) dat ze veel profijt zouden hebben van een Wi-Fi-connectie. Dit zou hen effectiever en productiever maken (31 procent), flexibeler maken (30 procent) en hen in staat stellen makkelijker contact te onderhouden (26 procent). In de Benelux zijn deze percentages respectievelijk 20, 20 en 13 procent.
Vaste, draadloze en vpn-verbindingen
De resultaten geven ook aan dat netwerkcapaciteit niet de enige uitdaging voor het optimaal benutten van byod is. Ondanks dat de overgrote meerderheid van it-managers (84 procent, zowel wereldwijd als in de Benelux) denkt dat het toepassen van een byod-beleid een concurrentievoordeel oplevert, wijst het onderzoek ook op een gebrek aan het uit en in gang zetten van een consistent beleid met betrekking tot vaste, draadloze en vpn-verbindingen.
Het vertrouwen in medewerkers blijft een grote rol spelen in het besluit van bedrijven om byod wel of niet toe te staan. Iets meer dan een kwart (26 procent, Benelux: 22 procent) van de it-managers denkt dat medewerkers de toegangsprotocollen voor het gebruik van mobiele apparaten begrijpen. Dit cijfer is gestegen ten opzichte van 2012 (19 procent) en wijst dus op een toename van het vertrouwen. Tegelijkertijd erkent slechts 26 procent (zowel wereldwijd als in de Benelux) van de medewerkers die gebruik maken van een persoonlijk apparaat tijdens het werk dat dit een risico kan zijn voor de beveiliging van het bedrijf. Dit suggereert dat het wantrouwen van it-managers over de verantwoordelijkheid van het gebruik niet ongegrond is.