Na de 3D-film, de 3D-televisie en de 3D-printer is er ook een zakelijke variant: het 3D-document. In een 3D-document komt informatie op één plek samen, waarin het proces, de bijbehorende informatie en het document zelf als één geheel wordt gevisualiseerd. Mobiel werken is nu al een groot onderdeel van ons normale werkleven, en wordt alleen nog maar belangrijker. Ook de generatie is daar naar: de toekomstige beroepsbevolking is opgegroeid in een maatschappij waarin elke minuut van de dag en elke dag van iedere week een continue informatiestroom op hen afkomt. Via de computer, tablet, telefoon maar straks ook via een smart watch en bril.
Door deze non-stop informatiestroom worden we bijna genoodzaakt om e-collaboration te optimaliseren. Online samenwerken vraagt om een virtuele oplossing die een efficiënte documentuitwisseling en kennisdeling bevordert: het 3D-document. Je kunt je wel voorstellen dat, in een wereld waarin vrijwel alles digitaal gaat, straks een hele nieuwe klantbenadering nodig is. We kunnen dan niet meer verwachten dat een klant een kopie van bijvoorbeeld een uittreksel per post stuurt. Dit soort zaken worden geüpload in de desbetreffende omgeving. Werknemers, klanten en andere stakeholders kunnen in de toekomst in één digitale omgeving, het 3D-document, hun zaken regelen.
Uiteraard is het nu al mogelijk om mobiel documenten te raadplegen en eventueel aan te passen. Dit wordt al gefaciliteerd door de gratis tools als Google Docs en Dropbox. Is dat dan ook al een 3D-document? Nee! Het verschil met een 3D-document en een document in ‘de cloud’ zit hem vooral in de achterliggende en bijbehorende informatie, waarop het document is gebaseerd.
Naar mijn idee komt in de toekomst alle informatie bij elkaar in één document. Hierop kan bijvoorbeeld worden ingezoomd om de achterliggende bron aan te wenden. Zoeken naar informatie uit allerlei verschillende systemen is er in de toekomst niet meer bij. Een mooi voorbeeld is een hypotheekaanvraag. Een medewerker kan dan in één overzicht de kopie van het paspoort opvragen, het uittreksel van de Gemeentelijke Basis Administratie toevoegen, maar ook de contactgegevens van de makelaar vinden. Daarnaast biedt het voordelen op het gebied van samenwerking, want ook is te zien welke collega waar mee bezig is.
We kunnen er echt niet omheen: kijk alleen al naar je neefje of nichtje van vier jaar die met een iPad speelt, zoals wij vroeger met Lego speelden. Deze generatie loopt straks met een Google bril, draagt een smart watch, heeft een tablet in de hand en regelt op die manier zijn of haar hypotheek. Het 3D-document is de toekomst. Dat moge duidelijk zijn, nu de switch nog!