De groei van het aantal .nl-domeinnamen nam in 2012 sterk af. De netto groei daalde met 48 procent en kwam uit op 6,6 procent. Dat was een jaar eerder nog 14,5 procent. Dit is de sterkste groeidaling in tien jaar tijd. Het aantal nieuwe registraties bleef met 1,1 miljoen redelijk op peil, maar het aantal opheffingen van domeinnamen nam fors toe, constateert de Nederlandse registratieorganisatie voor domeinnamen SIDN in het jaarverslag 2012. De invoering van het beveiligingsprotocol DNSsec was succesvoller.
Lange tijd leek de groei van het .nl-domein niet gevoelig voor de slechte economische omstandigheden waarin Nederland verkeert. In het afgelopen jaar is hierin verandering gekomen. ‘Doordat bedrijven kritischer op hun uitgaven letten, maar ook door het feit dat de inkomsten uit domeinnaamhandel terugliepen, steeg het aantal opheffingen in 2012’, zegt algemeen directeur van SIDN Roelof Meijer. ‘Ook voor andere landendomeinen was 2012 een zwak jaar. Zo daalde de groei van .de (Duitsland) met 77 procent en bij .uk (Verenigd Koninkrijk) met 54 procent. Ondanks de afgenomen groei steeg het marktaandeel van .nl in Nederland naar 72,9 procent eind 2012.’
Succes met DNSsec
Het jaar 2012 was voor SIDN succesvol als het gaat om de invoering van het beveiligingsprotocol DNSsec. Deze uitbreiding op het DNS geeft internetgebruikers de garantie dat het antwoord op een ‘DNS-vraag’ authentiek is en afkomstig van de juiste partij. ‘SIDN investeert in de acceptatie, het gebruik en de verdere ontwikkeling van DNSsec’, vervolgt Meijer. ‘Dat deze investeringen succes hebben, bleek heel duidelijk in 2012. In december beheerde SIDN ruim 1,3 miljoen met DNSsec beveiligde domeinnamen. Hiermee lopen we internationaal voorop en de uitrol van DNSsec voor .nl geldt wereldwijd als best practice.’
Met enige gefronste wenkbrauwen lees ik dit artikel. Ik kan me bijna niet voorstellen dat de economie mensen ertoe aanzet massaal hun domeinnamen op te zeggen. We hebben het hier doorgaans om een registratie die jaarlijks iets van € 7,00 kost.
Ik kan me wel voorstellen dat er aan ‘groei’ een keer een eind komt.
Dat heeft weinig te maken verder met de economische stand van zaken me dunkt.
Numoquest, in vele recente artikelen waar iets terugloopt wordt dat aan de crisis geweten. In een aantal gevallen lijkt me toch dat je reactie de essentie is en niet de economie.
Waarom deze conclusie. Het aantal registraties groeide niet snel, maar er waren er wel voor het jaar 2012 op 1.1 miljoen. Met een beetje logisch nadenken kom je snel tot de conclusie dat groei met bijna 50% niet kan en dat men gewoon wat domeien namen loslaat. Aangezien men er niets mee doet, versus dat de economische situatie hieraan ten grondslag ligt.
Het klopt dat de netto groei van het aantal .nl-domeinnamen in 2012 is gedaald. Echter, een nuance is op zijn plaats. Wij zien inderdaad een toename in het aantal opheffingen, doordat bedrijven kritisch naar hun portfolio’s kijken en tot opschoning overgaan.
Het aantal domeinnamen per 100 inwoners behoort in Nederland tot de hoogste ter wereld. Als de afnemende netto groei van het domein alleen in Nederland optrad, zou verzadiging een goede verklaring kunnen zijn. Echter, de groei van heel veel domeinen neemt de laatste tijd af, landendomeinen en generieke, binnen en buiten Europa. En dat is een sterke indicator dat de mondiale economische ontwikkelingen de groei beïnvloeden.
Anderzijds worden jaarlijks nog steeds meer dan een miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. Er is ook nog steeds groei, zelfs een groter percentage dan het bnp. We kunnen dus concluderen dat .nl-domeinnamen hun aantrekkelijkheid geenszins hebben verloren.