In totaal 86 wetenschappers ontvangen maximaal achthonderdduizend euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Zij ontvangen een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), bestaande uit Veni, Vidi en Vici. In totaal zijn vijf onderzoeken ict-gerelateerd. In totaal wordt er 69 miljoen euro uitgekeerd voor grensverleggende wetenschap.
De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. De onderwerpen waar de Vidi-laureaten onderzoek naar gaan doen, lopen uiteen van de rol van belangengroepen in politieke besluitvorming tot het biochemisch ontrafelen van de ziekte van Parkinson en de ontwikkeling van computersimulaties om brandstof te halen uit hout. In totaal zijn er vijf beurzen toegekend aan ict-gerelateerde onderzoeken.
Ict-beurzen
Naast de computersimulaties om brandstof uit hout te halen is er ook een beurs toegekend aan een onderzoeker voor het verbeteren van communicatieprotocollen met enkelvoudige fotons. Ook onderzoek naar privacy op internet en hoe computers helpen wrijving te voorkomen wisten een onderzoeksbeurs in de wacht te slepen.
Een beurs die aan een echt ‘hardcore’ ict-onderwerp werd toegekend was onderzoek naar hoe er geleerd kan worden van softwarefouten. Die beurs ging naar de TU Delft, net als trouwens de beurs voor wrijving. De overige drie beurzen gaan naar de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Centrum Wiskunde en Informatica en de Vrije Universiteit.
Vidi
Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste 10 à 20 procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.
NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Veni, Vidi en Vici
432 onderzoekers dienden bij NWO een Vidi-aanvraag in. NWO heeft aan 86 onderzoekers (waarvan 27 vrouw) een Vidi toegekend. Deze Vidi-toekenningen betreffen de ronde uit 2012. Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee financieringsvormen zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek stimuleren. De vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.
Vidi-beurzen ict-gerelateerd
Leren van softwarefouten
Dr. A. (Andy) Zaidman (m), TU Delft – Software Engineering
De meeste software bevat fouten. Systematisch leren uit die fouten maakt het mogelijk om op een efficiëntere manier betere software te maken. Dit onderzoek ontwikkelt technieken om die impliciete kennis over software fouten optimaal te benutten.
Het probleem ‘wrijving’ aanpakken met computers
Dr. L. (Lucia) Nicola (v), TU Delft – Virtual Materials and Mechanics
Wrijving kost miljarden aan verspilling. Een derde van de brandstof in een auto, bijvoorbeeld, gaat er zomaar aan verloren. Hoe kunnen we wrijving verminderen? Eerst moeten we begrijpen hoe het werkt. Computers gaan ons helpen om dit probleem te ontrafelen.
Online privacy in een geglobaliseerde wereld
Prof. dr. M.G. (Martijn) de Jong (m), Erasmus Universiteit Rotterdam – Bedrijfseconomie
Onderzocht wordt hoe mensen uit verschillende culturen omgaan met privacy op internet. Wat delen mensen zoal en waarom? Klopt de gedeelde informatie wel? Wat zijn de gevolgen? Hoe kan privacy beter beschermd worden?
Efficient communication with single quanta of light
Dr. M. (Matthias) Christandl (m), Centrum Wiskunde en Informatica – Informatica/Wiskunde
In our daily communication, information is being sent with strong electric signals or pulses of light consisting of many photons – particles of light. Using single photons, instead of larger pulses of light, will lead to entirely new ways of communication, because of the (often curious) quantum mechanical behaviour of these particles. It is the goal of this research project to design more efficient communication protocols with single photons.
Computer aided design of chemicals from wood
Dr. R. E. (Rosa) Bulo (v), Vrije Universiteit – Theoretical Chemistry
Apart from energy production, fossil fuels provide the building blocks needed to synthesize consumer products (medicine, plastics). To aid in the necessary transition to sustainable resources like wood, the researchers will develop computer programs to simulate the complex chemistry involved.