Ict-ondernemers zijn positief over de Nederlandse economie en de eigen sector, zo blijkt uit de mei-editie van de ICT Kwartaalmonitor van Nederland ICT. Het vertrouwen is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen. Ook het vertrouwen in de eigen sector groeide mee. Ict-ondernemers gaven dit vertrouwen een gemiddeld rapportcijfer van 6,1, het hoogste niveau sinds het laatste kwartaal van 2011. Kleine ict-ondernemingen gaven de hoogste rapportcijfers.
Evenals in het laatste kwartaal van 2012 laat de ict-sector ook in het eerste kwartaal van 2013 een geringe omzetgroei zien ten opzichte van een jaar eerder. De segmenten Software en Telecom & Internet groeien licht. Ook bedrijven uit het segment Dienstverlening rapporteren tegen de verwachtingen in een kleine omzetgroei. Krimp is waar te nemen in het segment Hardware & Kantoortechnologie.
Werkgelegenheid groeit
Ook is er positief nieuws over de werkgelegenheid in de ict-sector. Deze nam in het eerste kwartaal van dit jaar iets toe. De toename is geheel te danken aan het segment Software. De werkgelegenheid in de segmenten Dienstverlening en Telecom & Internet bleef gelijk, terwijl er arbeidsplaatsen verdwenen in het segment Hardware & Kantoortechnologie.
Het thema van deze Kwartaalmonitor is innovatie. Maar liefst 81 procent van de ondervraagde ict-ondernemingen geeft aan dat banken onvoldoende bereid zijn om innovatie te financieren. Dit is problematisch, omdat deze ondernemers (90 procent) van mening zijn dat innovatie het voornaamste middel is om bijvoorbeeld tot een groenere economie te komen.
Verbetering innovatiebeleid
72 procent van de ict-ondernemers ziet wel een verbetering van het innovatiebeleid onder de kabinetten Rutte I en II. Dit is van belang, omdat 80 procent van het panel ondersteuning van onderzoek en innovatie beschouwt als het beleidsterrein dat het meest van belang is voor het ict-bedrijfsleven. Innovatie wordt gezien als hét middel om uit de crisis te komen.
Volgens het expertpanel van Nederland ICT worden er nog te veel kansen gemist. Zo zijn administratieve lasten nog steeds een probleem. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat de administratieve papierwinkel een reden is om geen gebruik te maken van stimuleringsmaatregelen voor innovatie. Ruim een derde zegt soms af te haken uit onzekerheid over de uitkomst van een aanvraag.
“72 procent van de ict-ondernemers ziet wel een verbetering van het innovatiebeleid onder de kabinetten Rutte I en II.”
Wat zou daar mee bedoeld worden ? Dat het beleid vruchten afwerpt, dat het innovatiebeleid beter wordt ?
Zou het innovatiebeleid significant hebben bijgedragen aan de werkgelegenheid in Software development ? Wat doet het innovatiebeleid aan financiering van innovatie, anders dan roepen dat ASML goed bezig is ?
De kern van het niet gebruik maken van subsidies is dat het begrip innovatie nogal eenduidig als technisch vernieuwend is benoemd. Daarmee komen slechts weinige ICT bedrijven voor een WBSO en aanvullende innovatiebox in aanmerking.
Het is dus geen kwestie van kansen missen, de kansen zijn er vaak uitsluitend op papier.
Bedrijven als ASML zijn absoluut vernieuwend en komen dus zeker in aanmerking voor subsidies.
In het stuk staat dat er sprake is van een lichte groei, maar dat betekent niet dat de economie vertrouwt kan worden….
Terecht opmerkingen, 1 toevoeging, komen we in de buurt van een inflection pount? Een fundamentele verandering in de wereldwijde markt?!
Productie verdwijnt sowieso al grotendeels naar Azie, alleen zeer specifieke productie of zeer hoogwaardig blijft hier.
Kortom, weinig groei vanuit productie, en daar zit hem nu de uitdaging. Daarnaast nemen de ” oude” banen in de dienstverlening af. Deze ontwikkeling wordt vooraf gegaan door IT groei en ondersteuning, de wegbereider. Everything cloud, inegrated CRM, social media and communication based on multichannel approach, zoals Accenture schrijft.
Kortom, de IT sector blijft groeien, vooral software en oplossingen die klantenbinding nastreven, echter deze groei is in verhouding tot de rest van de economie klein. Of dit nu innovatie of niet is, maakt niet zoveel uit.
Conclusie, we hebben groei in de IT, maar de situatie zoals in de US krijgen we hier ook zoals gesteld, economische groei zonder nieuwe banen.
Wellicht dat Rutte II nog een stap verder kan gaan en hier over na gaat denken. Wat als er meer arbeidskrachten zijn dan noodzakelijk om in onze levensbehoefte te voorzien, Maslow 1 tot 3.
Hoe gaan we de creatieve capaciteit van de Nederlander, Europeaan of zelfs wereld burger aanwenden?
#Mickel, en anderen
Dat zal ook de uitdaging van de wereldleiders zijn (Rutte schaar ik daar even niet onder 🙂 ). Ik zie 3 bewegingen in de wereld:
– de derde industriele revolutie (3D printing)
– versnelling in de vergroening van energie (zero priced energy)
– veranderende arbeidsmarkt (labeling, ipv van organisaties)
Dit gaat onherroepelijk leiden tot veel meer vrije tijd. We kunnen wel denken dat er iets als volledige werkgelegenheid bestaat, maar dat is in het communisme niet gelukt (daar werd het kunstmatig geprobeerd) en in het kapitalisme gaat het ook niet lukken (want ongebreidelde groei bestaat dus niet!). Het word hoogtijd dat er nagedacht gaat worden over dit probleem. 20% werkeloosheid is nu nog niets, stel je voor dat straks 80% van je bevolking uit zin neus zit te pulken?