De rijksoverheid heeft in 2012 voor 168,6 miljoen euro aan ict ingehuurd voor de ondersteuning van het beleid. Dat is 2,2 procent minder – bijna vier miljoen – dan de post van 172,4 miljoen euro aan externe ict-inhuur in 2011. In 2010 lagen de inhuurkosten met 147 miljoen euro een stuk lager. De inzet van de rijksbrede pool voor ict-professionals binnen het Rijk zou vorig jaar een besparing van zo'n vier miljoen euro hebben opgeleverd. Dit blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2012.
De totale uitgaven voor externe inhuur in 2012 bedroegen circa 866 miljoen euro. Ten opzichte van 2011 (876 miljoen euro) betekent dit een daling met zo’n tien miljoen euro. De grootste uitgavenpost blijft het uitzendwerk (69 procent); daarna volgt de post ‘Advisering opdrachtgevers automatisering op beleidsondersteunend niveau’. Die staat met 168,6 miljoen euro op 19,5 procent. Ict is van de gespecialiseerde beroepsgroepen veruit de grootste kostenpost. Andere beroepsgroepen zoals accountancy, juridisch advies, communicatieadvies en interim management schommelen tussen de 3,5 en 1,1 procent.
Grootverbruikers in 2012 waren de ministeries van Financiën (69,1 miljoen, voornamelijk de Belastingdienst), Veiligheid en Justitie (35,7 miljoen) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (37,8 miljoen). In 2011 was V&J nog koploper met 58,6 miljoen euro, gevolgd door Financiën (48,5 miljoen) en BZK (24,3 miljoen).
Interimpool
Om het gebruik van externe ict’ers, zoals projectleiders en interim-managers, te beperken is in 2010 gestart met een eigen i-interimpool van ict-specialisten. Die pool moet leiden tot een structurele besparing van tien miljoen euro bij het Rijk. Uit de jaarrapportage blijkt de rijksbrede pool voor ict-professionals – I-Interim Rijk gedoopt – in 2012 een besparing van circa vier miljoen euro heeft opgeleverd.
In 2012 groeide het aantal opdrachten van 78 aan het begin naar 122 opdrachten aan het einde van het jaar. In het jaar zelf zijn honderdzeventig opdrachten uitgevoerd (de doorlooptijd van de opdrachten bedraagt gemiddeld zestien maanden). De besparing bij een gemiddelde opdrachtportefeuille van honderd opdrachten over het hele jaar wordt geschat op vier miljoen euro, uitgaande van een gemiddelde besparing van veertigduizend euro per opdracht per jaar ten opzichte van de kosten die bij externe inhuur gemaakt moeten worden.
Volgens het Rijk is naast de kostenbesparing het versterken van vaardigheden bij opdrachtgevers, ict’ers, inkopers en rijksambtenaren van belang om complexe projecten en uitbestedingen tot een goed einde te kunnen brengen. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van dure externen teruggebracht. Daarvoor is er ook een opleidingsprogramma opgezet voor adviseurs van chief information officers (cio’s) binnen het Rijk. In 2012 werden er 36 cio-adviseurs opgeleid; met die van de 94 uit 2011 telt de Rijkspool inmiddels honderddertig cio-adviseurs.
Met grote verbazing belees ik de berekeningen in dit artikel maar meer nog hoe men van overheidswege klaarblijkelijk tegen automatiseren aan kijkt. Mijn beste ministers, topambtenaren en buitenlui,
‘Automatiseren is Overbodig Maken……!!!!’
Overbodig maken als tot een absoluut minimum FTE reduceren en hetzelfde kunnen blijven produceren. Om dat te bewerkstalligen is IT een prachtige voorspelbare en schaalbaar vehicel.
Er zijn vervolgens twee vragen die je in dit opzicht jezelf moet afvragen.
1. Waarom automatiseer je???
2. Waarom zou je automatiseren?
als je een besparing van meer dan 25%, dat als stelregel, niet kan realiseren in de onderzoeksfase, dan heeft automatiseren geen enkele zin. De kosten zullen dan veel groter zijn dan de baten binnen gestelde termijnen.
als ik de cijfers zie en de besparingen op het geheel, en een kleine inschatting maak van resources en middelen die men aan het opleiden en inzetten is, dan schud ik mijn hoofd. Klaarblijkelijk wil het er bij de overheid maar niet in dat we sinds 2008 in een crisis ztten.
Bezuinigen zou dan het devies moeten zijn…. tenminste, dat zou je verwachten.
@NuomQuest:
zou geld en probleem niet ontkoppeld zijn? In dat geval zoek je een verband wat er geheel niet is.