Gezamenlijk sneller alarm slaan en sneller ingrijpen helpt overlast en misdrijven voorkomen. ComProNet (Community Protection Network) – een innovatieve aanpak van de politie – maakt dit met nieuwe media mogelijk. De politie heeft het ComProNet concept ontwikkeld in samenwerking met CGI (voorheen Logica).
De eerste proeven in de binnenstad van Groningen zijn afgerond en nieuwe proeven zijn inmiddels gestart in Assen en op Schiphol. Deelnemers aan de ComProNet proef kunnen via een App op een smartphone aangeven dat zij getuige zijn van een bedreigende situatie of een misdrijf. Hierbij gaat het ook om incidenten waar zij niet rechtstreeks bij betrokken zijn, bijvoorbeeld een brand of overval aan de andere kant van een plein. Zo kunnen zij ondersteuning vragen van politie en andere deelnemers.
Een andere mogelijkheid is het maken van foto’s van een situatie die via de app met de politie worden gedeeld. Verder kunnen de deelnemers via een Twitter-bericht met daarin het trefwoord @ComProNet rechtstreeks aan de politie een bericht sturen. Doordat smartphones via GPS de geografische locatie van de deelnemer doorgeven kan hulp snel ter plaatse zijn. Hoewel er veel technologie wordt gebruikt gaat het vooral om communiceren van ad-hoc groepen van participanten rondom incidenten. Dat vereist ook een andere mindset van de betrokkenen. Uit de eerste evaluaties blijkt dat het project op diverse gebieden (van techniek tot gebruikers ervaring) reeds veel successen heeft geboekt. Plannen voor landelijke uitrol worden gesmeed.
De jury is van mening dat met dit project wordt aangetoond dat de nieuwe media definitief hun intrede hebben gedaan in veiligheidsland. Door de laagdrempeligheid en de hoge beschikbaarheid heeft de veiligheidsketen een extra en productiefhulpmiddel beschikbaar om complexe veiligheidssituaties het hoofd te kunnen bieden.