Het Kadaster zoekt een directeur IT die een sterke regierol moet gaan vervullen. De functieomschrijving is toegesneden op de situatie waarbij de uitbesteding van de kantoorautomatisering, het werkplekbeheer en de rekencentrumdiensten aan Capgemini definitief gegund is. De vacature is begin mei uitgezet bij wervingsbureau Ebbinge. Volgens woordvoerster Carla Mulder van het Kadaster loopt de werving nog.
De post van it-directeur is al in 2012 gecreëerd. Nadat Arco Groothedde, de toenmalige chief information officer en mede-bestuurslid van het Kadaster na de zomer vorig jaar vertrok, ging het Kadaster verder met twee in plaats van drie bestuurders. Er kwam een aparte post voor het it-directeurschap, waarvoor Tom Dijkstra, tot dat moment directeur Services, werd benaderd. Echter nog voordat hij die functie ging bekleden, meldde hij zich ziek en stelde hij de functie weer ter beschikking. Zegsvrouw Mulder laat weten dat Dijkstra inmiddels voor een andere functie heeft gekozen binnen het Kadaster. De functie wordt nu nog tijdelijk ingevuld door Rob Peterse.
Zwaargewicht
Uit de vacaturetekst blijkt dat de it-directeur ‘strategisch sterk, een bruggenbouwer en daadkrachtig’ moet zijn en leiding geeft aan een ander besturingsmodel. Hem of haar wacht een zware klus. Niet alleen het outsourcingstraject rond het datacenter verloopt uiterst moeizaam, waarbij de ondernemingsraad het voorgenomen besluit van de bestuurders mogelijk aanvecht bij de Ondernemingskamer, ook zijn er nog andere ontwikkelingen die veel aandacht vragen. In de advertentie wordt bijvoorbeeld verwezen naar de geautomatiseerde aanlevering van mutaties, de vervanging van het huidige registratiesysteem en het beheer van diverse landelijke voorzieningen. Een strakke regie op de it-keten wordt daarbij als essentieel gezien, waarbij ‘veel aandacht nodig is voor een brede samenwerking, gericht op efficiency, kostentransparantie, voorspelbaarheid en business alignment’.
Het Kadaster zoekt dan ook een academisch geschoold zwaargewicht met ruime managementervaring, politiek en bestuurlijk sensitief, besluitvaardig en samenwerkings- en resultaatgericht.
Hier heb je dan meteen een paar tegenstrijdigheden die vaak ten grondslag liggen aan de invulling van een dergelijke post.
Strakke keten regie
In Nederland zijn er niet al teveel managers die a: een duidelijke ervaring hebben met de gehele keten en de onderliggende disciplines, iets wat je voor zo’n post absoluut nodig zult hebben, en b: een academisch geschoolde zwaargewicht die daarnaast dan ook nog eens bestuurlijk en politiek sensitief moet blijken te zijn.
Deze combinatie is een explosieve en dat deze criteria worden gesteld maakt duidelijk dat er verschillende stromingen in het Kadaster een ‘plasje heeft gedaan’ betreffende de tot standkoming van deze vacature.
De klassieke fout
Men gaat er van uit dat er ergens in Nederland, de Benelux of in Europa een academische IT generaal rond loopt die overzicht en kennis heeft van de gehele IT keten, te ’tricks’ van outsourcing, het dealen met een externe partij op IT vlak en op een dusdanige manier dat er dan nog sprake kan zijn van een duidelijke en strakke regie.
Mijn beste bestuurders van het Kadaster, met alle Respect, dit riekt ‘of’ naar of een grote politieke benoeming waarbij iemand vrij weinig bekend zal zijn met IT als materie en als keten, laat staan outsourcing en de perikelen en noodzakelijke regie die dat met zich mee brengt, ‘of’ naar een benoeming waarbij straks deze post weer als een kop van jut zal worden gebruikt bij te groot gebrek aan bestuurlijke en politieke sensiviteit.
In alle oprechtheid, een dergelijk generaal bestaat niet en dus zult u duidelijk moeten zijn in uw keuze. IT als materie, IT disciplines, IT professionals en specialisten, zitten aan een zijde die lineair is en weinig politiek. Het hoogst wat u in dat geval mag en kan verwachten is transparantie van een sterke generalist die van de gehele keten begrijpt hoe zij/hij er naar moet kijken, hoe met die specialisten en professionals om te gaan en de vertaalslag te maken naar u als bestuur.
En juist van dit laatste alleen al lopen er zeker in Nederland niet al teveel rond.
Ik volg met grote professionele aandacht en nieuwsgierigheid uw traject.
@ Numoquest,
Juist. Met een conclusie die je niet trekt. Namelijk dat je dus meer dan één mens nodig hebt om al dit werk naar behoren te doen. Dus een manager die werkelijk managed, ondersteund door een informatiekundige die de inhoud uitstekend beheerst. Beide aan de vraagkant. Zo kom je op een normale scheiding tussen besturend (, bestuurd) en ondersteunend, en dan aan de vraagkant waar informatie en niet it in de kerncompetentie hoort.
Op zich zijn beide professionals al schapen met vijf poten die moeilijk te vinden zijn, maar als samenwerkend team moeten ze in staat zijn om de beschreven verwachting waar te maken.
@ Steven van’t Veld
Het is niet zo zeer uit oogpunt meer mensen aan het werk te krijgen dat ik mijn stelling publiceer. Het eenvoudige gegeven van de juiste V/M op de juiste plaats heeft bij mij voorrang.
Het is natuurlijk niet zo dat je alle disciplines ook nog eens inhoudelijk zou moeten managen. Wat wel een noiodzaak is dat je weet hoe de ketens in elkaar zitten, hoe je die op elkaar moet afstemmen, hoe je disciplines laat aansluiten op elkaar en de hele keten verder professionaliseert.
Als we kijken naar de wens om iemand met poltieke en bestuurlijke sensitiviteit, dan kom je bij dergelijke mensen voorbenoemde ervaringen gewoon niet tegen. Afgezien van het gegeven dat een persoon van dergelijke magnitude er waarschijnlijk niet eens rond loopt in Nederland.
Dus word het hoogst waarschijnlijk gewoon een politieke benoeming uit het ‘old boys network’. Er zitten er daravan genoeg op de bank.
@ Steven van’t Veld,
De kans dat het via het ‘old boys network’ gaat verlopen is wel groot.
Op hun eigen site (http://www.werkenbijhetkadaster.nl/n/29/vacatures.html) wordt de vacature niet eens getoond.
Citaat:
Uit de vacaturetekst blijkt dat de it-directeur ‘strategisch sterk, een bruggenbouwer en daadkrachtig’ moet zijn en leiding geeft aan een ander besturingsmodel.
Nog een citaat:
De functieomschrijving is toegesneden op de situatie waarbij de uitbesteding van de kantoorautomatisering, het werkplekbeheer en de rekencentrumdiensten aan Capgemini definitief gegund is.
Ik begrijp hieruit direct wat er met een ‘ander besturingsmodel’ wordt bedoeld, maar ik vraag me af hoe de nieuwe directeur daadkrachtig moet zijn als zijn hele handel en wandel al vooraf vastgelegd is.
Ik wens de nieuwe kandidaat veel sucses, maar ik vrees dat hij enkel veel salaris zal hebben.
Deze man krijgt de mooie taak om aan te tonen dat Capgemini het niet kan. En om ze er vervolgens uit te trappen.
Vandaar dus een zwaargewicht. Het Kadaster vermoed al problemen.