Voordelen die aan mobiel werken kleven zijn vaak ook financieel van aard. Adviesbureau PwC becijferde eind 2011 al dat deze nieuwe manier van werken jaarlijks miljarden euro’s kan opleveren voor Nederland, vooral doordat reistijd flink wordt gereduceerd. Maar er zijn meer facetten waardoor een mobiliteitsstrategie makkelijk terug te verdienen is, denken de Computable-experts.
Met het invoeren van een mobiliteitsstrategie wordt het aantal werkplekken volgens verschillende onderzoeken teruggebracht met 20 procent. Dit betekent dat er minder kosten zijn voor onroerend goed en dat er bespaart kan worden op de facilitaire kosten, inclusief werkplekbeheer. Bovendien rekenen bedrijven ook voor het inrichten van een werkplek al snel een paar duizend euro. Eigenlijk zit een werknemer dus op eigen kosten voor het bedrijf thuis te werken. Hij maakt gebruik van zijn eigen stroom, drinkt thuis koffie en verbruikt bovendien geen brandstof.
Computable-expert Reza Sarshar, projectleider bij Ictivity zegt: ‘Verloren uren in de file worden omgezet in productie-uren. En het levert een besparing op met betrekking tot brandstofkosten.’
Efficiency
Expert Joost Lucassen, consultant bij Expanding Visions, voegt toe: ‘Ook zijn er besparingen mogelijk door lagere printkosten en eenvoudiger beheer.’ Bovendien denkt hij dat ook een hogere efficiency bij de medewerkers voor kostenbesparingen kan zorgen. ‘Als één medewerker efficiënter werkt, geldt dit ook voor zijn collega’s. Bijvoorbeeld omdat vragen sneller worden beantwoord’, legt Lucassen uit.
Gert-Jo van der Heijden, ICT Service Manager bij Yacht, is het met Lucassen eens. ‘Medewerkers worden sneller en effectiever. Om een afspraak in een agenda te plannen, hoeven ze niet meer eerst de laptop op te starten. Dit kan ook via de mobiele telefoon. En bij de keuze voor een bring your own device (byod) strategie kunnen bedrijven zelfs gebruik maken van de middelen die werknemers zelf al hebben aangeschaft. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de medewerkerstevredenheid toeneemt.’
Doorrekenen
Toch moeten bedrijven zich volgens Lucassen niet rijk rekenen. ‘Ik ken weinig organisaties die hier een keiharde businesscase voor hebben gemaakt. Mijn ervaring is dat organisaties mobiel werken vooral inzetten als onderdeel van een project waarbij het nieuwe werken wordt ingevoerd en daarbij de impact op de ict-middelen niet in detail doorrekenen. Het gaat dan bijvoorbeeld over verschillen tussen iedereen uitrusten met een laptop en smartphone of overal vaste pc’s met vaste telefoons neerzetten of een mix hiertussen.’
Zogenoemde ‘zachte’ voor- en nadelen zijn bovendien veel lastiger te berekenen, geeft Lucassen aan. ‘Aan imago of aantrekkelijk werkgeverschap is heel moeilijk een bedrag te koppelen.’ Hij haalt als voorbeeld de discussie ‘smartphone of gewone telefoon’ aan. ‘Het verschil tussen deze twee apparaten is een paar tientjes per maand. De meeste werkgevers besluiten daarom op hun gevoel dat ze dat geld makkelijk terugverdienen door een hogere efficiency van de werknemer. Maar er zijn ook nog genoeg werkgevers die met hetzelfde gevoel besluiten dat smartphones en laptops nog te duur zijn en dit overbodig vinden.’
Als je het zo gaat berekenen:
– waar kan ik mijn koffie/thee (die voor mij op kantoor gratis is, maar thuis niet) declareren?
– waar kan ik mijn thuis-werkplek declareren?
– waar kan ik de electriciteitskosten declareren?
– waar kan ik de hardware die ik nodig heb om thuis te kunnen werken declareren?
Wanneer ik mijn auto van de zaak ook privé gebruik, heb ik te maken met een fiscale bijtelling. Hoe zit dit andersom? Als ik een privé computer zakelijk in ga zetten, krijg ik dan een fiscale tegemoetkoming?
Een werkgever kan zich op deze manier snel rijk rekenen, maar als werknemer kan ik me op vergelijkbare manier net zo snel arm rekenen…..
PaVaKe,
Je hebt gelijk als je dat zo bekijkt. Toch wil ik mijn vrijheid om plaats/tijd onafhankelijk te kunnen werken niet opgeven omdat ik de kosten deels of helemaal niet vergoed krijg.
Door thuis werken
– heb ik geen last van vroeg opstaan,
– in de ochtend en middag in de file staan en na een na een lange dag (05:50 bed uit —> 18 thuis) geen zin hebben om in de avond iets te doen (sporten, studie etc)
– op tijd kinderen kunnen ophalen (ik sta toch niet in de file)
…..kan ik van veel voordelen genieten.
Ik betaal wat kosten en de werkgever ook (investering in een oplossing)
Dit vind ik persoonlijk een win-win situatie!
@Reza
In jouw geval valide argumenten.
Maar ja, als ik om 7u m’n bed uit kom ben ik om 7:30u op mijn werk (6 minuten fietsen). Dus geen last van files en zo.
Op maandag werk ik tot 15u om de kinderen op te halen van school, op vrijdag breng ik ze.
Zoveel mensen … zoveel wensen … en dat maakt het dan ook zo moeilijk zulke generieke statements te poneren en te bediscussieren
Een paar praktische punten naar aanleiding van het bovenstaande:
– Flexibel werken betekent ook dat de thuis werkplek aan een aantal eisen zal moeten voldoen. Dat kost ergens ook geld
– Een afspraak inplannen via de mobile telefoon is allen niet praktisch als die aan je oor is gekluisterd, dus investeren in een noise canceling bluetooth oortje
– Zelf aanschaffen van een smartphone geeft een veel hogere kostprijs dan de werkgever die dat in de bulk kan doen en daar ook een bulk korting bij krijgt.
– De (eventuele??) werkgeversvergoeding moet je fiscaal goed aftikken anders wordt dat ook duur.
Maar natuurlijk plato werken heeft zonder meer zijn en haar voordelen voor gemotiveerde mensen…..
Zo kun je denk ik op alle slakken wel zout leggen natuurlijk. In de eerste helft van de jaren negentig, met de intrede van de PCI modemcard, hebben wij bij Shell expats voorzien van een mobiele werkplek. Gewoon door de stelling dat wanneer men onderweg ook nog eens productie kon leveren, dit winst was.
Zo was het dat dit zich later uitbreidde naar de Rabo, die destijds breed uitpakte met de flexibele werkplek waarbji een vaste werkplek in projecten en voor veel reizende Rabo-ers niet meer nodig was. Het was gewoon efficiënter gebruik maken van de mogelijkheden die IT ons toen bood.
We hadden namelijk geen wijdverbreid kabel/velzelnetwerk in Nederland dus moest alles met laptops, wat toen al een leuke stap voorwaarts was en de beperkte snelheid van modemkaartje en telefoonlijn.
Plots kwam er iemand op het ‘lumineuze’ idee dit twintig jaar later Het Nieuwe Werken is gaan noemen. Kort gesteld is het hoogstens Slimmer werken. Slimmer met de mogelijkheden die IT tegenwoordig bied.
Je kunt natuurlijk proberen elke pisdruppel te kwantificeren en berekenen maar mijn bescheiden mening in deze is als ik even niet in de file hoef te staan, een beetje flexibeler met mijn tijd kan en mag om gaan, mij dit deze mogelijkheden zeker waard is.
Ik krijg daar van de opdrachtgever extra voor betaald in een kleine aanvullende vergoeding om beschikbaar te zijn buiten de kantoor aanwezigheid en als projecten sneller worden afgerond, krijg ik daar ook financieel voordeel van.
Persoonlijk (zakelijk) zie ik dus de problemen niet zo.
@numoquest: het verschil zit’m in jou laatste alinea
In het artikel rekent de werkgever zich snel rijk, en wanneer hij geen vergoedingen geeft verder, zoals jij die benoemt, dan klopt dat ook wel.
Overigens stond er in de intermediair van afgelopen week een leuk artikel dat het thuiswerken op termijn toch weer niet zo efficiënt was….