Telecomproviders gaan elkaars sms- en telefoonverkeer overnemen bij langdurige storingen. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben hierover onderling afspraken gemaakt. Dat maakt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) dinsdag 7 mei 2013 bekend tijdens de ‘Europadag’ in Den Haag.
‘Nederland is één van de weinige landen met een dergelijke voorziening’, zegt minister Kamp. ‘Ik ben blij dat de aanbieders van mobiele telefonie deze afspraken hebben gemaakt waardoor consumenten bij een langdurige storing kunnen blijven bellen en sms’en.’ Tijdens de ‘Europadag’ spreken ondernemers met minister Kamp en eurocommissaris Kroes over wat Nederland moet doen om voorop te blijven te lopen op ict-gebied en wat Europa hierin kan betekenen.
Gebruik maken van elkaars netwerken kan wanneer meer dan een half miljoen klanten van één provider in één specifieke regio worden getroffen door een storing. Bovendien moet de storing naar verwachting langer dan drie dagen gaan duren.
Regional roaming
De drie providers gaan in de zomer van dit jaar de zogeheten ‘regional roaming’ testen. Naar verwachting kan er vanaf het eind van 2013 bij storingen gebruik gemaakt worden van elkaars netwerk. Voorlopig geldt het alleen voor sms- en telefonieverkeer. Het ministerie van Economische Zaken gaat samen met de providers onderzoeken of het mogelijk en nodig is om ook elkaars dataverkeer over te nemen bij een grootschalige netwerkstoring.
Bij regional roaming maken de drie telecomproviders gebruik van elkaars mobiele netwerken wanneer een provider in een bepaalde regio, gebied of stad in Nederland te maken krijgt met een grootschalige storing of uitval van het mobiele radionetwerk. Het initiatief heeft als doelstelling primaire mobiele dienstverlening in Nederland in deze situaties te kunnen continueren. De uiteindelijke beslissing tot het activeren van regional roaming is en blijft de verantwoordelijkheid van de getroffen operator.
Nooddiensten altijd beschikbaar
Regional roaming wordt ingezet om de continuïteit van de mobiele telefonie, en waar mogelijk sms, voor abonnees zoveel mogelijk te waarborgen. Nooddiensten als 112 blijven te allen tijde gegarandeerd. Deze diensten lopen in Nederland via een apart netwerk en kennen een eigen back-up systeem.
Regional roaming gaat in het tweede kwartaal van dit jaar worden getest door middel van een pilot. In een nog te plannen tweede fase zal verder onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden voor het overnemen van m2m binnen vitale sectoren. Hiervoor zal EZ een onderzoek instellen. Hierna zal, afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek, verder worden gekeken naar eventuele scope uitbreiding voor regional roaming.
uit het artikel: Regional Roaming Nederland is één van de weinige landen met een dergelijke voorziening’
wat een werkelijk genante deal…. en waarom… :
In elk buitenland heeft de gebruiker national roaming, dus het mobieltje is verbonden met de betere provider, de beste provider voor die situatie. Daar en tegen in eigenland ben je alleen met je eigen provider verbonden. Regional roaming komt daar in zeer uitzonderlijke omstandigheden aan tegemoet. Kortom een deal waar de gebruiker niet veel mee opschiet omdat er veel storingen zijn waar RR niet op van toepassing is en National roaming technisch geen probleem is….
elders uit Computable:
Telecomprovider Truphone start officieel in Nederland met een nieuw type telecomdienstverlening
met de IMSI switching kunnen ze ook en beter naar mijn mening wat nu in de “storings” deal bekokstooft is….