De meeste van jullie zullen het wel hebben gelezen dat volgens een rapport van Gartner in 2017 de helft van de werkgevers bring your own device wil ondersteunen. Je gebruikt persoonlijke apparaten zoals laptop, smartphone en tablet ook voor zakelijke doeleindes. Voor werkgevers zijn er veel voordelen om hierop over te gaan: kosten besparen, tevredenheid van medewerkers omhoog en de voordelen van mobiel werken.
Veel software producten zijn nog lang niet klaar voor deze markt en zullen de byod-trend vertragen. De producten zijn namelijk log, traag en teveel functionaliteit georiënteerd. Producten als Afas, Exact Online en King Software hebben door de jaren heen steeds meer functionaliteiten toegevoegd. Hoe meer des te beter en als we maar een cloudoplossing hebben was het credo. De user experience is daarbij totaal uit het oog verloren.
Door de opkomst van zakelijke tablets en smartphones zijn hele andere principes gaan gelden. Van software producten wordt verwacht dat ze net zo gebruiksvriendelijk werken als een gemiddelde smartphone. Dat betekent geen ingewikkelde menustructuren en functionaliteiten in beeld die je toch niet gebruikt. Enkele weken geleden haalde ook Jan Aleman van Servoy dit aan tijdens een event van Dutch Cloud.
Ondernemers zullen de komende jaren kiezen voor software producten die flexibel zijn en de gebruiker alleen die functionaliteit laat zien die het nodig heeft. Dat betekent ook geen lange trainingen meer om de software te begrijpen en dure consultants om eenvoudige aanpassingen te doen. Om als software product de komende jaren te overleven zal de mindset moeten veranderen. Van functionaliteit georiënteerd naar het less is more en user based principe. Ingewikkelde menustructuren laten verdwijnen en de gebruiker een optimale user experience bieden. Des te sneller software producten deze principes omarmen des te sneller zal byod mainstream worden.
BYOD is gedreven door de gebruiker, deze wil geen dubbele apparaten meezeulen (1 prive, 1 zakelijk).
En waarom BYOD zo nodig mainstream worden?
Heb je onderbouwing voor: “Ondernemers zullen de komende jaren kiezen voor software producten die flexibel zijn en de gebruiker alleen die functionaliteit laat zien die het nodig heeft.”
Of is dit wishful thinking?
Zelf zie ik niet zo de noodzaak om ERP op smartphones en tablets te ontsluiten, die zijn helemaal niet goed voor productie, hooguit voor lookup.
En als het gaat om laptops dan zie ik enerzijds niet waarom die het eigendom van de medewerker zouden moeten zijn en anderzijds zie ik het verschil niet tussen een laptop van een medewerker of een eigen laptop dus heeft die discussie niets met BYOD te maken maar met overal kunnen werken.
Het eerste artikel had nog het voordeel van de twijfel, nu begin ik steeds minder te twijfelen.
Henri,
Bedankt voor je reactie. Het mainstream worden van BYOD wordt gestuurd vanuit de markt: de gebruiker want die weten hoe het apparaat werkt,de ondernemer vanwege oa kosten besparingen. Medewerkers willen inderdaad overal kunnen werken. Dan moet het niet uit maken op welk apparaat en of dat de werkgever is of van jezelf. BYOD en overal willen werken heeft in mijn ogen veel met elkaar te maken. Medewerkers (zo blijkt ook uit onderzoek) willen gewoon kunnen werken los van het type device en plek. Heb jij het rapport gelezen van Gartner? Misschien een tip.
Uiteraard zal het ene device meer om te lezen zijn en de ander om in te voeren. Maar dat neemt niet weg dat er vanuit de klant andere eisen worden gesteld aan de software. We doen veel redesign van software en dit ligt 9 van de 10 keer ter grondslag.
Frank,
Ik denk dat dit artikel eea voor je duidelijker gaat maken:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html
We wachten alleen nog op BOYS, bring your own salary.
Buiten een zekere dosis humor vind ik in dit artikel weinig boeiends, spijt me.
@Henri en Reza
Byod is binnen een paar jaar over, dan draait elke systeem in een dual-tennant situatie. En dat is interessant, omdat je dan met één device beide markten kan bedienen
Dual sim bijvoorbeeld is een fysieke oplossing voor meer nummers of meer VoIP kanalen in een toestel. In LTE/4G is het kanaal 50 Mbit/s en dat is 1500 keer meer dan een GSM kanaal……..Fysieke oplossing zijn altijd tijdelijk als het ook in software kan en die dag is niet meer ver. Los hiervan dat er natuurlijk nog een paar zaken opgelost moeten worden. Maar ook de markt wordt voornamelijk uitgemaakt door twee typen…
Soms denk ik, bij het lezen van dit soort artikelen, dat ik te oud aan het worden ben voor de IT.
Ik vindt het namelijk maar wat lekker dat ik, wanneer ik vakantie heb, mijn laptop (van de zaak) en telefoon (van de zaak) uit kan zetten en lekker een aantal dagen/weken op kantoor kan laten.
Achterhaalde gedachten? Mag je denken, maar dan wil je graag verwijzen naar factoren die bijdragen aan burn-out … het altijd bereikbaar (denken te moeten) zijn is er één van! Mensen komen niet meer tot rust daardoor.
Misschien ook een ouderwetse gedachte, maar als mijn werkgever graag wil dat ik mijn werk goed doe, verwacht ik dat hij mij voorziet in het juiste materiaal hiervoor. Los van de praktische problemen (meerdere schermen en zo): verwacht de werkgever dan ook van mij dat ik iedere 2 à 3 jaar nieuwe hardware aanschaf om bij te blijven?
En, krijg ik daar dan ook een vergoeding voor (fiscaal een leuk vraagstuk overigens, maar dat terzijde). Wie gaat dan zorgen dat ik de juiste software op mijn systeem krijg? Alle web-applicaties van vandaag de dag ten spijt, er is ook nog genoeg software die nog niet via het web ontsloten kan worden.
Voor mensen voor wie IT niet veel meer is dan eem applicatie om wat info te raadplegen / in te voeren of om mail/internet te gebruiken zal dit best kunnen werken, maar voor programmeurs die dag in dag uit achter de PC code zitten te kloppen geloof ik niet zo in BYOD
100 punten voor Pa Va Ke.
Er is toch nog gezond verstand maar daarvoor moet je een bepaalde graad van rijpheid bereikt hebben.
Boyd is de nachtmerrie van elke systeembeheerder, dat merk je pas als het fout gaat.
Simpel gezegd boyd is een heel slecht idee uit de koker van mensen die penny wise en pound foolish zijn.
@Maarten:
Je slaat iets over! Een systeem in dual-tennant situatie moet ook beheerd worden en dat valt ook onder BYOD zaken.
Wat ik probeerde aan te geven is dat op deze site al GENOEG en vaak over BYOD en aan de byod gerelateerde zaken gesproken/geschreven is. Ik zou eerst een zoekopdracht op deze site los laten voordat ik een “artikel/opinie” ergens over schrijf om te kijken hoe interessant mijn verhaal zou kunnen zijn en of dat een toegevoegde waarde heeft.
@Frank: ik verwacht van een Marketing manager iets nieuws, innovatiefs, eye opener, een verhaal dat de lezer tot denken aanzet, met de juiste inhoud en niet appels met peren vergelijken zoals die van BMW dealer!
Zet `m op, ik kijk uit naar je 3e artikel!
Ik vind het an sich wel een interessant stukje. Hoewel hier en daar wat bedenkelijkheden zitten.
Zo lijkt mij BYOD helemaal niet kostenbesparend, maar juist het omgekeerde. Het jaagt de werkgever op kosten doordat deze een breed scala aan smartphones zou moeten ondersteunen. Natuurlijk kan je proberen een beperkte keuze aan apparaten te ondersteunen, maar zolang je niet alle varianten ondersteund zal er gemopper blijven.
En dat er geen behoefte is aan ingewikkelde menustructuren zegt heel veel over de gebruikers. In de tijd dat de Jargon file gedefineerd werd had je al een schaal: User Power user Guru Wizard
En er is natuurlijk helemaal niets met een ‘gewone’ gebruiker te zijn, maar je hebt dan ook een ‘gewone’ gebruikersbehoefte.
De laatste alinea vond ik het meest interessant. Hoewel BYOD nooit echt mainstream zal worden voor al de doeleinden. (De apparaten zijn gewoon te onhandig) zal er wel een zware markt behoefte ontstaan voor de lite versies van de applicaties, de apps. Die informatie met een paar drukken op de knop kunnen voorschotelen aan de heren van het Jip-en-Janneke niveau.
Het artikel is wellicht niet zoals bepaalde reageerders verwachten. De laatste paragraaf bevat wel een interessante paradox. Overigens wel eentje met een redelijke baard ware het niet dat de context interessant is.
Een applicatie moet simpel te gebruiken zijn maar toch flexibel. En in de context van BYOD moet het dan wel weer zakelijk en krachtig zijn zonder dat het log wordt.
Nu is deze verwachting van een alfa iemand niet bijzonder, maar het realiseren van zo’n oplossing is dat wel degelijk. Een standaard out of the box cloud oplossing zal hoogstwaarschijnlijk niet aan alle eisen voldoen. Een maatoplossing heeft zo zijn andere nadelen.
Wellicht dat het tijd wordt om te realiseren dat BYOD een beperkt bereik heeft qua mogelijkheden?