Het wereldwijde ip-verkeer zal van 2012 tot 2017 verdrievoudigen tot 1,4 zettabyte per jaar. Deze sterke groei van het dataverkeer is het gevolg van het ‘internet of everything’, dat tegen 2017 maar liefst negentien miljard verbindingen zal tellen, bij gemiddeld 7,1 apparaten of verbindingen per huishouden (tegen gemiddeld 4,7 apparaten/verbindingen in 2012). Dit zijn enkele van de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast (2012 – 2017).
Momenteel bevinden we ons in de beginfase van een nieuw tijdperk: het internet of everything, dat ervoor zal zorgen dat de omvang van het internet tot 2017 zal verdrievoudigen. De komende vijf jaar zullen we een sterke toename zien in het aantal met internet verbonden apparaten, gaan we 4G gebruiken voor mobiele dataverbindingen, worden de breedbandsnelheden steeds hoger en maken we steeds meer gebruik van geavanceerde videodiensten via internet. Dit alles vormt de basis voor een nieuwe wereld waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. Ook de manier waarop consumenten het internet gebruiken, blijft zich ontwikkelen, zo blijkt uit het nieuwste Cisco VNI-onderzoek.
Video en mobiel verkeer
‘De komende jaren zal het internet of everything echt vorm krijgen, waarbij mensen, processen, data en allerlei apparaten en toestellen met elkaar verbonden worden’, zegt Michel Schaalje, technisch directeur Cisco Nederland. ‘Het internet of everything zal zorgen voor een sterke toename van het wereldwijde dataverkeer, vooral voor video en mobiel verkeer. Al die nieuwe apparaten leiden tot een sterke groei in het aantal verbindingen, niet alleen tussen mensen en systemen, maar ook tussen apparaten en systemen onderling.’
Volgens Cisco zal het totale volume aan ip-verkeer in 2017 1,4 zettabyte per jaar bedragen. Dit is vergelijkbaar met het downloaden van ongeveer één miljard dvd’s per dag, een jaar lang. In 2017 alleen al zal er meer data via internet worden getransporteerd dan in alle voorgaande ‘internetjaren’ bij elkaar.
Non-pc-apparaten
Bijna de helft (49 procent) van het totale ip-verkeer zal in 2017 afkomstig zijn van andere apparaten dan pc’s, zoals smart-tv’s en 3D-printers, maar natuurlijk ook tablets en smartphones. In 2012 werd 26 procent van het ip-verkeer gegenereerd via dit soort ‘non-pc’-apparaten. Voor West-Europa liggen deze percentages iets lager, respectievelijk 46 procent en 21 procent.
‘Het onderzoek laat zien dat het groeiende aantal en de toenemende verscheidenheid in apparaten zoals tablets en smartphones een aanzienlijke impact hebben op hoe consumenten en bedrijven het internet en ip-netwerken gebruiken’, vervolgt Schaalje. ‘Ook blijkt dat Wi-Fi en mobiele dataverbindingen in 2017 verantwoordelijk zullen zijn voor 68 procent van het totale internetverkeer.’
Grotere groei
Volgens het Cisco VNI-onderzoek zal het dataverkeer afkomstig van pc’s jaarlijks gemiddeld met 14 procent groeien. Andere apparaten zorgen echter voor een aanzienlijk grotere groei van het dataverkeer: tv’s (24 procent), tablets (104 procent), smartphones (79 procent) en machine-naar-machine verbindingen (82 procent).
Steeds meer mensen krijgen toegang tot internet. In 2017 zal naar verwachting bijna de helft (48 procent) van de wereldbevolking gebruik kunnen maken van internet. Om dit in perspectief te zetten: in 2012 had ongeveer een derde (32 procent) van alle mensen op aarde toegang tot internet. In West-Europa zullen er in 2017 al 344 miljoen internetgebruikers zijn.
Azië groeimarkt
Verder bevat het VNI-onderzoek de schatting dat de wereld in 2017 ruim negentien miljard internetverbindingen zal tellen. In 2012 waren dit er nog twaalf miljard. Dit betekent dat in 2017 iedere aardbewoner gemiddeld 2,5 internetverbindingen heeft, of vijf verbindingen per internetgebruiker. Het gemiddelde gezin beschikt dan over 7,1 apparaten met een internetverbinding en genereert een dataverkeer van 74,5 gigabyte per maand. Dit is vergelijkbaar met dertig uur high-definition tv per maand. Ter vergelijking: in 2012 genereerde het gemiddelde internetgezin 31,6 gigabyte per maand.
In 2017 zullen naar verwachting Azië en de landen rondom de Stille Zuidzee het grootste aantal internetgebruikers tellen: 1,9 miljard. Tussen 2012 en 2017 bedraagt de gemiddelde groei 11,6 procent per jaar. Ter vergelijking: West-Europatelt in 2017 ongeveer 344 miljoen internetgebruikers, bij een gemiddelde groei van 1,8 procent per jaar. Ook voor wat betreft het aantal internetapparaten en -verbindingen is Azië het belangrijkste groeigebied. Daar zullen in 2017 in totaal 8,9 miljard verbindingen worden gemaakt, tegen 2,9 miljard in de VS en 2,5 miljard in West-Europa.
IPv6
In West-Europa zal in 2017 55 procent van alle vaste en mobiele apparaten met een internetverbinding geschikt zijn voor IPv6. In 2012 was dit nog 22 procent. West-Europa ligt daarmee ongeveer gelijk met de Verenigde Staten (respectievelijk 55 en 18 procent). Azië en de landen rondom de Stille Zuidzee blijven op IPv6-gebied wat achter, met percentages van respectievelijk 36 en 12 procent.
Leuke getallen. Maar wel een zeer voorspelbare. De komende 10 jaar zal de omvang van data en het data verkeer blijven groeien.
Maar altijd leuk om de nieuwe getallen en voorspellingen weer eens te zien.
@Ruud,
maar wat wel opvalt is dat in 2017 maar 55% van de apparaten geschikt is voor IPv6….of te wel ongeveer de helft kan niet met IPv6 overweg. Dat is wel een onderbelichte maar schrikbarende conclusie…
Scherp Maarten. Dat is zeker eng.
Dank je Ruud, ik dacht er moet toch ergens nog wel nieuws in staan…