De ict-sector verwacht de komende jaren een blijvend groeiende vraag naar ict-professionals. Ook bij geen of geringe groei van de economie zal dat het geval zijn. Met name softwarebedrijven zullen de komende jaren tegen onvervulbare vacatures aanlopen. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT-Marktmonitor van branchevereniging Nederland ICT. Hoewel de Nederlandse ict-bestedingen in 2012 licht daalden (0,6 procent) en deze naar verwachting in 2013 gelijk zullen blijven, groeit de softwaresector (2,5 procent) en in het bijzonder het segment applicatiesoftware (4,0 procent) stevig door.
Nederland ICT voorspelt een tekort van ruim 6800 ict’ers in 2017. Als de economie aantrekt, kan dit tekort zelfs oplopen tot twaalfduikzend ict’ers. Het groeiende belang van ict-oplossingen zal de arbeidsmarkt in de sector verder onder druk zetten. Ook nu al is er een moeilijk vervulbare vraag naar gespecialiseerde programmeurs en ontwikkelaars van software. Dit terwijl de vraag naar bèta-afgestudeerden stijgt.
Rem op innovatiekracht
In de afgelopen jaren is er een licht groeiende instroom waar te nemen in het ict-onderwijs. Dit is echter onvoldoende om de voorspelde tekorten op te lossen. Deze tekorten dreigen een rem te zetten op de innovatiekracht van Nederland. Dit terwijl er bijvoorbeeld in de zorgsector een groeiende behoefte is aan slimme ict-oplossingen om het verwachte tekort aan zorgpersoneel op te vangen.
‘Nederland kan alleen profiteren van ict als we voldoende goed gekwalificeerde mensen hebben’, zegt voorzitter van Nederland ICT Harry van Dorenmalen. ‘Nederland ICT is daarom blij met de focus op technologie in het techniekpact, waarin regering, werkgevers en werknemers afspraken maken over de aanpak van het dreigende tekort aan technici.’
Ontwikkeling ict-bestedingen
Van Dorenmalen: ‘De dynamiek van de ict-branche komt tot uitdrukking in de verschillen tussen de sectoren. Als geheel maken we in 2013 pas op de plaats. Er zijn tal van midden- en kleinbedrijven die ook in de huidige markt hun kansen pakken. De sector presteert opnieuw beter dan de economie als geheel. Ict is onderscheidend voor zowel bedrijfsleven als overheid. Daar zijn steeds meer beslissers van overtuigd. Dat maakt optimistisch.’
De bestedingen aan software zullen in 2013 naar verwachting groeien met 2,5 procent. Het deelsegment applicatiesoftware is hierin met een groei van 4,0 procent een uitblinker. De bestedingen aan hardware en kantoortechnologie zullen in 2013 naar verwachting met 4,1 procent dalen. Vooral pc’s en printers worden minder verkocht.
Dienstverlening
De bestedingen aan dienstverlening zullen naar verwachting met 2,7 procent krimpen volgend jaar. Niet alleen de economische vooruitzichten spelen hierbij een rol, maar ook de groeiende populariteit van cloud computing heeft invloed op de bestedingen aan professionele dienstverlening. De vraag naar meer traditionele beheerstaken neemt af. De verwachte bestedingen aan telecom en internet stijgen in 2013 naar 16,3 miljard euro.
De totale verwachte bestedingen aan ict-bedragen in 2013 29,6 miljard euro. Dat is ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product.
Ict-bestedingen in Nederland
Groeicijfers 2012 en verwachting 2013
2012 |
2013 |
|
Totaal ict-branche |
-0,6% |
0,0% |
It – hardware & kantoortechnologie |
-5,7% |
-4,1% |
It – software & services |
0,2% |
0,6% |
waarvan Software |
2,4% |
2,5% |
waarvan Services |
-3,4% |
-2,7% |
Telecom & internet |
0,9% |
1,1% |
Bron: ICT-Marktmonitor van Nederland ICT
Eigenlijk zou Robert gewoon vijf sterren voor zijn reactie moeten krijgen. Want dat is momentele het hele probleem, spotgoedkoop ICT personeel vinden is erg moeilijk. We vinden het normaal dat een advocaat 150 euro plus per uur kost, we vinden het normaal dat een accountant 120 euro plus per uur kost, we vinden het normaal dat een loodgieter 60 euro plus per uur kost maar een ICT-er in huren? Dan is 60 euro tegenwoordig al een hoog bedrag. En met die lage tarieven zien we dat ICT-ers jaarlijks alleen maar minder gaan verdienen. Bij bedrijven als Cap Gemini leid dat al tot demotie, de werknemers kunnen kennelijk nog nauwelijks genoeg per uur omzetten om de kosten te dekken.
Maar toch blijven ze maar roepen, er is een tekort aan ICT-ers. Ongeacht hoeveel goede ICT-ers werkeloos thuis zitten, want te oud, te duur.
Er zitten heus wel een paar goede recruiters tussen hoor. Die zijn ook de dupe van hun collega’s die andere doelstellingen hebben.
Maar vlak de werkgevers ook niet uit. Alleen hebben die lang niet altijd het budget voor een oudere ervaren iemand. Of ze hebben al een aantal keer een zogenaamd ervaren iemand gehad en willen die ellende niet nog een keer. Volgens mij is dat niet de hoofd moot. Dat is waarschijnlijk de groep waar Robert op doelt.
Denk dat we niet alle IT-ers in 1 hok stoppen.
Ik merk dat door het automatiseren van processen ‘helaas’ minder mensen nodig zijn. Dit geld ook binnen de IT. Daarnaast wordt het ook makkelijker om applicaties te ontwikkelen en om deze uit te rollen. Door dingen als huren ipv kopen, maar ook het afnemen van kant en klare servers met alles geinstalleerd. Dus zijn er minder IT-ers nodig om dit manuele werk te doen.
Waar echter een tekort aan is, zijn de mensen die ICT kunnen vertalen naar de business en goede developers. Ook op vacatures wordt niet gereageerd. Ben benieuwd wat voor type IT-er eerder heeft gereageerd.
Sjoerd,
Goede recruiters ?? heb jij er dan wel eens een gezien ?
Ik bedoel in het echt, niet op een plaatje !
Ze zullen er vast wel zijn, maar dan zijn ook zij van geen betekenis.
Door grote outsourcingsprojecten is veel kennis verkocht aan lagelonenlanden. Misschien aantrekkelijk voor de korte termijn maar de aantrekkelijkheid voor nieuw talent werd daardoor onder druk gezet.
Veel hooggekwalificeerde functies moeten we nu noodgedwongen aan andere landen overlaten. Het wordt tijd voor herorientatie op deze markt. ICT is nu eenmaal een toekomstgerichte competentie en zou voor studenten hip en uitdagen moeten en kunnen zijn. Jammer dat we dit hebben laten gebeuren. Terug naar de schoolbanken. ICT is een gaaf vakgebied, ik kan er van meepraten. Van ponskaart met COBOL naar iCloud oplossingen het is allemaal spannend en uitdagend. Misschien een pratende robot die boodschappen doet of een auto die zonder bestuurder jou van A naar B kan rijden? Het is geen koffiedik kijken maar serieuze realiteit.
Zolang bedrijven winst willen maken gaan ze op zoek naar goedkope arbeid.
Zolang dure ontwikkelaars niet in willen leveren (omdat bedrijven wel winst willen blijven maken via hun inspanningen) worden ze niet (opnieuw) aangenomen en blijven ze aan de kant zitten.
Zolang aandeelhouders winst verwachten op investeringen zonder daar arbeid tegenover te zetten moeten bedrijven op zoek naar goedkope arbeidskrachten.
Zolang een dienst, inspanning of product voor meer wordt verkocht dan ze heeft gekost wordt er teveel geld ontvangen door de een en ergens teveel geld weggehaald bij de ander.
Zolang in deze maatschappij twee mensen die allebei hun werk zo goed mogelijk en naar vermogen doen miljoenen per jaar in inkomen kunnen verschillen, gaat het hele probleem niet veranderen.
Zolang die principes blijven gelden zal elke bedrijfstak, branche of beroepsgroep hiermee te maken krijgen. Net zolang tot het hele systeem definitief in elkaar stort.
@Pascal
Toegegeven, ze zijn zeldzaam. Maar eerlijk duurt het langst dus van betekenis zullen ze blijven.
@hk
Beetje doemdenken, niet?
Denk als Nederland over die virtuele drempel heen durft te stappen dat technische specialisten meer mogen verdienen dan hun hogere dat dit al eentje in de goede richting zal zijn. Want over de grens ten oosten van ons is dit heel normaal en daar is een groei van procenten nog niet eens genoeg om aan de groeiende vraag te voldoen terwijl in Nederland er geen groei is maar krimp.
Ter illustratie bij mijn eerdere reactie: eerstvolgende slachtoffers van genoemde principes: beroepschauffeurs
Er moet strengere wetgeving komen in NL en nog beter Europa breed mbt tussenpersonen, marges van tussenpersonen, leefstijddiscriminatie en die fictive advertenties om cvs en referenties binnen te halen voor eigen business development. Een winkel mag niet zomaar advertenties plaatsen voor producten als deze niet te koop staan in hun assortiment. De overheid zou veel geld aan boetes voor deze praktijken kunnen verdiennen.
Het kost maar uitkierings geld als een ervaren ICT-er op straat komt en een gezien moet onderhouden.
Het is mogelijk dat een ZZP-er of een consultant niet te duur zou zijn voor de eindklant. Een te hoog marge van een tussenpersoon (boven 20%) maakt de consultant duur. Wetgeving zou het kunnen oplossen. Een tussenpersoon mag niet meer dan 20% per uur nemen en zeker geen 50%.
Recruiters in de ICT zouden beter opgeleid kunnen worden. Zij zouden wat introductie cursussen moeten volgen in hun werkgebeid – SAP, Microsoft, Open Source noem maar op, minimaal op hoog niveau – zodat zij de technieken goed begrijpen. Beter nog, haal een trainee recruiter binnen met een informatica achtergrond.
Sommige tussenpersonen zijn erg goed maar in de minderheid. Jammer. De goede recruiters begrijpen techniek maar ook hoe de persoonlijke vaardigheden van een kandidaat zouden passen bij de klant.
@Willem: Je hebt helemaal gelijk. Vooral dat gedeelte over dat de loodgieter meer kost dan een ICT-er is een pijnlijke waarheid.
De realiteit is dat het omgekeerde van wat het artikel zegt waar is.
We zitten met een zwaar overschot aan ICT-ers. Dat drukt de prijs enorm. Er zijn ook veel te veel ZZP-ers die het echt presteren met belachelijke tarieven de markt te verpesten.
Laatst bij een reünie van mijn middelbare school kwam ik erachter dat het gros van al de mensen in de IT werkt tegenwoordig. Ik was een van de weinigen met de juiste vervolg opleidingen echter. Na de Dotcom en Y2K hype zitten we gewoon opgescheept met een leger aan mensen dat ‘omgeschoold’ is en dat dagelijks dingen verkeerd doen.