Hr-medewerker: ‘Goed, meneer Janssen, ga zitten, blij dat u even kon komen. Nou, het goede nieuws is dat we u niet willen ontslaan. Dat kunnen we overigens ook niet betalen. Hahaha! Sorry dat was een hr-grapje. Maar we willen wel één dingetje met u bespreken: dat belachelijk hoge salaris van u. Wat dacht u ervan om 20 procent in te leveren? Ik bedoel, met uw salaris kunt u dat best missen. Wist u eigenlijk dat Skoda hele mooie auto’s maakt?’
‘Waarom? vraagt u’, vervolgt de hr-medewerker. ‘Weet u, meneer Janssen, klanten vinden dat u uw salaris niet meer waard bent. Ik zeg niet dat u te oud bent maar zelfs Henk Krol van de partij 50plus vindt dat u te veel verdient.’
Dikke kleuren-tv
‘Hoezo wilt u gewoon onze afspraken nakomen? U snapt het niet. U bent niet zo veel meer waard. U bent een beetje een dikke kleuren-tv terwijl iedereen al een flatscreen heeft. Zelfs met Koninginnedag op de vrijmarkt raken we u niet meer kwijt.’
‘Wat we nog wel kunnen doen is dat u uw waarde opplust. Oftewel dat u net zo lang u zelf opleidt tot u in ieder geval op het zelfde niveau zit als een gemiddelde schoolverlater. Dan kunnen we u misschien nog ergens wegzetten.’
Ajaxied bij Helmond Sport
Dit gesprek lijkt me niet echt goed voor je zelfvertrouwen. Stel je voor, je gaat in op het loonoffer. Je gaat 20 procent minder verdienen. Je voelt je dan toch een beetje als een speler van Ajax in het shirt van Helmond Sport, terwijl de rest van het team een uitnodiging heeft gekregen voor het Nederlands elftal.
En hoeveel opleidingen ga je volgen zodat je je salaris weer waard bent? Ik denk dat je ook een gesprek met de hr-medewerker moet gaan voeren. ‘Goed, meneer de hr-medewerker, ga zitten, blij dat u even kon komen. Nou, het goede nieuws is, we gaan u ontslaan. Waarom? U heeft al die jaren niet op zitten letten.’
Grappig al die raad. Je moet dit en je moet dat ..
Als je een echte ict-er bent, een ‘nerd at heart’, en dus interesse in je vak hebt, dan koop je er zelf boeken over, je download software en tutorials, en je gaat er zelf mee aan de slag. Of het ergens goed voor is of geld oplevert is zou je niet moeten boeien zolang je het zelf fascinerend vindt. Je laat je toch geen kant opsturen door een hr-persoon notabene. Je eigen carriere is gewoonweg te belangrijk om aan een manager over te laten.
Overigens nog even en die hr-afdelinkjes worden allemaal vervangen door payroll bedrijven.
@NumoQuest: Wat betreft die IT Paradox, daar zeg ik ja en nee tegen.
Eigenlijk wil je wel alles automatiseren en jezelf onnodig maken. Maar wie gaat het dan repareren als het omvalt? Op de it-opleiding kregen wij vroeger al de waarschuwing mee van ‘Automatiseer jezelf niet weg!’
Mijn eigen visie is dat je het allemaal heel makkelijk voor jezelf kan maken, maar dat je baas echt niet alles te weten hoeft. Ook kan het handig zijn af en toe iets ‘om te laten vallen’, als dit zorgt voor een betere aansluiting wat betreft de verwachting van de organisatie.
Een stukje ‘perceptie management’, zeg maar.
Sjoerd, luister naar de wijze raad van KJ !
Ik krijg tegenwoordig (goddank) nooit ergens cursus van, ik wordt geacht zelf in staat te zijn mijn kennis te vergroten.
(Ik had bijna geschreven ‘mijn kennis niveau op peil te houden’, maar ik durf rustig te stellen dat ik riant boven ‘niveau’ zit en ook die positie moet ik in stand houden, Immers zonder voorsprong op je collega’s ben je als ict’er gewoon de zoveelste klikklakklaar specialist.
@KJ, Pascal,
Mee eens. Maar er is wel een probleem. Door zelf de boeken te pakken, een beetje spelen/hacken etc vergroot je de kennis, maar er staat geen certificaat tegenover. Maw, op het CV staat dan wel kennis van xyz maar je kunt het niet aantonen. Zelfs al is je kennis (door ervaring) ver boven het niveau van een standaard certificaat, zonder het papiertje wordt je aan de kant geschoven wegens gebrek aan kennis.
@Sjoerd
Heb destijds Open Universiteit Informatica gedaan toen de modules nog te betalen waren. Ja dat koste wat tijd maar ik had nog steeds een sociaal leven, bovendien gaf die studie mij later de kapstop om in de praktijk opgedane kennis aan op te hangen.
@Berry
Een certificaat is zo te halen en daar ben je niet zoveel tijd mee kwijt. Ik had het over het opdoen van ervaring en dieptekennis en het najagen van een interesse, dat is fundamenteel anders als het halen van een certificaat.
@ Pascal
Dank voor je veer(tje). Ik heb in eerdere columns en white papers korte metten gemaakt met de uitspraken van auteurs die brabbelden dat er een groot tekort aan ’talent’ zou zijn. Momenteel hebben we +700K mensen aan de kant staan waar je, zelfs met een kleine aanvullende investering, zo zeer goede en gemotiveerde inzetbare IT-ers va kunt maken. Als je je te buiten gaat aan vormen van discrimnatie roepend dat dat ‘jonge weinig kostende stagiair of student’ niet meer voorradig is, snij je jezelf in de vingers.
Wat het verhaal Caps aanging is mijn menig eenvoudiger. Hou je eigen kennis bij en kijk en denk mee. Soms moet je, omwille van de stand van zaken mee met …. Daar moet je wel open voor staan. Jammer dat alles zo in het open word gegooit want ik zag dat toch iets interns.
Ik meende te hebben begrepen dat dit ofeer niet werd gevraag van ‘billable’ mensen maar menen op de bank. Ik kan me vergissen natuurlijk. :O)
@Technicus
Daar zit het paradox. Je kunt nu eenmaal niet alles uit automatiseren maar het is wel, althans dat zou moeten, wel uiteindelijk het oogpunt van automatiseren. Jezelf overbodig maken.
@KJ, Dat bedoel ik nu precies. Een diploma/certificaat is duidelijk in een CV, ervaring is ook nog wel min of meer erin te zetten. Al zegt 10 jaar functie x nog steeds niet alles over het kennis niveau. Maar als je echt diep in een onderwerp duikt dan is dat vrijwel niet in een CV te plaatsen. Laat staan dat dat voor een HR officer duidelijk te onderscheiden is.
@Sjoerd
Jij bent de enige persoon die leiding geeft aan de Sjoerd BV, net zoals ik de enige ben die leiding geeft aan de Rob BV. Uiteindelijk ben ik dan ook de enige die bepaalt wat de strategie en de visie van de Rob BV zijn, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt of ontwikkelingen in het ICT-landschap, en de enige die daar handelingen aan kan verbinden (zoals bijvoorbeeld mezelf inlezen in relevante onderwerpen of een opleiding of cursus vragen aan de baas). Die verantwoordelijkheid afschuiven op je werkgever en vervolgens stellen dat het zijn schuld is dat jij niet meer over courante vaardigheden beschikt is het ontlopen van je eigen verantwoordelijkheid in deze.
@Rob
Ik heb nergens gezegd dat de werkgever verantwoordelijk zou moeten zijn. Ik zei dat hij/zij profijt heeft als je helemaal niets aan scholing hebt gedaan of dit in eigen tijd hebt gedaan en/of zelf betaald hebt.
Maar als je je niet bijschoolt zou je minder waard worden.
Dat is dan voor de werkgever dubbel uitsparen.
Toeval wil is dat ik onlangs ben gaan sollicteren mede vanwege het feit dat er te weinig mogelijkheden waren tot ontwikkeling. Want dat is voor mij een van de redenen om aan het werk te gaan.
Op de begrafenis van mijn vader begin maart werd ik gecondoleerd door een oude man.
Het was de melkboer uit mijn jeugdtijd, ik herkende hem niet meer (ben er overigens ook geen afstammeling van om adreme collega’s maar even voor te zijn).
De man gaf mij vroeger ooit een wijze les: ‘blijf doorleren tot je veertigste’.
Welnu, die leeftijd ben ik inmiddels riant gepasseerd (gedraag me inderdaad als een scholier maar ben dat reeds lang niet meer)
Desondanks blijf ik er braaf voor zorgen dat ik wat extra’s bied boven vakgenoten.
Ik verspeel geen tijd met Java, DotNet of aanverwante zaken waarvoor hordes lieden te vinden zijn. Ik verdiep me in allerlei niche zaken waarvoor je lastig iemand kunt vinden.
Dan is het weer eens diepgaand uitpluizen wat er allemaal over je netwerk kabeltje gebeurd en hoe je daar mee kan rotzooien, even later gaat het om DigitalSignalProcessing op basis van een DSC of schrijf ik mijn eigen DSP processing algoritmes voor eigen gebakken hardware.
Certificaten? Ja, ergens tussen mijn diploma’s ligt nog wel wat van die onzin, ik heb het nooit op mijn cv vermeld. Bij het cv-bingospel val ik ik als demente ouwe sok van 47 toch uit te boot en ook in mijn jongere jaren hebben die mij nooit verder geholpen.
Als je echt wat in huis hebt (je zult vandaag de dag wel moeten wil je ergens aan de bak komen) dan heb je geen certificaten nodig, anders ben je afhankelijk van een hrn-manager die je toch niet aanneemt als je 30+ bent en geen flauw idee heeft voor welke klus hij iemand moet aannemen (hrm-manager is overigens wel een erg lucratief baantje so i have heard).