Ik heb nu een aantal weken een Samsung Chromebook 3 serie van onder de drie honderd euro en ik wil mijn ervaringen ermee delen. Sommige bevindingen gaan over Chromebook zelf, sommige over de eigenschappen van Chrome OS.
Het concept van de Chromebook zal ik niet opnieuw uitleggen. Als je dit leest, weet je dit al en de reden is waarschijnlijk dat het je interesse heeft. Mijn insteek is drieledig. Wat kan ik ermee privé, wat kan ik ermee klein zakelijk, dus als freelancer en wat zijn de mogelijkheden voor het mkb.
De Chromebook is niet mijn enige laptop. Mijn ‘grote’ laptop is een MacBook Pro van 17 inch met SSD uit 2009 en kostte 2800 euro, bijna tien keer zoveel. Overigens draai ik op die laptop alleen Windows, maar dat is een ander verhaal.
Size matters
Dit schrijf ik overigens in de volle zon buiten voor een vakantiehuisje, en daarmee kom ik aan bij mijn eerste bevinding. Laptops hebben veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Voor schrijven merk ik dat ik veel productiever ben op een kleine lichte laptop dan op een grote laptop die alles kan. Dit is echt een verschil tussen een kleine en een grote laptop. Mijn dochter van drie zit buiten mijn zicht in een speeltuintje verderop te spelen en af en toe loop ik daar naar toe om te kijken of alles nog goed met haar is. Ik klap dan de laptop dicht, neem hem cusuaal mee in mijn hand, kijk, loop terug klap hem open en ga meteen door waarmee ik bezig was. Klein detail, ik ben hier positief verrast over. Dit soort dingen ervaar je pas als je het hebt en verzin je niet van te voren als theorie.
Traditionele it
Een groot nadeel van Chrome OS is dat je niet op een traditionele manier naar je Windows bestanden kunt gaan op fileservers. Een Chromebook is dus niet in de basis geschikt voor bedrijven met traditionele it. Je ziet ook vaak dat mensen op een traditionele it-afdeling of bedrijf de Chromebook niet goed begrijpen en dus bij voorbaat afbranden. Een ander argument wat ik veel hoor is dat je voor honderd of tweehonderd euro meer een laptop kan kopen waar wel Windows op draait. Dat klopt. Maar vaak geeft zo’n laptop een andere beleving. De accu gaat minder lang mee, het systeem zal in bepaalde opzichten trager zijn, de opstarttijden langer en het gewicht groter.
Zoals Steve Jobs het onderscheidend vermogen van een iPad uitlegde: Het moet op gebieden beter zijn dan een smartphone en op andere gebieden beter zijn dan een laptop. Zo is het ook met Chrome OS. Het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een laptop en het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een tablet (wat gaat de tijd snel!).
Wat het beter doet dan de laptop is accuduur, veiligheid, vervangbaarheid, gewicht, portabiliteit. Wat een chromebook beter doet dan een tablet is: Productiveit, goed toetsenbord. Eigenlijk best wel weinig, maar toch cruciaal aangezien een tablet voor mij echt een consumerend apparaat is en alleen voor microproductiviteit zoals een kleine post op een sociaal netwerk of het kort beantwoorden van email. In het kader hiervan zie je steeds meer tablets met een keyboard, maar de juiste snaar is hier toch nog niet geraakt.
Als een bedrijf overweegt om Chromebooks in te zetten zal het dus echt een strategie moeten volgen om bestanden via de browser benaderbaar te maken. Voor bedrijven die bijvoorbeeld Sharepoint gebruiken is dit geen moeite.
Schermen overnemen
Er is echter nog een andere optie die de mogelijkheden van een Chromebook sterk vergroot. Een Chromebook is in staat om beeldschermen van een Windows computer over te nemen en daarnaast is er ook een Citrix Receiver voor Chromebook. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk alles kunt doen op een Chromebook, maar hou de kurk nog op de champagne. Voor beide opties zijn er voorwaarden nodig die het voor een bedrijf mogelijk onaantrekkelijk maken. Om een Windows computer over te nemen moet er op de doelcomputer Chrome browser geïnstalleerd zijn en deze moet draaien onder hetzelfde account als het Chromebook. Daarnaast valt deze buiten het beheer van een it-afdeling en is daarmee praktisch onwenselijk voor midden- en kleinbedrijven met een wat hogere mate van volwassenheid. Voor het gebruik van Citrix moet de Citrix-kant van StoreFront voorzien zijn. Een Citrix onderdeel dat nog niet heel populair is. Daarnaast mist dit het doel omdat een thin client eenzelfde prijsstelling kent als een Chromebook en ook eenvoudig te vervangen is. Wat voor de Chromebook spreekt is dat deze portable is, en dat is natuurlijk een killer feature. Overigens hebben de meeste Chromebooks een hdmi-ingang zodat deze makkelijk te koppelen zijn aan een externe monitor.
Google Apps
Uiteraard komt een Chromebook het best tot zijn recht in een organisatie die Google Apps inzet voor de generieke office stack. Daarmee bedoel ik documenten, email, spreadsheets en presentaties. De bedrijven die dit al gebruiken kennen de kracht van Google Apps en dit is gewoon een goed alternatief voor Microsoft Office. Google Apps is ook echt een optie voor de enterprise, ik zou zelfs durven stellen, juist voor de enterprise. En dan is een Chromebook een natuurlijke extensie. Zelf ben ik altijd een MS Office-klant geweest, en ik heb nog steeds licenties en ook geïnstalleerd op meerdere pc’s en laptops. Dropbox, was voor mij de ideale manier om bestanden te delen met klanten en om overal beschikking te hebben over mijn MS Office-documenten. Maar sinds anderhalf jaar ben ik overgestapt op Google Apps en ‘I never looked back’. Dit artikel gaat echter over de Chromebook, dus ik ga hier niet dieper op in.
Chrome Web Store
Op een Chromebook kunnen apps geïnstalleerd worden en deze staan in de Chrome Web Store en hier begin ik met de nadelen van een Chromebook. Hoewel er veel handige toevoegingen te vinden zijn, blijken dit in de praktijk gewoon links naar websites en levert het alleen een icoontje op. Er zit veel rommel tussen en eigenlijk is de hele Chrome Web Store een gemiste kans. Het is ook allemaal heel onduidelijk wat het concept nu inhoudt. Overigens zijn er wel wat centrale beheermogelijkheden om invloed uit te oefenen op wat gebruikers kunnen installeren. De gehele ervaring kan echter niet in de schaduw staan van bijvoorbeeld de App Store (Mac OSX en IOS).
Toekomst
De Chromebook bevat ook andere nadelen. Veel gebruiksvriendelijkheid valt weg bij het gebrek aan verbinding met internet. Er kan geen specifieke software op geïnstalleerd worden zoals dit binnen de organisatie gebruikt wordt, de zogenaamde verticals. Ook is de userbase nog klein wat het oplossen van problemen lastiger maakt en ondersteuning van softwarebedrijven is minimaal voor Chrome OS. Dit is het nadeel van een opkomende speler en het zal echt nog wel een jaar of twee duren voordat Chrome OS ‘settled’ is. Maar dat Chrome OS een blijvertje is, mag in mijn ogen duidelijk zijn en dat is een hele prestatie.
Er ligt behoorlijk wat in het verschiet, veel populaire software bedrijven zien ook kansen in Chrome OS. Er bestaat weer de mogelijkheid voor een ‘early mover’ waardoor jouw applicatie dominant kan worden op Chrome OS.
Oh, en had ik nog geschreven dat Chromebooks de best verkopende laptops op Amazon is? Aantallen nemen met rap tempo toe en dat zal meerdere hardware leveranciers trekken.
Een ander app die ik miste was Spotify, die is er nu inmiddels en met wat extensie wordt integratie met Dropbox en SkyDrive ook beter ondanks dat het nog van alles te wensen overlaat.
Ik merk zelfs dat ik steeds vaker een Chromebook pak dan een tablet. Voor software ontwikkeling (heb ik er ook even op gedaan) is het nog wel een beetje behelpen.
Had van de week ook een surface (RT) tablet. Ik was positief verbaasd dat het goed werkte, maar op schoot werkt het nu net weer niet lekker en dat bedoel ik met dat de hybride tablets niet optimaal zijn.
Ik zou zo nog meer pagina’s kunnen vullen met bevindingen… maar stel je vragen in de reacties als je meer wilt weten.
Henri,
Leuk artikel en ook een mooie aanvliegroute naar clouddiensten van Google!
Maar laten we niet appels met peren vergelijken! Het bestaansrecht van Chromebook is afhankelijk van de aanwezigheid van een internetverbinding. Heb je dat niet dan kun je beter dat ding weggooien. In dit kader vind ik dat je nooit een laptop met Chromebook kan vergelijken. Maw, offline werken wat je gewoon op je laptop doet is niet met Chromebook mogelijk.
Daarnaast moet je niet vergeten dat je nooit met Chromebook controle over je privacy kan hebben/houden. Alles zit ergens anders en niet op je device.
Ga je als bedrijf Chromebook icm terminal server/ Citrix gebruiken dan moet je goed na gaan denken over de kosten van MS licenties voor Non-Microsoft besturingssysteem dat met TS-farm verbonden is (in dit geval je Chrome device).
Ga je als bedrijf Chromebook inzetten dan moet je rekening houden met magere ondersteuning die Chromebook biedt voor externe devices die met je Chrome device verbonden (moeten)zijn.
Ik kan me voorstellen dat Chromebook voor jou, als iemand zonder personeel die zijn spullen bij Google geparkeerd heeft, best een interesante oplossing is. Of dit ook voor MKB+ een goede oplossing is, dat denk ik niet.
Ik denk dat Google zachtjes verder gaat met het doorontwikkelen van Chrome, Pas over misschien 5 jaar wanneer Cloud verder volwassen en gestandaardiseerd is zal deze device/OS meer aandacht krijgen. En voor nu…….nee ik zie dat niet als een geschikte device voor mkb.
P.s. je gaf aan:
” Voor het gebruik van Citrix moet de Citrix-kant van StoreFront voorzien zijn. Een Citrix onderdeel dat nog niet heel populair is”
Waar baseer je deze bewering? Weet je misschien welk onderdeel in een WinFrame/MetaFrame/Presentation Server/XenApp architectuur, het meest populair was?
Goed artikel, anders dan de titel doet vermoeden, (ik schrijf dit ook op mijn Chromebook nu) Ik ben het toch niet helemaal met Reza eens, de IT is volop in beweging en het MKB en ook Grote bedrijven zijn op zoek naar eenvoud en BYOD oplossingen. Ik ken diverse bedrijven waar het 100% Cloud goed werkt en ook de ChromeBox en ChromeBook goed aansluiten hierop, sterker nog beter werken dan de oude Persoonlijke! Laptop.
Daarnaast voor persoonlijk gebruik, 90% van de particulier doet alles op het internet, zij willen alleen een veilige omgeving om het internet op te kunnen en naar mijn mening past daar een open os niet meer in thuis omdat dit simpel niet meer veilig te houden is.
Hey Reza, bedankt voor je reactie die extra stof tot nadenken geeft.
“Niet populair is” had moeten staan “niet populair lijkt.”. Ik mijn omgeving waren er drie bedrijven met Citrix, geen van hen had StoreFront, dus het was lastig testen.
Wat betreft de vergelijking is het grootste verschil met een andere laptop het OS. Er zijn wel degelijk Chromebooks met meer harde schijf ruimte, en je kunt overigens ook een SD kaart van 64 GB bijprikken.
Offline kun je wel degelijk dingen doen! Documenten maken en wijzigen, een recent deel van je e-mail en email berichten maken. Maar zoals ik al aangeef is een Chromebook beperkt en niet voor iedereen geschikt.
Overigens zal je in de regel altijd een verbinding nodig hebben om bij bedrijfsdata te komen, dat geldt ook voor als het bedrijf een Sharepoint omgeving heeft waar alles op staat. Maar je kunt ook je iPhone gebruiken als WIFI spot.
Dat Chromebook niet voor MKB is ben ik niet met je eens al zal het niet voor *ieder* MKB bedrijf wat zijn. Ik zie ook mensen die een tablet als device gebruiken, dat is voor veel mensen niet haalbaar, maar voor sommige wel.
Steeds meer grote bedrijven stappen over op Google Apps, kijk naar Randstand, Rituals, Universiteiten en hoge scholen, daar is eeb Chromebook zeker een optie. Er wordt me wel vaker hier verweten dat ik teveel in “enkelvoud” denk, maar in mijn ogen is dit juist mijn punt, het individu centraal stellen in de enterprise. Medewerkers de kracht bieden van de mogelijkheden, maar met een slimme governance voor de enterprise.
Als je kijkt naar het beheer portaal van Google Apps zit daar een enorme visie achter en kun je daar ook gewoon 10.000 gebruikers beheren.
Google eens op “mind the gap consumer enterprise”, dat levert aardige inzichten op.
Een andere killer feature van een Chromebook is zijn TCO. Geen virusscanners, geen OS kosten, geen installatie kosten, geen image beheer. Laptop stuk, pats, hier heb je een nieuwe, succes ermee!
Ik ben het met je eens dat het voor veel mensen en bedrijven niet geschikt is, maar voor een bepaald type bedrijf of persoon binnen (een groot) bedrijf dus wel, net als dat er nu managers rond lopen met een tablet.
Slechte kanten zijn er van alles wel te vinden, daar staat het internet al vol van, maar ik hoop dat ik juist de mensen aanspreek die verder kunnen denken en niet vanuit angst handelen en zaken doen met Google zien als zaken doen met de Duivel.
Ik vind je punten dus goed, begrijpelijk en belangrijk, maar dat zijn de zijdes van de medaille en die heeft twee kanten.
Henri,
Voordat ik verder op een aantal punten uit je reactie in ga, zou je me willen aangeven wat een Chromebook gaat kosten die voldoende schijfruimte heeft plus die 64G SD? En…..graag met een scherm VANAF 15 inch, ik heb niks aan een 11 inch scherm. Ik zoek een vervanger voor mijn laptop van 2011. Kun je je voorstellen dat ik 300 euro betalen aan een stukje ijzer met alleen een browser erop een beetje te veel vind?
Mijn reactie op andere punten krijg je nog!
Aanvullend gebruik (?)
Zelf gebruik ik de chomebook (particulier) voor alle internethandelingen, surfen, downloaden, bankieren, E-mailen enz. en heb op mijn “normale” Windows computer de internetverbinding uitgeschakeld (geen updates, geen scanner een verademing). Mocht er toch indirect malware op mijn “normale” computer binnenkomen dan blijven de gevolgen beperkt en overzichtelijk, er lekt in ieder geval niets naar buiten. Een (dure) maar simpele manier van beveiligen.
Hey Reza,
Ik heb ook nog een paar leuke nieuwtjes die ik nog off the record met je zal delen.
Een laptop is iets heel persoonlijks, dus dat laat ik graag aan jezelf over. Chromebook heeft nog wel de Pixel, een soort showmodel met zelfs een touchscreen, maar het blijft Google.
Wat je huidige laptop betreft. Laatst heb ik een Dell Vostro uit 2006(!) van een goede SSD voorzien en Windows 8. Nieuwe batterij erin en hij was weer als nieuw, en dat voor nog geen 250 euro. Wanneer vervang je een laptop? Omdat hij kapot gaat of traag wordt. Voor dat laatste is een SSD vaak een verassing!
Maar goed, we mailen 🙂
@ Henri,
SSD toevoegen doet altijd wonderen.
Maar had je een preproductie model of zo? Aangezien de Vostro pas 2007 gelanceerd werd. Of ben ik nu weer te scherp voor de vroege maandagochtend 🙂
250 euro investeren in iets wat al 5 jaar oud is zou ik persoonlijk zelf niet zo snel doen. Voor 150 euro meer kan je namelijk al weer een leuke nieuwe kopen.
Je hebt gelijk Ruud, ik heb de bon erbij gezocht en ik heb hem besteld Begin juli 2007 en hij is geleverd eind Augustus 2007. Voor het wipen vond ik bestanden uit 2006, maar die zijn wellicht gekopieerd. Niettemin is hij dus bijna zes jaar oud.
Voor vierhonderd euro heb je wellicht een snellere processor, maar ik raad mensen af om Windows laptops te kopen aan de onderkant. Die vallen na 2 jaar heel vaak tegen.
Ik had “mazzel” want mijn primaire desktop had een SSD van 64 Gb die te klein werd, die heb ik dus ge-upgrade naar een grotere, en die 64 GB disc werkte dus perfect op de Vostro! De Vostro bevat overigens 2 harde schijven, en dus de upgrade was voor mij op de batterij na gratis aangezien ik ook gewoon Windows 8 licenties heb.
De bouw kwaliteit van een 2000+ euro laptop is vaak ook beter, dat werd me pijnlijk duidelijk toen gisteren mijn zoon op weg naar een speelparadijs pardoes mijn Chromebook uit mijn handen sloeg en ik dus een mooie Chromebook puzzel op straat had liggen… (beetje pielen en drukken werkt het allemaal nog wel, maar er zitten nu spleten in en hij kraakt en piept en heeft nogal wat beschadigingen)
Die oude Vostro is overigens mijn enige Windows 8 machine en ik moet nageven, het draait er soepel op, dus wellicht een andere reden waarom Windows 8 de nieuwe PC verkoop niet stimuleert 😉
Henri,
Ff op drukke maandagochtend tussen twee vergaderingen door!
Het is belangrijk om prive gebruik van Chromebook/device te scheiden van de zakelijke gebruik(mkb). Ik zeg niet dat Chromebook een slecht product is, nee maar ik geef wel aan dat dit geen oplossing is voor de “huidige” ict-landschap (met de verwevenheden en legacy)van MKB .
Gebruik je deze prive dan zou dit een prima product voor je internetzaken zijn (zoals ik het uit de reacties hierboven opmaak).
Een van steunpilaren waar je artikel op gebaseerd is, is de prijs van het apparaat. Wanneer het apparaat “met deze prijs” niet geschikt is voor offline werken (capaciteit te kort), afhankelijk is van Internetverbinding en geen link heeft met de applicatielandschap van mijn bedrijf (die is maar op MS gebaseerd en niet Google diensten) dan zie ik geen toegevoegde waarde aan dit apparaat.
Wat gaat er gebeuren als je als bedrijf deze device wil gebruiken in een mixed-mode van Google en Microsoft omgeving terwijl je geen terminal server of Citrix oplossing hebt? Desinvestering?
Met andere woorden, als bedrijf moet je met nog meer zaken rekening houden dan alleen lage prijs van een instapmodel van Chrome-device.
Als ik de tekortkomingen van dit instapmodel weg kan werken door het investeren in wat duurdere model dan zou ik op dezelfde prijs als een Windows laptop uitkomen! Voordeel van een Windows laptop is dat
1) ik kan offline werken,
2) ik kan daarmee niet alleen van Microsoft diensten/software gebruik maken maar ook van Google diensten!
3) ik ben niet afhankelijk van een provider, lees Google,
4)als werkgever ben ik niet gedwongen om snel mijn ict-landschap naar Google te brengen om van voordelen (???) van Chrome-device te kunnen genieten.
Kortom, maak eerst een Businesscase!
Tot zover ik weet de bedrijven zoals Randstad en vooral hogescholen maken gebruik van een beperkte dienst zoals e-mail van Google (lees het artikel op deze site) Dit is heel anders dan je ict-landschap naar Google brengen. Daarom vind ik je argumentatie hieromtrent niet valide.
P.s. ik heb nog geen mail van je kunnen ontvangen. Ik ben benieuwd!