De ict-sector verwacht de komende jaren een blijvend groeiende vraag naar ict-professionals. Ook bij geen of geringe groei van de economie zal dat het geval zijn. Met name softwarebedrijven zullen de komende jaren tegen onvervulbare vacatures aanlopen. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT-Marktmonitor van branchevereniging Nederland ICT. Hoewel de Nederlandse ict-bestedingen in 2012 licht daalden (0,6 procent) en deze naar verwachting in 2013 gelijk zullen blijven, groeit de softwaresector (2,5 procent) en in het bijzonder het segment applicatiesoftware (4,0 procent) stevig door.
Nederland ICT voorspelt een tekort van ruim 6800 ict’ers in 2017. Als de economie aantrekt, kan dit tekort zelfs oplopen tot twaalfduikzend ict’ers. Het groeiende belang van ict-oplossingen zal de arbeidsmarkt in de sector verder onder druk zetten. Ook nu al is er een moeilijk vervulbare vraag naar gespecialiseerde programmeurs en ontwikkelaars van software. Dit terwijl de vraag naar bèta-afgestudeerden stijgt.
Rem op innovatiekracht
In de afgelopen jaren is er een licht groeiende instroom waar te nemen in het ict-onderwijs. Dit is echter onvoldoende om de voorspelde tekorten op te lossen. Deze tekorten dreigen een rem te zetten op de innovatiekracht van Nederland. Dit terwijl er bijvoorbeeld in de zorgsector een groeiende behoefte is aan slimme ict-oplossingen om het verwachte tekort aan zorgpersoneel op te vangen.
‘Nederland kan alleen profiteren van ict als we voldoende goed gekwalificeerde mensen hebben’, zegt voorzitter van Nederland ICT Harry van Dorenmalen. ‘Nederland ICT is daarom blij met de focus op technologie in het techniekpact, waarin regering, werkgevers en werknemers afspraken maken over de aanpak van het dreigende tekort aan technici.’
Ontwikkeling ict-bestedingen
Van Dorenmalen: ‘De dynamiek van de ict-branche komt tot uitdrukking in de verschillen tussen de sectoren. Als geheel maken we in 2013 pas op de plaats. Er zijn tal van midden- en kleinbedrijven die ook in de huidige markt hun kansen pakken. De sector presteert opnieuw beter dan de economie als geheel. Ict is onderscheidend voor zowel bedrijfsleven als overheid. Daar zijn steeds meer beslissers van overtuigd. Dat maakt optimistisch.’
De bestedingen aan software zullen in 2013 naar verwachting groeien met 2,5 procent. Het deelsegment applicatiesoftware is hierin met een groei van 4,0 procent een uitblinker. De bestedingen aan hardware en kantoortechnologie zullen in 2013 naar verwachting met 4,1 procent dalen. Vooral pc’s en printers worden minder verkocht.
Dienstverlening
De bestedingen aan dienstverlening zullen naar verwachting met 2,7 procent krimpen volgend jaar. Niet alleen de economische vooruitzichten spelen hierbij een rol, maar ook de groeiende populariteit van cloud computing heeft invloed op de bestedingen aan professionele dienstverlening. De vraag naar meer traditionele beheerstaken neemt af. De verwachte bestedingen aan telecom en internet stijgen in 2013 naar 16,3 miljard euro.
De totale verwachte bestedingen aan ict-bedragen in 2013 29,6 miljard euro. Dat is ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product.
Ict-bestedingen in Nederland
Groeicijfers 2012 en verwachting 2013
2012 |
2013 |
|
Totaal ict-branche |
-0,6% |
0,0% |
It – hardware & kantoortechnologie |
-5,7% |
-4,1% |
It – software & services |
0,2% |
0,6% |
waarvan Software |
2,4% |
2,5% |
waarvan Services |
-3,4% |
-2,7% |
Telecom & internet |
0,9% |
1,1% |
Bron: ICT-Marktmonitor van Nederland ICT
Technicus, Hoewel ik ook maar een omhooggevallen elektronicaboer ben (in mijn tijd bestond er niet eens een ict opleiding) en ik aldus mijn kwaliteiten door eigen inzet eigen heb moeten maken deel ik je opmerking over de klikklakklaar specialisten van de eeuwwisseling (ik stapte op 2 jan. 2000 gewon onbekommerd in mijn vliegtuig en helemaal nergens ging het mis en helemaal niemand vond dat vreemd).
Vorige week op een feestje maakte nog een dame de opmerking de opmerking ‘je kunt gewoon tegen me praten hoor ik heb zelf in de ict gezeten ik begrijp vaktaal gewoon hoor’
‘Nou, ik heb dit issue met een DSP waarmee ik realtime data over SPI bus naar een DAC wil jassen en ….’ sorry hoor iemand die VisualBasic programmaatjes schrijf verdiend vast op een eerlijke manier zijn/haar boterham maar dat zijn toch niet de mensen waar een tekort aan is.
De titel van het artikel is verkeerd gekozen. Hiermee wordt gewezen naar de overheid en burgers dat zei de oorzaak zijn van het tekort aan arbeidskrachten in deze sector. Helemaal verkeerd gekozen gezien de economische tijd.
Een titel welke spreekt over groeiende kansen in de softwaresector geeft een andere blik op het artikel.
Als ik kijk naar het ’tekort’, dan is dit inderdaad deels een oorzaak van de drie genoemde partijen; werkgevers, overheid en werknemers.
Er wordt nog altijd te weinig gedaan aan het op een continue basis werken aan de ontwikkeling van de werknemers. Bedrijven staren zich nog altijd blind op de productiviteit en kijken te weinig naar de ontwikkeling. Hiermee creëer je natuurlijk automatisch ook een groot gat in de arbeidsmarkt.
Om bovenstaand ‘probleem’ (is het een probleem?) willen oplossen zal er nog meer moeten worden gekeken naar de ontwikkeling (scholing, gecertificeerd) van werknemers. Op deze wijze kunnen we in de toekomst beter inspringen met elkaar op die plekken waar het nodig is.
Maar de overheid in de Nederland/EU kan ook een grotere rol spelen in dit geheel. Het ontslagrecht moet eenvoudiger en voor de bankzitters weer eenvoudiger maken om studie te volgens om je aantrekkelijk te maken voor de arbeidsmarkt.
@Numoquest
Geheel mee eens.
Er is voldoende talent in Nederland. De kunst is om het talent te vinden en dat is de meeste recruiters niet gegeven.
Toen ik lang geleden even “tussen twee banen” bivakkeerde kreeg ik allerlei afwijzigingen die voor mij volkomen onbegrijpelijk waren. Dat gold ook voor de collega’s die met mij zonder baan zaten. Uiteindelijk vond ik een baan omdat de IT managers zelf de selectie deden.
Het is 10 jaar later dus nog geen spat verbeterd.
Een groot probleem is verder dat specialisten (op welk gebied dan ook) ondergewaardeerd worden. Om meer te verdienen moet je leiding geven. Zonder titel “manager” tel je niet mee.
Ik zie het er nog van komen dat artsen in een ziekenhuis minimumloon gaan verdienen omdat ze geen leiding geven en DUS niets belangrijks presteren 😉
Hervorming van de arbeidsmarkt zou zich niet op het ontslagrecht moeten richten maar meer op het juist waarderen van kwaliteit.
Talent genoeg in Nederland, waardering voor talent is helaas minimaal…
Ik ben het eens met brombeer. Verkopen of lucht verplaatsen worden hoger aangeslagen… en heeft dat heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt maar ook voor bijvoorbeeld de universitaire wereld (AIOs – hebben ze die nog? – die amper rond konden komen).
@Pascal: Omscholen vanuit een beta studierichting die al zware trefvlakken met ICT heeft, (denk even aan digitale techniek) is even wat anders dan omscholen vanuit kinderpsychologie, rechten of vrijetijdskunde.
Die starre HBO eis wordt ook raar als mensen met een pretstudie even omgeschoold kunnen worden.
Technicus je hebt een punt,
Er schijnen echt HBO opleidingen te bestaan voor kleuterjuf en bloemschikken (ik verzin dit niet) en ik realiseer mij dat het onwaarschijnlijk is dat ik met mijn achtergrond als basis een dergelijke studie met succes zou kunnen afronden.
Een gewaardeerde vakcollega plaatste recentelijk bij een artikel de volgende opmerking:
@Pascal, lees ik enig cynisme tussen de regels door en op de zijkant ?
@ Allemaal….
Met alle Respect, dan voor de veren in mijn Hainie (Tikje Rotterdams… ). Ik ben een ‘Pragmaticus Pur Sang’ die kijk naar rede, redelijkheid en oplossingen en ‘Expert’ van de materie IT.
Voor mij betekend dat dat ik de kritische noot/bal daar leg waar die hoort maar dan wel met een redelijke en mogelijke oplossing. Als ik zie hoe beleidsmakers in Den Haag, dus mensen die een eed of belofte hebben afgelegd, de grondwet te zullen eerbiedigen en onderhouden, en diezelfde beleidsmakers allemaal dingen hoor en zie roepen die bol staan van de discriminatie, dan is dat het failliet van diezelfde overheids ‘dienaren’. Voor zoveer deze mensen weten wat ‘dienen’ is dan natuurlijk.
Weingen in de recruitment/werving-selectie en ’talent managers’ wereld zijn bekend met de formule 95-4-1. En daar zit hem de kneep. 95% van al die ’toppers’ doen hun uiterste best om zich als ’topper’ te gedragen maar daar blijft het dan ook bij. Sommige komen een eind maar helaas.
4% zijn de werkelijek subtoppers. Die hebben alle capaciteiten vrijwel in zich en de mogelijkheden dat om te zetten in een solide loopbaan.
1% Dat is de werkelijke top die niet alleen het allemaal weet waar te maken mar ook nog eens de gave heeft dat in een carriere om te zetten. Zoals u ziet, dat is niet zo heel veel.
Wat belangrijk is te weten dat die wetmatigheid ook op gaat voor diegene die zich ‘coach’ of ’talent manager’ noemt. Ze hebben in 95% van de gevallen vaak niet de affiniteit met dat wat Talent is, weten dat ook niet te onderschrijven of herkennen. Er lopen heel weinig mensen rond die kennis, kunde, ervaring en tooling heeft, Talent te (h)erkennen.
Als u zich daar even aan vast houd weet u plots waar de uitdrukking vandaan komt dat,’… zij het talent niet meer weten te vinden…’ Zij kunnen dat niet omdat kennis, kunde en inzicht ontbreekt de eigenschappen en soft skills die talent in zich heeft, inzichtelijk te maken en anderen te laten zien WAT voor talent dat talent heeft.
Iedereen heeft talent. Dat is niet aan persoonlijkheid of achtergrond gebonden. Vaak komt dat talent niet tot bloei om vele redenen. Dat kunnen omstandigheden zijn maar meer nog niet de kans gehad hebben op de juiste plaats terecht te komen.
Dit soort inzichten en zaken zijn menig recruiter, HR professional, talent manager volkomen vreemd. Tja, dan kom je dus tot constateringen zoals in deze en menig andere publicatie.
Tip! Ga eens met een echte Talent kenner praten. Daar wordt je echt wijzer van. Je opdrachtgever ook tenslotte.
@ Numoquest,
Goede toevoegingen! Waar voor dank!
Omtrent dit topic heb ik al 2 artikels geschreven.
Misschien leuk om weer een keer te lezen. In mijn optiek staat daar het meeste al in. Maar ja dat komt misschien iets te arrogant over en is in zekere zin ook een soort van zelfbevlekking 🙂
https://www.computable.nl/artikel/opinie/loopbaan/4634538/1458016/de-ideale-icter-is-een-schaars-goed.html
https://www.computable.nl/artikel/opinie/loopbaan/4560712/1458016/recruiter-wordt-steeds-meer-beurshandelaar.html
“Ik vind dat er een groot tekort is aan vrijstaande woningen in de centra van de grote steden voor prijzen onder de 5 ton.”
Zolang de werkgevers voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten met betrekking tot technische werknemers en deze niet betalen wat de schaarste rechtvaardigt, zullen er “tekorten” blijven bestaan.
Een gemiddelde manager met een paar jaar ervaring, die weinig toevoegt aan de output van een orgnisatie, wordt zowel financieel als in aanzien veel hoger aangeslagen dan die programmeur met haar/zijn grote kennis en ervaring. Waarom zul je daarom kiezen voor een technische opleiding/beroep, op borrels wordt je als minderwaardig gezien door je vrienden die in hun dikke managementbak komen aanrijden.
Dat heet marktwerking.
Of zijn de ICT oplossing dermate onrendabel dat ze niet geproduceerd kunnen worden voor hogere prijzen?
Dan is er geen tekort, maar gewoon sprake van slechte business.