In het begin verzette ik me tegen mijn belangstelling voor informatietechnologie. Je bent jong, en je ziet een leven voor je. Waar kies je voor? Wat wordt je plek in de wereld? Er was zoveel meer interessant, en ik was bang om teveel een specialist te worden.
Dus ging ik eerst maar wiskunde studeren, dat was lekker abstract en je kon er alle kanten mee uit. Maar al snel bleek informatica mij wel erg gemakkelijk af te gaan, dus daar koos ik toch maar voor.
Wat me ook raakte was wat toen de softwarecrisis heette. Hardware groeide snel in capaciteit, en men ging softwareprojecten starten op een nooit eerder vertoonde schaal. Dat leidde tot spectaculaire mislukkingen. Het ontbrak gewoon aan adequate methoden, tools en kennis.
Dat moest beter kunnen, en mijn professionele ambitie werd om de wereld in staat te stellen betere en veiliger software te ontwikkelen. Dat was een ambitie die ik deelde met meer informatici. Afgelopen week nog beschreef mijn toenmalige afstudeerdocent, professor Swierstra, dat uitgebreid in zijn afscheidsrede. We ontwikkelden nieuwe talen, nieuwe tools en nieuwe methoden, en leidden onze studenten er in op. Met het nodige succes, maar ook met de nodige mislukkingen.
Daarna kwamen de pc en het internet, en weer hele nieuwe manieren om er een grote puinhoop van te maken. Dat moest beter kunnen, en tegenwoordig hebben we de kennis en vaardigheden ontwikkeld om het enigszins onder controle te houden.
Vandaag de dag is cloud computing de nieuwe disruptieve innovatie. Ook hier zien we weer een wildgroei van ambitieuze projecten en spectaculaire mislukkingen. Er zijn grote vragen over veiligheid en beheersbaarheid. Dat moet beter kunnen.
Nu, bijna veertig jaar later, zit ik nog steeds in de it. Ik doe nog wel eens wat technisch, maar ik ben nu vooral bezig om cloudleveranciers en it-afdelingen de weg te wijzen naar betere diensten en gezonde bedrijfsvoering. Dat moet beter kunnen, en ik denk nog steeds dat training en opleiding daarvoor een goede weg zijn. Dus dat blijft mij drijven, en ik blijf proberen om zo een betere digitale wereld te maken.
En overigens blijf ik van mening dat IPv6 moet worden ingevoerd.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
Goed om te lezen dat je vanuit een drive bezig bent met het it- vak. Want als je nu terug kijkt kan je ongetwijfeld tevreden zijn maar de drive is gebleven. Herkenbaar!
Ict, zoveel verandert en zoveel blijft gelijk.
It not the destination that counts. Its the journey.
😉