De Politieacademie en Capgemini maken ruzie over het nieuwe onderwijsadministratiesysteem Noas. Het systeem, waarvoor zo'n negen miljoen euro is uitgetrokken, deugt volgens de Politieacademie niet. Die heeft het contract inmiddels ontbonden en eist de broncode op. Capgemini legt de schuld voor de te late oplevering bij de Politieacademie. Die zou niet de beloofde mankracht hebben geleverd en tussentijds extra functies aan het systeem hebben toegevoegd, waardoor er extra vertragingen zijn ontstaan.
Dit meldt de NOS op basis van bronnen binnen de opleiding en een briefwisseling tussen de Politieacademie en Capgemini die de omroep in zijn bezit heeft. Of de Politieacademie nog door wil met het nieuwe systeem is onduidelijk. Het opleidingsinstituut eist in ieder geval de broncode op om eventueel zelf aan het programma te kunnen sleutelen, aldus de NOS.
Osiris en Syllabus Plus
De gunning voor de implementatie van het Nieuwe Onderwijs & Administratiesysteem (Noas) stamt al uit 2010. Het systeem is bedoeld voor de studentenregistratie en de administratie van de studievoortgang, het maken van roosters en het verstrekken van managementinformatie. Het project maakt deel uit van een traject om het applicatielandschap bij de Politieacademie te vervangen.
De opdracht van Capgemini was tweeledig: het opleveren inclusief testen van Noas en het verzorgen van het technisch applicatiebeheer. De automatiseerder zou in dit kader ook de opleiding en training van de medewerkers van de Politieacademie gaan verzorgen. Noas is gebaseerd op het studentregistratiesysteem Osiris van softwareleverancier PSB (tegenwoordig Caci) en het roosterpakket Syllabus Plus van Scientia. De combinatie Osiris/Syllabus Plus is vooral in gebruik in het hoger onderwijs, onder andere bij de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente.
Naar elkaar wijzen
Volgens de Politieacademie is het Capgemini echter niet gelukt een goed werkend systeem op te leveren voor haar organisatie. Noas had in de zomer van 2011 klaar moeten zijn maar bij iedere test van het systeem ging er iets mis. Op 11 april van dit jaar stuurde de toenmalige directeur Ad van Baal een brief naar Capgemini waarin hij de overeenkomst ontbindt.
De automatiseerder is het echter niet eens met de zienswijze van de Politieacademie. Capgemini legt de schuld voor de te late oplevering bij de Politieacademie. Die zou niet de beloofde mankracht voor systeem- en acceptatietesten hebben geleverd en tussentijds extra functies aan het systeem hebben toegevoegd, waardoor er extra vertragingen zijn ontstaan. Ook verwijst Capgemini naar softwareleverancier Caci de in de tussentijd een vernieuwde en dus op diverse punten anders werkende versie van Osiris had aangeleverd.
Gewoonlijk legt CAP zich toe op projectleiding en testen, want dan zijn de programmeurs degenen die het niet goed gedaan hebben en blijft jouw functioneren buiten schot, kwestie van uutje-factuurtje, rekken en erbij blijven
Gall’s Law :
“A complex system that works is invariably found to have evolved from a simple system that worked. The inverse proposition also appears to be true: A complex system designed from scratch never works and cannot be made to work. You have to start over, beginning with a working simple system.”
Ik lees dat de politieacademie gewoon een bestaand leerlingensysteem gebruikt wat door Capgemini wordt aangepast. Waarom iets dat op honderden scholen en universiteiten al bestaat opnieuw bouwen. Dat inrichten van zo’n systeem hoeft toch geen jaren te duren en zoveel te kosten?
Onbegrijpelijk.
Het zoveelste voorbeeld van een ICT project dat te complex, te specifiek en te weinig gestructureerd is. Het onderwerp studenten- en leerlingenadministratie is inmiddels wel een struikelblok voor vele Universiteiten, HBO instellingen, ROC’s etc. geworden. Wanneer leren opdrachtgevers en opdrachtnemers nu eens om zich te beperken, de basisprincipes van projectmanagement ook werkelijk toe te passen?
Een tijdje geleden was het een mislukt project van Capgemini bij het UWV. Dat had toen al vierhonderdveertig miljoen euro gekost. Capgemini had zijn buik van al dat geld volgevreten en ging daarna het UWV, als opdrachtgever, de schuld van de mislukking geven om zich daarna uit de voeten te maken.
Nu halen ze dezelfde truc met de Politieacademie uit. Eerst die negen miljoen opvreten en dan om zich heen gaan slaan en wegwezen.
Er zullen in Nederland toch wel verstandige mensen rondlopen die een potentiële opdrachtgever kunnen wijzen op de gevaren van samenwerking met Capgemini?
Vroeger werd het Gapgemini genoemd.
Koop een standaard pakket en pas de organisatie aan.
Is veel goedkoper, vooral binnen de rijksoverheid.
Het zoveelste project dat mislukt en betaald mag worden door de belastingbetaler.
Wanneer wordt men bij de overheid een wijs een gebruikt men producten, die hun nut al bewezen hebben en ergens anders al operationeel zijn ?
Niet slim van zowel Cap als de politiedienst,ongetwijfeld is men uitgegaan van een pakket in ontwikkeling en zijn hier eisen en functionaliteit aan toe gevoegd die specifiek zijn voor de politie.
Onwijs van Cap om de klant niet goed aan het verstand te brengen dat wijzigingen in projecten , duurder en moeilijker worden als het project vordert en onwijs van de politie om tijdens het proces hun eisen en verwachtingen bij te stellen.
Of dit nieuws is, NEEN !!!
Er zijn in de 80 en 90 jaren van de vorige eeuw boekenkasten vol geschreven van de risico’s die slechte project management en slechte specificaties met zich mee brengen.
Ik hoop dat de politie academie de moed heeft om alle software over boord te gooien en op basis van hun hardware infrastructuur te kiezen voor bestaande en bewezen toepassingen, ondanks dat deze misschien niet geheel aan de eisen voldoen. (Dit kan zowel te veel als te weinig zijn). Het verdergaan met broncode, waarvan bewezen is dat deze niet deugt, maak alleen maar dat er nog meer geld verspilt word zonder een goed resultaat. Op los zand kan men niet bouwen, dat staat al in het oude testament.
Vermoeiend. Al die mensen aan de wal.
Voortaan pas betalen als er een werkend systeem wordt opgeleverd. No cure no pay. Geen gelazer dat de klant niet doet wat hij moet doen. Goed projectmanagement weet hoe je hier mee om gaat.
@KJ,
En dat lokkertje van standaardpakket betalen ze nu bij justitie het lesgeld voor. Dat OracleEBS, OBIE pakket functioneert nog steeds niet.
Nee, ik denk dat de Cap-management hier zwaar gefaald heeft. Verkeerde mensen op de project, zovan wie hebben we nu op de bank. Ik heb zelf voor zo’n grote toko gewerkt en bij intern uitgevoerde projecten is het meestal zo dat alleen een paar goede ontwikkelaars, ontwerpers het project dragen, de rest zit er voor spek en bonen erbij en alleen om uurtjes te factureren.