Een uitwijklocatie in verband met disaster recovery is tegenwoordig veilig in de cloud te realiseren. Dit is veelal goedkoper dan een uitwijkcomputerruimte, omdat geen investering nodig is in servers, extra beheer en communicatie. Computication, aanbieder van it-beheerdiensten en specialist in cloud computing, biedt een dergelijke oplossing aan als dienst: Cloud Disaster Recovery, onderdeel van het ict-assurance pakket.
De ict-assurance dienst van Computication bestaat uit het regelmatig maken van een snapshot van de gegevens en datastructuren op de hoofdlocatie die vervolgens naar het datacenter van Computication gaan. Aangezien het repliceren van de snapshot-data naar de cloud-omgeving veel tijd kost, is de informatie soms één of meerdere dagen oud. Maar dat vangt de cloud-specialist op met de dagelijkse back-up, zodat in geval van een ‘ramp’ vrij snel over het complete it-landschap is te beschikken. De medewerkers kunnen binnen 24 uur weer aan het werk in hun eigen it-omgeving met bijbehorende rechten en plichten.
Omdat Computication werkt met een datacenter dat de hoogste veiligheidsgaranties afgeeft, is de uitwijk in de cloud een goed beveiligde oplossing. De kosten van de cloud-omgeving worden gedeeld door meerdere klanten. Deze schaalgrootte zorgt voor een betaalbaar alternatief. De kosten van de Cloud Disaster Recovery-dienst zijn volgens Computication een fractie van het bedrag dat je kwijt bent als je het zelf via bijvoorbeeld een mirror site wilt regelen.
Klinkt best leuk. 1x per dag een back-up en tussentijds wat snaps vult niet bij iedereen de RPO en RTO in. En mogelijk zal beperkte bandbreedte hier een spelbreker zijn.
DR is natuurlijk veel meer dan alleen wat servertjes + een copie van de data aanbieden. Logistiek en organisatorisch moet er natuurlijk ook flink wat in geregeld worden.
Ik ben benieuwd naar meer details.
Wat een slechte marketing!
Tegenwoordig lees je overal dat cloud voordeliger is omdat er geen investering nodig is in de benodigde hardware etc etc!
Onderbouw eerst de voordelen van je product met een berekening en een overzicht van zaken die je in een traditionele uitwijk vs cloud nodig hebt. Laat pas zien dat je met deze oplossing voordeliger uit bent dan met traditionele backup/uitwijk.
Bovendien ik kan ook met een product zoals Evault, Back-up-as-a-Service aanbieden. Wat is er nieuw aan Computication?
@Ruud: Kom uit dat on-premises hol 🙂 Bandbreedte tussen datacenters is tegenwoordig behoorlijk! 30 Gb verplaatsen tussen AWS en Windows Azure is minuten werk en dan gebruik ik geen premiums.
Verder eens dat er geen details geboden word (marketing?)
@Reza: Het is geen opinie, maar productnieuws.
Het “wat is nieuw” deel: Het is voor hun nieuw om het aan te bieden. Dus niet globaal een nieuwe dienst, maar een dienst die zij sinds kort aanbieden.
De enige reden dat ik dit artikel las was omdat er reacties waren 🙂
Henri,
Je leeft nog teveel met je hoofd in de wolken en dan wordt de realiteit ietwat wazig 🙂
Dus ik zal je even helpen om weer met beide benen op de grond te komen.
Ik deel je mening dat de bandbreedte tussen de grote DC’s goed ingeregeld is. Echter is dit vanuit de eindklant ( en daar praten we hier over ) niet altijd het geval. En dat is waar ik op doelde.
Bandbreedte kan je natuurlijk minimaliseren door WAN-optimalisatie, deduplicatie en snapshots. Zo kan je slim, snel en met zo min mogelijk bandbreedte je data ergens in een DC neer zetten.
Maar alleen dat is natuurlijk niet DR. Bij DR komt veel meer kijken en dat mis ik een beetje in dit stuk.
Ook zal ik je even een leuk rekenvoorbeeldje bandbreedte uit de praktijk geven. En dan gebruik ik in tegenstelling tot velen alleen praktijk waardes en geen marketing getallen. Dus ze zijn ietwat conservatief.
2 Mb = 0.72 GB per uur
10 Mb = 3.6 GB per uur
50 Mb = 18 GB per uur
100 Mb = 36 GB per uur
1000 Mb = 360 GB per uur
Als een klant 15 TB bedrijfskritische data heeft dan ben je toch echt wel even bezig om het terug te halen. En dan is 24 uur niet haalbaar. Hier is dus van belang dat je goed je data en de daarbij behorende applicaties kwalificeert.
@Ruud: Point taken!
En DR is idd meer dan data verplaatsen. Als je twee databases hebt die en groot zijn en data uitwisselen is het terugzetten van een backup zeker niet voldoende.
“Cloud Disaster Recovery” is in deze dus een “cloud washing” term. Verkoopt leuk maar is geen kant en klaar product welke met een druk op de knop alles oplost.
@ Henri,
Yep. U snapt mijn punt. DR wordt nog te vaak onderschat. Met alleen het veiligstellen van de data ben je er nog niet.
Buiten de technische kant komt er natuurlijk ook op logistiek en procedureel gebied veel meer bij kijken.
Henri,
Ik heb al eerder opgemerkt dat het bekijken van de zaken rondom ict-infrastructuur andere kennis nodig heeft. Het is ook heel anders dan de kennis en ervaring die een ontwikkelaar heeft. Jij bekijkt de zaak als ontwikkelaar heel anders dan een infrastractuur-integrators zoals Ruud.
Ik vind de zaken die Ruud benoemd heeft zeer terecht.
Als ‘Independent’ professional met o.m. expertise gebied DRS en audits, haal ik ook even mijn schouders op bij een summier stukje als deze.
In de eerste plaats is cloud een aardige oplossing voor tal van diensten. Zeker niet voor alle typen en soorten diensten zou ik cloud adviseren. Dat je dan in de zin van continuity management iets aan cloud zou hebben, kan ik me wel iets bij voorstellen.
Dat er vanuit het DC beredeneerd bandbreedte geen enkele issue is, ongetwijfeld. Maar de eerstvolgende bottleneck, welke en waar die moge zijn, zou dat wel eens kunnen zijn en die bottleneck is nu eenmaal niet altijd in regie van dat DC.
Ik wil niet al te negatief klinken maar wanneer je DSR roept, dan heb je het over een expertisegebied en niet ‘iets’ dat je er even bij doet. Er komen namelijk nogal wat zaken bij kijken. En om met mijn ‘mede professionals’ te spreken, dat kom ik hier dan weer even niet tegen.
wordt vervolgd?
Helemaals eens NumoQuest. Dit heb ik in meerdere opiniestukjes al beschreven. DRS is niet alleen ijzer maar ook mensen.
@Reza, zaken van Ruud zijn ook zeer terecht.
En hoewel ik (cloud) software ontwikkel heb ik meer ervaring met disaster recovery dan je zult denken.
Als je heel erg op cloud focussed zul je ook merken dat een DR in de cloud een stuk simpeler is als je software al vanaf de grond toe opgebouwd is voor dit soort scenario’s. Dit houdt o.a. in dat je interdependency van databases vermijdt of transactioneel afghandeld. (roll back en roll forward) en bepaalde zaken zoals queues a-synchroon laat lopen met een hoge mate van fout tolerantie.
Traditionele DR kan best (zeer) pittig zijn. Moderne op cloud gebaseerde software gaat het er echt heel anders aan toe.
Ook hier gaat de pets vs cattle analoog heel erg op. Als je een band hebt met jouw servers die ook echt een naam hebben… zit je niet op het juiste spoor.
Dus goede architecturen zijn vanaf de grond opgebouwd voor falen….
DR is dus niet altijd complex en moeilijk…