Ik heb nu een aantal weken een Samsung Chromebook 3 serie van onder de drie honderd euro en ik wil mijn ervaringen ermee delen. Sommige bevindingen gaan over Chromebook zelf, sommige over de eigenschappen van Chrome OS.
Het concept van de Chromebook zal ik niet opnieuw uitleggen. Als je dit leest, weet je dit al en de reden is waarschijnlijk dat het je interesse heeft. Mijn insteek is drieledig. Wat kan ik ermee privé, wat kan ik ermee klein zakelijk, dus als freelancer en wat zijn de mogelijkheden voor het mkb.
De Chromebook is niet mijn enige laptop. Mijn ‘grote’ laptop is een MacBook Pro van 17 inch met SSD uit 2009 en kostte 2800 euro, bijna tien keer zoveel. Overigens draai ik op die laptop alleen Windows, maar dat is een ander verhaal.
Size matters
Dit schrijf ik overigens in de volle zon buiten voor een vakantiehuisje, en daarmee kom ik aan bij mijn eerste bevinding. Laptops hebben veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Voor schrijven merk ik dat ik veel productiever ben op een kleine lichte laptop dan op een grote laptop die alles kan. Dit is echt een verschil tussen een kleine en een grote laptop. Mijn dochter van drie zit buiten mijn zicht in een speeltuintje verderop te spelen en af en toe loop ik daar naar toe om te kijken of alles nog goed met haar is. Ik klap dan de laptop dicht, neem hem cusuaal mee in mijn hand, kijk, loop terug klap hem open en ga meteen door waarmee ik bezig was. Klein detail, ik ben hier positief verrast over. Dit soort dingen ervaar je pas als je het hebt en verzin je niet van te voren als theorie.
Traditionele it
Een groot nadeel van Chrome OS is dat je niet op een traditionele manier naar je Windows bestanden kunt gaan op fileservers. Een Chromebook is dus niet in de basis geschikt voor bedrijven met traditionele it. Je ziet ook vaak dat mensen op een traditionele it-afdeling of bedrijf de Chromebook niet goed begrijpen en dus bij voorbaat afbranden. Een ander argument wat ik veel hoor is dat je voor honderd of tweehonderd euro meer een laptop kan kopen waar wel Windows op draait. Dat klopt. Maar vaak geeft zo’n laptop een andere beleving. De accu gaat minder lang mee, het systeem zal in bepaalde opzichten trager zijn, de opstarttijden langer en het gewicht groter.
Zoals Steve Jobs het onderscheidend vermogen van een iPad uitlegde: Het moet op gebieden beter zijn dan een smartphone en op andere gebieden beter zijn dan een laptop. Zo is het ook met Chrome OS. Het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een laptop en het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een tablet (wat gaat de tijd snel!).
Wat het beter doet dan de laptop is accuduur, veiligheid, vervangbaarheid, gewicht, portabiliteit. Wat een chromebook beter doet dan een tablet is: Productiveit, goed toetsenbord. Eigenlijk best wel weinig, maar toch cruciaal aangezien een tablet voor mij echt een consumerend apparaat is en alleen voor microproductiviteit zoals een kleine post op een sociaal netwerk of het kort beantwoorden van email. In het kader hiervan zie je steeds meer tablets met een keyboard, maar de juiste snaar is hier toch nog niet geraakt.
Als een bedrijf overweegt om Chromebooks in te zetten zal het dus echt een strategie moeten volgen om bestanden via de browser benaderbaar te maken. Voor bedrijven die bijvoorbeeld Sharepoint gebruiken is dit geen moeite.
Schermen overnemen
Er is echter nog een andere optie die de mogelijkheden van een Chromebook sterk vergroot. Een Chromebook is in staat om beeldschermen van een Windows computer over te nemen en daarnaast is er ook een Citrix Receiver voor Chromebook. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk alles kunt doen op een Chromebook, maar hou de kurk nog op de champagne. Voor beide opties zijn er voorwaarden nodig die het voor een bedrijf mogelijk onaantrekkelijk maken. Om een Windows computer over te nemen moet er op de doelcomputer Chrome browser geïnstalleerd zijn en deze moet draaien onder hetzelfde account als het Chromebook. Daarnaast valt deze buiten het beheer van een it-afdeling en is daarmee praktisch onwenselijk voor midden- en kleinbedrijven met een wat hogere mate van volwassenheid. Voor het gebruik van Citrix moet de Citrix-kant van StoreFront voorzien zijn. Een Citrix onderdeel dat nog niet heel populair is. Daarnaast mist dit het doel omdat een thin client eenzelfde prijsstelling kent als een Chromebook en ook eenvoudig te vervangen is. Wat voor de Chromebook spreekt is dat deze portable is, en dat is natuurlijk een killer feature. Overigens hebben de meeste Chromebooks een hdmi-ingang zodat deze makkelijk te koppelen zijn aan een externe monitor.
Google Apps
Uiteraard komt een Chromebook het best tot zijn recht in een organisatie die Google Apps inzet voor de generieke office stack. Daarmee bedoel ik documenten, email, spreadsheets en presentaties. De bedrijven die dit al gebruiken kennen de kracht van Google Apps en dit is gewoon een goed alternatief voor Microsoft Office. Google Apps is ook echt een optie voor de enterprise, ik zou zelfs durven stellen, juist voor de enterprise. En dan is een Chromebook een natuurlijke extensie. Zelf ben ik altijd een MS Office-klant geweest, en ik heb nog steeds licenties en ook geïnstalleerd op meerdere pc’s en laptops. Dropbox, was voor mij de ideale manier om bestanden te delen met klanten en om overal beschikking te hebben over mijn MS Office-documenten. Maar sinds anderhalf jaar ben ik overgestapt op Google Apps en ‘I never looked back’. Dit artikel gaat echter over de Chromebook, dus ik ga hier niet dieper op in.
Chrome Web Store
Op een Chromebook kunnen apps geïnstalleerd worden en deze staan in de Chrome Web Store en hier begin ik met de nadelen van een Chromebook. Hoewel er veel handige toevoegingen te vinden zijn, blijken dit in de praktijk gewoon links naar websites en levert het alleen een icoontje op. Er zit veel rommel tussen en eigenlijk is de hele Chrome Web Store een gemiste kans. Het is ook allemaal heel onduidelijk wat het concept nu inhoudt. Overigens zijn er wel wat centrale beheermogelijkheden om invloed uit te oefenen op wat gebruikers kunnen installeren. De gehele ervaring kan echter niet in de schaduw staan van bijvoorbeeld de App Store (Mac OSX en IOS).
Toekomst
De Chromebook bevat ook andere nadelen. Veel gebruiksvriendelijkheid valt weg bij het gebrek aan verbinding met internet. Er kan geen specifieke software op geïnstalleerd worden zoals dit binnen de organisatie gebruikt wordt, de zogenaamde verticals. Ook is de userbase nog klein wat het oplossen van problemen lastiger maakt en ondersteuning van softwarebedrijven is minimaal voor Chrome OS. Dit is het nadeel van een opkomende speler en het zal echt nog wel een jaar of twee duren voordat Chrome OS ‘settled’ is. Maar dat Chrome OS een blijvertje is, mag in mijn ogen duidelijk zijn en dat is een hele prestatie.
Er ligt behoorlijk wat in het verschiet, veel populaire software bedrijven zien ook kansen in Chrome OS. Er bestaat weer de mogelijkheid voor een ‘early mover’ waardoor jouw applicatie dominant kan worden op Chrome OS.
Goed verhaal en dito reacties!
Je geeft duidelijk aan dat het niet alleen het device zelf is die het succes maakt, maar het totale ecosysteem. En dat lijkt dus niet op orde. Waarom denk je dat dat in 2 jaar is opgelost? Wat is daar de drijvende kracht achter?
Off-topic: Ben trouwens ook benieuwd naar een review van Windows RT voor zakelijk gebruik. Had er dit weekend één in handen en in de 10 minuten uitproberen was ik wel positief eigenlijk. Maar is veel te kort natuurlijk.
Leen, dank. Mijn oorspronkelijke titel was overigens “Chromebook bevindingen”, de redactie heeft de titel verrijkt. Overigens heb ik ook met een Surface RT gespeeld en was ook positief verrast, en dat was nog op zo’n cover zonder feedback. Dat is echt innovatief. Echter een surface op schoot nemen is al een stuk uitdagender. Overigens hoop/geloof ik meer in een Windows RT dan Windows 8. Windows 8 lijkt mij teveel te eisen waardoor je tablet de dupe wordt. En hiermee sla ik een bruggetje naar je vraag.
In 2011, voordat Chromebook uitkwam, schreef ik al over de kracht van Chrome OS en dat veel mensen zouden lachen of een laptop met alleen een browser te kopen. Maar nu veel gebreken opgelost worden en de “apps” en offline gebruik begint te verbeteren komt de Chromebook al aardig op stoom. Doordat het nu de best verkopende laptop op Amazon is (is wel een verhaal met nuance, maar goed) zullen dus steeds meer fabrikanten toch op deze trein willen springen en dat geeft een boost aan het eco-systeem . Dit is net zo las bij de Surface. Windows RT wordt nu als een lachertje gezien, maar als de verkopen stijgen zal dit de DRIVER achter Windows 8 Modern zijn en zal de wisselwerking krachtig worden. Microsoft krijgt dan beter apps waardoor de populairiteit toeneemt. Dit mag een paar jaar kosten.
Dus antwoord in het kort: De markt groeit en is daarmee een aanjager van nieuwe verbeteringen.
@Reza: bedankt voor je antwoorden. De kracht van de Chromebook is niet de lage prijs. Hardware is maar een klein deel van de TCO. Je hoeft een Chromebook niet te installeren, niet in de update cyclus op te nemen, bij problemen geef je gewoon een nieuwe mee en de oude hergebruik je. Ik zeg niet dat een bedrijf over moet stappen op Chrome OS, maar er is nu eenmaal een groep gebruikers die nauwelijks de verticals aanraakt en 90% van het werk onderweg op de generieke saas stack doet. Daar voldoet een Chromebook prima aan. Maar goed, we komen niet dichter bij elkaar in deze, no worries. Het is altijd goed om twee kanten van een verhaal te horen…
Mooi artikel en ik denk een eerlijk beeld over ChromeOS.
Allereerst: probeer Chromebooks los te zien van Google. Het is een apparaat waar je SaaS-diensten mee kunt afnemen. Meer en meer pakketten zijn pure webbased en voor veel bedrijven is het voldoende om geheel gebruik te maken van deze software.
Wij hebben ervaring met implementaties van Chromebooks en -boxen in het bedrijfsleven, en we merken dat het voor de eindgebruiker prima geschikt is: je krijgt al je werk gedaan.
Je hebt het allereerst over tekortkomingen. Zie dat niet zo: het hebben van geen offline applicaties is een feature. Bedenk dat een Chromebook over zijn héle levensduur géén kosten en tijd heeft in onderhoud. Dát is de winstpakker, niet de aanschaf. Dat is het prijsverschil en een reden daarvoor is niet het installeren van offline applicaties.
@reza, even mijn ervaring over je vier punten:
Je moet je toch echt afvragen hoe waardevol offline werken is. Wij werken zelf 100% chromeOS (reeds 2 jaar) en wij hebben nog nóóit zonder internetverbinding gezeten. Stel dat gebeurt wel in de toekomst, dan weegt dat helemaal niet op tegen de voordelen. Natuurlijk mag je ons niet vergelijken met andere gebruikers, maar wij zien dat het huidige MKB landschap goed te vergelijken is. Offline kán op de eerste plaats, maar daarnaast zeg ik dat het nauwelijks belangrijk is. Sterker: trek je internetkabel eruit in een gemiddeld bedrijf en het wordt druk aan de koffieautomaat.
De Chromebook maakt niet alleen gebruik van Google diensten, maar van ALLE diensten op het web. Zelfs Office365 gaat prima 😉
Je bent niet afhankelijk van Google. Niet meer dan dat je afhankelijk bent van Microsoft. Je inlog leunt op een Google-account, maar de veiligheid van je Microsoft-omgeving leunt op Microsoft updates.
Als laatste hoeft je ICT landschap niet over naar Google. Een bedrijf met ca. 30 werknemers in onze klantenkring heeft 50% inzet van Chromebooks waar eerst Windows-PC’s stonden en de andere 50% is een Apple-netwerk (marketingbranche). Alle printers zijn verbonden met de Cloud en netwerkbestanden zijn prima beschikbaar op de Chromebooks, in dit geval met Google Drive door zijn goede weergavemogelijkheden, maar webbased hosten is ook on-premise prima te doen.
Bedrijven zoals Randstad gaan wel degelijk verder dan alleen E-mail.
Verder werkt een Chromebook met een kleine investering in je omgeving ook prima middels het RDP protocol. Een simpele gateway server maakt elke Windows-applicatie geschikt op ChromeOS, een oplossing die we soms gebruiken voor scholen. Kijk bijv. naar Ericom Accessnow. Ook handig voor tablets, HTML5 remote desktops zijn best goed. Overigens zijn deze oplossingen geschikt tijdens een transitieperiode.
Verder is een Chromebook ‘userloos’, dus een rekje met wat Chromebooks om gauw uit de kast te trekken zou in geen enkel bedrijf misstaan 😉
IK weet niet of de links toegestaan zijn, maar hier enkele gebruikservaringen.
http://www.zzapps.nl/blog/
Goed artikel. M.i. kan budget kan wel degelijk meespelen binnen de bedrijfswereld. Bijvoorbeeld om groepen werknemers, wellicht meestal ‘blue collar workers’ nu (eindelijk?) te voorzien van eenvoudige toestellen en hen toe te laten een aantal zaken voor het eerst elektronisch te gaan doen: planning volgen, vakantie aanvragen, hun HR-dossier te bekijken, etc. Gedaan met een aantal papierstromen omdat de volledige organisatie nu online is.
Een andere vaststelling is dat voor mobiele medewerkers het handig kan zijn naargelang de situatie over andere type toestellen te beschikken: smartphone, tablet en laptop. Een en-en-verhaal.
Met de Apple-producten ben je zo 3000 euro kwijt (Macbook, iPhone, iPad). Voor 1/3 hiervan beschik je over een Chromebook, Android smartphone en Nexus 7 tablet.
Voor alle duidelijkheid: ik ben een Mac/Google Apps-gebruiker maar betrap mezelf erop dat de Chromebook meer en meer de vervanger lijkt te worden.
Philippe,
Je zit oppervlakkig naar de buitenkant van dit verhaal te kijken. Deze denkwijze hebben ook veel (kleine)organisaties die niet verder kunnen kijkn dan hun neus lang is!
Vraag aan een deskundige voor je op papier te zetten wat de kosten zijn om je omgeving geschikt te maken voor deze voordelige device, Chromebook!
Vergeet de merken, Apple, Google, Android etc, zet de functionaliteit centraal!
Ik hoor Henri (en nog veel andere mensen)al lang roepen dat cloud en aan de cloud gerelateerde zaken “voordeliger” zijn! Ik vraag al lang aan Henri om met zijn enorme kennis van business en cloud computing een artikel te schrijven over de opbouw van deze “voordeligheid”, een keer iets te schrijven over de ROI of TCO van Cloud, en in dit geval iets te schrijven over de inzet van Chrome-device en waarom deze zou voordeliger zijn dan andere oplossingen met aandacht aan alles van A tot Z in de keten!
Helaas heb ik nog steeds niks kunnen terug zien/lezen dan alleen ” cloud computing is voordeliger!”.
Gelukkig geloven mijn klanten me niet op mijn blauwe ogen! Dat houdt me ook scherp 🙂
@Reza,
volgens mij heb je geen blauwe ogen 🙂
Reza, je gebruikt retoriek in je argument waarin je de waarde van mijn mening omlaag brengt omdat ik een verzoek van jou niet inwillig.
Definieer jij de scope, bereken jij de TCO van jouw kant, zet ik er een cloud TCO tegenover. Hou de scope klein en overzichtelijk want anders worden de aannames steeds groter.
Naast dat TCO en ROI slechts onderdelen van de uitvoering van een strategie zijn geef ik aan dat cloud computing niet altijd goedkoper is, maar dat het goedkoper kan zijn. Hoe bereken je de TCO/ROI van betere beschikbaarheid? Een cloud propositie gaat uit van operationele kosten terwijl een eigen oplossing kapitale kosten zijn. Dan moet je allemaal splitsingen gaan maken om de scenario’s ook door te rekenen bij groei en krimp.
Wat is de ROI van beter kunnen samenwerken? Wat is de ROI van gebruiksvriendelijkheid.
Laatst heeft een klant van mijn afscheid genomen van zijn exchange omgeving en is overgestapt op Google Apps. Niet alleen was dat goedkoper, de support vragen zijn drastisch afgenomen, deze kun je in een ROI alleen maar schatten of als stelpost opnemen. En wow, BYOD werd ineens een makkie.
Reza, je leest alleen wat je wilt lezen, de wereld is niet veranderd door mensen die alleen maar obstakels zien. Als ik iets schrijf zoek je per definitie iets om tegen te zijn.
Zo geef je uitgebreid een mening over de Chromebook terwijl ik het idee heb dat je er nooit één gebruikt hebt. Ik heb diverse pogingen ondernomen om het wat toe te lichten, maar je mening is al vastgesteld.
De TCO voor een Chromebook bij een organisatie die Google Apps gebruikt: 250 euro met een afschrijving van 3 jaar = 6,94 euro per maand. Plak er nog 1,50 verzekering aan vast als hij voortijdig het leven laat…
Voila, daar heb je hem!
Kosten voor Google Apps hoef je niet mee te nemen, die zijn immers al gemaakt.
Uiteraard zal de TCO kunnen verschillen naar gelang de situatie, maar dan moet ik allemaal aannames gaan doen.
Henri,
Als je een artikel publiceert dan moet je tegen het bekritiseren van je artikel kunnen! Degene die je artikel bekritieert, bekritiseren lijkt me geen juiste aanpak! Als je goed oplet dan zou je zien dat ik meestal op late tijdstippen of in het weekend op je artikel reageer! Dit heeft inmiddels ervoor gezorgd dat de teller van de reacties met 5 reacties van mij verder opgelopen is, dat zou je toch graag willen zien!
En wat betreft je reactie omtrent de kosten en TCO van Chrome zoals je dat hierboven aangeggeven hebt, als dit je berekening is dan laat ik het aan je opdrachtgever over om dat te beoordelen.
Ik las eerder dat je een reeks artikelen klaar hebt liggen. Tijd voor het schrijven van artikelen heb ik niet maar ik zal toch tijd vrij maken om je artikelen te lezen. Ben benieuwd wat je nog verder gaat publiceren want ik denk dat ik nu klaar ben met dit artikel en discussie 🙂
@Henri en Reza,….
Eigenlijk is de structuur van dit forum niet echt geschikt om te communiceren, wel om te informeren. Dat maakt dat er heel wat “discussies” langs elkaar heen gaan of behept zijn met een minus 1 factor. Daar komt bij dat de één graag wil kwantificeren omdat een getalsmatige uitkomst een duidelijkheid in “keuze” geeft, een ander heeft weer genoeg aan de strategische hoofdlijnen om tot een toekomstbestendige keuze te komen, voor beide richtingen is veel te zeggen, alleen zal dat niet tegelijkertijd lukken.
Lang geleden al eens in dit forum geroepen dat jullie een middag samen aan dit soort onderwerpen zouden moeten wijden. (beetje overhead moet kunnen..)
Op zich wil ik dan best als “gemeenschappelijke “vijand” “optreden, want dan zal je zien dat 1+1 >>3 gaat worden….met zoveel ICT IQ per m2….
Reza, ik waardeer je mening en de tijd die je neemt om te lezen en te schrijven, dat staat voorop. Maar ik breng wel onderscheid aan op kritiek op de inhoud en kritiek op de persoon. Het is goed zo.
@Philippe: bedankt voor je reactie.