Het Centraal Administratie Kantoor (CAK), de uitvoeringsorganisatie in de zorg- en welzijnssector, heeft na een Europese aanbesteding Ordina geselecteerd als leverancier voor agile ontwikkelteams. De raamovereenkomst heeft een looptijd van twee jaar met de optie tot verlenging van twee keer een jaar. Het CAK wil met de aanbesteding de kwaliteit, continuïteit, flexibiliteit en capaciteit op het gebied van agile ontwikkeling vergroten.
Binnen de aanbesteding gaat het vooral om het afnemen van agile ontwikkelteams voor het Be Informed-platform. De ontwikkelteams worden ingezet op het realisatieaspect van softwareontwikkeling. Het CAK levert hiervoor de specificaties aan. De levering van agile ontwikkelteams voor andere platformen dan Be Informed is hierbij optioneel. Indien er, bijvoorbeeld door een technologieverandering, minder of geen behoefte is aan ontwikkelteams voor het platform Be Informed, dan is het CAK vrij om via de raamovereenkomst ontwikkelteams voor andere platforms dan Be Informed af te nemen.
Eerste aanbesteding het CAK
‘De overheidsmarkt en de zorgsector moeten continu inspelen op veranderende wet- en regelgeving’, aldus Barend de Zoete, directeur Professional Services & Projects van Ordina. ‘Vaak vereist dit ook grote wijzigingen in de gebruikte ict-systemen. Door agile ontwikkeling in te zetten, kan het CAK software snel aanpassen op alle wijzigingen.’
Precies een jaar geleden zette het CAK voor het eerst een aanbesteding uit. Dat was toen een aanbesteding voor ict-inhuur met een geraamde waarde van dertig miljoen euro. In die raamovereenkomst zocht de uitvoeringsorganisatie in de zorg- en welzijnsector voor de percelen Informatiemanagement, Application design & engineering, Testmanagement, Projectmanagement, Technische infrastructuur en Brokerperceel telkens drie partijen om voor twee jaar het inhuurwerk in te vullen.
Agile ontwikkeling
Met agile ontwikkeling wordt softwareontwikkeling op een zeer flexibele manier aangepakt. Agile softwareontwikkelteams werken aan kleine ‘deelprojecten’ in korte overzichtelijke perioden (iteraties) in plaats van aan een groots, complex ontwikkeltraject van vele maanden.
Het ontwikkelteam werkt bij agile ontwikkeling onderling zeer intensief samen, communiceert bij voorkeur persoonlijk met elkaar en veel met andere belanghebbenden in het project. Het team probeert aan het einde van iedere iteratie vrijwel altijd iets bruikbaars op te leveren. Na iedere iteratie heroverwegen de ontwikkelaars de projectprioriteiten. Door deze manier van werken is de software snel en gemakkelijk aanpasbaar, zelfs tijdens het ontwikkeltraject. Organisaties kunnen zo snel inspelen op veranderende wet- en regelgeving, wensen van de gebruiker of andere externe factoren.