Het Europese Octrooibureau heeft in de Beurs van Berlage in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Europese Uitvindersprijs 2013. De Zwitser Martin Schadt, uitvinder van de lcd-schermtechnologie, heeft de oeuvreprijs gekregen. Het team van Intel-onderzoeker Ajay V. Bhatt is geëerd met de prijs voor non-Europese landen voor het bedenken van de Universal Serial Bus (USB). De winnaars kregen de prijzen uitgereikt in aanwezigheid van prinses Beatrix.
Het Europese Octrooibureau reikt sinds 2006 de European Inventor Award uit. Deze onderscheiding wordt verleend aan inventieve personen en teams die baanbrekend werk hebben verrichten en bijdragen aan de maatschappelijke ontwikkeling, economische groei en welvaart. Dit jaar heeft het octrooibureau in zes categorieën de uitvindersprijs uitgereikt: industrie, mkb, onderzoek, non-Europese landen, levenslange inspanning en – voor het eerst – de publieksprijs.
Voor de uitreiking van de European Inventor Award in de Beurs van Berlage waren zo’n vijfhonderd internationale gasten uitgenodigd. Naast prinses Beatrix waren ook Sander Dekker, staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Michel Barnier, de Europees Commissaris voor Interne Markten en Diensten, aanwezig.
LCD en USB
Op ict-gebied vielen twee winnaars te noteren. In de categorie ‘Lifetime Achievement’ (Levenslange inspanning) kreeg de Zwitser Martin Schadt de prijs. Hij is uitvinder van ‘s werelds eerste platte vloeibare kristalscherm, beter bekend onder de naam LCD. De door Schadt ontwikkelde technologie heeft de weg vrijgemaakt voor talloze mobiele apparaten, zoals tablets, mobiele telefoons en flatscreens, die nu door miljoenen consumenten overal ter wereld worden gebruikt. Volgens Benoît Battistelli, president van het Europees Octrooibureau, heeft de uitvinding van Martin Schadt ‘ons leven veranderd en geleid tot een nieuwe commerciële sector.’
Ajay V. Bhatt ontving samen met zijn teamgenoten Bala Sudarshan Cadambi, Jeff Morriss, Shaun Knoll en Shelagh Callahan, de uitvindersprijs voor niet-Europese landen. Zij hebben zich beziggehouden met de usb-technologie, volgens het octrooibureau ‘een belangrijke ontwikkeling op computergebied sinds de chip.’De Universal Serial Bus (usb) maakt het niet alleen gemakkelijker voor gebruikers om apparaten op een computer aan te sluiten, maar heeft ook het werk van hard- en software-ontwikkelaars eenvoudiger gemaakt. De usb-technologie wordt in miljarden elektronische apparaten in de hele wereld toegepast, van webcams tot mobiele telefoons en geheugensticks.’
Andere ict-kanshebbers
In totaal waren er vijftien genomineerden uit elf landen. Daaronder zaten nog andere onderzoekers en uitvinders uit de ict-wereld, waaronder Sophie Wilson (tegenwoordig Broadcom). Deze Britse onderzoekster wordt gezien als de uitvinder van de ARM-microchip voor mobiele telefoons en tablets. Andere ict-genomineerden waren Joseph Jacobson en Barrett Comiskey, de uitvinders van een elektronische inkt-display voor eBooks, en het team, bestaande uit Philipp Koehn, Daniel Marcu, Kevin Knight en William Wong. Zij houden zich bezig met het open source platform Moses voor machinevertalingen en computerlinguïstiek.
Prijzen
Naast Schadt en het team van Bhatt zijn de andere winnaars van de Europese Uitvindersprijs 2013:
– categorie Industrie: Claus Hämmerle en Klaus Brüstle (Oostenrijk), beiden werkzaam voor de Oostenrijkse firma Julius Blum, voor het uitvinden van het dempingsysteem Blumotion waarmee deuren, lades en kastdeuren zachtjes gesloten kunnen worden.
– categorie MKB: Pål Nyrén (Zweden) voor het uitvinden van pyrosequencing – een bijzonder snelle en goedkopere manier om de sequentie van DNA-strengen te bepalen.
– categorie Onderzoek: Patrick Couvreur, Barbara Stella, Véronique Rosilio, Luigi Cattel (Frankrijk, Italië; Universiteit van Parijs-Zuid) voor het uitvinden van nanocapsules voor medische toepassingen.
– categorie Publieksprijs: Jose Luis López Gómez (Spanje) voor het uitvinden van een unieke technologie voor de geleiding en stabilisatie van treinwielen met een onafhankelijke ophanging.
Met bijna zevenduizend werknemers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste Europese openbare instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in München en er zijn vestigingen in Den Haag, Berlijn, Brussel en Wenen. De doelstelling van het EOB is om de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te verbeteren. Met bijna drieduizend werknemers is de Rijswijkse EOB-vestiging de grootste Europese organisatie binnen Nederland.