De leden De Unie gaan niet akkoord met het sociaal plan dat hun vakbond in principe overeen kwam telecomtoeleverancier Ericsson in Rijen. Een opmerkelijke ontwikkeling, want in het voortraject was er wel een meerderheid voor het af te sluiten akkoord. De Unie gaat nu inventariseren waar de pijn bij zijn leden zit. Ericsson heeft aangegeven niet meer te willen onderhandelen.
Vakbond De Unie overweegt een externe partij in te schakelen om het verdere traject te begeleiden. Dit wordt mogelijk gedaan nadat verschillende leden tijdens de informatiebijeenkomst op 2 mei 2013 hun zorgen hadden geuit over de rol van De Unie bij de totstandkoming van het sociaal plan bij Ericsson. Het boogde sociaal plan bij Ericsson zou lopen tot en met 31 december 2015.
In het principeakkoord zouden Ericsson-medewerkers die het bedrijf gedwongen moeten verlaten in de loop der tijd een lagere vergoeding krijgen. Per 1 april 2013 zou dan het verschil met de vroegere, gunstigere kantonrechtersformule worden ingevoerd. Daarna zou per kwartaal de compensatie per kwartaal met 10 procent worden afgebouwd. Eerder wilde het bedrijf dit in stapjes van 12,5 procent afbouwen. Dit betekende uitstel van de tegenwoordige ontslagvergoedingsformule tot 1 juli 2015.
Eerst wel draagvlak
Ericsson is inmiddels ingelicht over het verwerpen van het principeakkoord en de telecomtoeleverancier wil op dit moment niet verder onderhandelen. De Unie gaat zich dan ook beraden over de ontstane situatie. De Unie gaat zijn leden wel vragen waar nu exact de pijn zit met betrekking tot het principeakkoord. Op dit moment weet De Unie alleen dat een meerderheid van leden zegt ‘we willen houden wat we hadden’. De Unie verbaast zich over dit standpunt omdat er in eerste instantie wel draagvlak was voor het nieuwe sociaal plan en de vakbond vindt dat het een zeer grote verbetering is ten opzichte van het voorstel dat Ericsson in eerste zelf op tafel had gelegd.
Door het verwerpen van het principeakkoord is er op dit moment geen sociaal plan van toepassing bij Ericsson. De Unie verwacht echter geen reorganisatie, maar mochten er op beperkte schaal ontslagen vallen, dan kan er niet worden teruggevallen op een sociaal plan. Dit kan dus betekenen dat mensen die via het UWV worden ontslagen geen vergoeding meekrijgen. Ook wordt dan niet automatisch een vergoeding uitgekeerd bij ontslag via de nieuwe kantonrechtersformule.