De gebruiker wil simpel en mobiel. Microsoft verliest terrein aan ‘unusual suspects’: mobiele apps en internettools. Consumerization van enterprise it zorgt voor het einde van de manier waarop we tot nu toe Sharepoint hebben ingezet: geen maatwerk meer, ondersteun mobiele apps en nooit meer migreren naar een nieuwe versie. Oftewel, ‘go cloud and go mobile’. Wat betekent dat voor Sharepoint en Office 365?
En wat betekent dit voor SharePoint professionals? Hoe bereid je je voor op de toekomst om te voorkomen dat je eindigt als een Sharepoint-dinosaurus? Voor de beste gebruikerservaring moeten het platform en de applicaties elke maand een update kunnen krijgen om innovatief te blijven en beschikbaar zijn via mobiele apps. Anders verliest Sharepoint alle terrein aan internettools, cloudplatformen en generieke mobiele apps. Dat kan alleen door binnen de standaard te blijven, vanuit de cloud en door het platform specifiek te maken via ‘het app-model’.
Minder noodzaak voor maatwerk
Gelukkig kan 80 procent van het historisch opgebouwde maatwerk in Sharepoint 2010 vervangen worden op basis van standaard Sharepoint 2013, met behulp van slimme configuratie, frontend technologie en apps. Zo vervang je je intranet en samenwerkingsplatform tegen lage kosten en wordt je agile en mobiel, terwijl de jaarlijkse kosten voor beheer en aanpassingen sterk dalen.
Budgetten voor Sharepoint-werk verschuiven naar mobiele apps, frontend technologieën, licenties van applicaties en naar Microsoft Azure-ontwikkeling. Als Sharepoint-partner krijg je er dus een heel concurrentieveld bij.
Bijna iedere Sharepoint-ontwikkelaar heeft ooit een stock-ticker of weather webpart ontwikkeld. Met 700.000 Sharepoint ontwikkelaars wereldwijd, een gemiddelde van 35 euro per uur, ongeveer 67 uur om de stock-ticker of weatherpart te maken, komt de totale uitgaven voor deze webparts op ruim 1,6 miljard euro, terwijl deze webparts erg generiek zijn. Klanten worden wakker en betalen hier niet meer voor, en eigenlijk, ik wil het niet eens meer bouwen. Dit is een voorbeeld van de ‘appification’ van Sharepoint.
We ervaren momenteel niet één, maar vier inflection points die gezamenlijk een enorme impact hebben op Sharepoint, die ervoor zorgen dat budgetten voor Sharepoint werk zullen verschuiven naar Windows Azure, mobile app development, frontend technologies en cloud consulting. De functionele mensen stoppen met bedenken van maatwerk en starten met denken vanuit standaard functionaliteit, apps en mobile. De vier inflection points:
1. Consumerisation: De gebruiker zet de it-afdeling in de hoek
We ervaren de opkomst van bring your own device. We hebben de positieve impact gezien van iPad-applicaties binnen de enterprise. De vraag is, wanneer wordt ‘bring your own software’ groter? We weten dat mensen al gebruikmaken van services zoals Basecamp, Box.net, Dropbox en Yammer zonder dat de it hierbij een rol heeft. Wat betekent dit voor de applicaties binnen de onderneming? Blijkbaar hoeven ze helemaal niet zo gecustomized en specifiek te zijn, maar vinden mensen de tools die beschikbaar zijn op het internet veel gemakkelijker dan de tools binnen de onderneming. Wat betekent dit voor Sharepoint?
2. Appification: nieuwe manier van denken vanuit gebruikers: ‘will there be an app for that?’
De meeste enterprise it-specialisten hebben mobile apps lang genegeerd. Binnen korte tijd waren er al ruim één miljoen apps gepubliceerd, die ook veel binnen de organisaties worden gebruikt. Gezien het grote succes van deze standarized apps, beschikbaar en gebruiksklaar met een enkele klik, en beschikbaar op jouw mobile device, gebruikers en ondernemingen beginnen te beseffen dat wat hun klanten nodig hebben niet speciaal is en beschikbaar zouden moeten zijn voor alle mobiele platformen en generiek ‘off the shelf’.
3. Cloud: gebruikers willen continue innovatie
De impact van internettools binnen de enterprise die continu kunnen innoveren is zo groot, dat on-premise software serieus bedreigd wordt. Sneller dan we aanvankelijk hadden verwacht. Terwijl nieuwe functionaliteiten binnen Sharepoint er tot nu toe zes jaar over deed om in gebruik te worden (vanaf het moment dat de product group het bedenkt tot het moment dat een grote groep het heeft gemigreerd) gaat Microsoft nu richting een negentigdaagse release cycle in Office 365. Voorheen had je een jaar of drie om plezier te beleven van je maatwerk. Nu weet je niet of dat maatwerk in de volgende upgrade zal zitten. Als je het al blijft werken bij de volgende upgrade. Er is eigenlijk maar één model: cloud plus mobiel. Voor samenwerking bijvoorbeeld Office 365. Specifieke wensen via het app-model, voornamelijk hosted binnen Azure. ‘Verwijder alle maatwerkcode’.
4. Devicification: een groot deel van het budget gaat naar mobiele technologieën
De tsunami van mobile devices en tablets heeft ons radicaal laten veranderen in het ontwerpen van applicaties, bijvoorbeeld op gebied van interactie en de veelvoud aan platformen waarvoor je apps moet ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat een groot deel van het budget naar dit werk zal gaan. Als je niet in dit gat stapt, doen anderen dat wel. Dat geldt zowel voor leveranciers als voor specialisten.
Groot concurrentieveld bij
Als we het eens zijn dat alleen al de trend appification gaat leiden tot minder custom werk binnen Sharepoint, dan krijg je veel meer concurrentie onder Sharepoint-specialisten. Aan de andere kant, als je als Sharepoint-ontwikkelaar hierop wilt inspelen, dan moet je je vaardigheden ontwikkelen van de Sharepoint-niche, naar meer mainstream core .Net skillset. De cloud is mijns inziens dat je deze transitie goed kunt doen door overtuigd te zijn van deze disruptie en tegelijkertijd de vraag naar apps vanuit Sharepoint gebruikt om tijdelijk je voorsprong op niet-Sharepoint .Netters te benutten om je .Net Azure-skillset te ontwikkelen. Sharepoint is wellicht de killer-app voor Azure’s succes. Kijk hier voor wat ik denk dat de profielen van de toekomst zijn, van ‘Azure Hero’ tot ‘Front End Magician’.
Microsoft zegt: ‘Wil je meer innovatie? Haast je met de transitie naar de cloud, verwijder maatwerkcode, go apps en go standaard.’ Gelukkig kan 80 procent van de historisch via maatwerk geïmplementeerde functionaliteiten binnen Sharepoint 2010, vervangen en herbouwd worden op basis van standaard Sharepoint 2013. Je kunt dus relatief goedkoop naar de cloud en voorbereid zijn op mobiele toepassingen. Zeker als je durft om je organisatie te vertellen dat we aan het begin staan van het einde van maatwerk binnen Sharepoint en dat ontwikkelaars van generieke Sharepoint-apps en mobiele apps, beter weten hoe je een app simpel en gebruiksvriendelijk kunt houden, dan pak hem beet de communicatieafdeling van de eigen organisatie.
Productteams en remote teams
Als we meer en meer generieke apps gaan ontwikkelen, meer vanuit het product gaan denken en meer standaard implementaties gaan doen, waar zal dit werk dan uitgevoerd gaan worden? Meer werk naar productteams, in plaats van projectteams en meer werk naar remote teams, bijvoorbeeld in India? Teams die gespecialiseerd zijn en vanaf afstand beter en goedkoper kunnen werken? Betekent dat dat we design en usability hechter moeten integreren binnen onze teams in Nederland?
Wat je beschrijft is heel herkenbaar (en niet alleen voor Sharepoint). Maar waar gebruikers en Microsoft zelf al lang bezig zijn de overstap te maken, kom ik binnen de ict-sector veel mensen tegen die doen alsof het nog steeds ‘business as usual’ is. Mede daardoor verwacht ik toch dat Sharepoint (ook on-premise) er nog wel een tijdje zal zijn. Inclusief de werkzaamheden die steeds minder nodig zijn. Ik vrees dat er ondanks je adviezen over een aantal jaren aardig wat ict’ers zullen ontdekken dat ze rechts zijn ingehaald.
Beste Wilco,
Het is ons ook al opgevallen dat het gebruik van Sharepoint aan het veranderen is. Microsoft heeft hier zelf ook op ingespeeld, door een groot deel van de focus op social media te leggen voor Sharepoint 2013. Door het gebruik van social media, is er snellere communicatie van medewerkers mogelijk. Doordat medewerkers sneller communiceren, is er een grotere kans op wildgroei aan documenten. Wij (Split~Vision) hebben hierop ingespeeld toen er al wat problemen ontstonden. Wij hebben een Sharepoint-applicatie en bijbehorende app ontwikkeld om mee te gaan met de veranderingen in Sharepoint. We hebben een integratie met de business ontwikkeld waardoor er overal overzicht is, medewerkers gemakkelijker kunnen samenwerken en er geen wildgroei in de organisatie ontstaat.