Het aantal overnames, fusies en deelnemingen is in het eerste kwartaal van 2013 gedaald. Ondanks deze dip is er nog steeds voldoende kooplust aanwezig op de Nederlandse ict-markt. Daar waar de investeerders en buitenlandse kopers pas op de plaats maken laten Nederlandse partijen zich meer gelden met strategische overnames. Dat stelt financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF).
Hoewel er minder investeerders en buitenlandse kopers in de eerste drie maanden van 2013 actief zijn geweest, bestaat er nog wel degelijk appetijt op de markt, stelt Ramon Schuitevoerder, senior adviseur in het ict-team van MBCF. ‘Daar waar de investeerders even pas op de plaats maken laten Nederlandse partijen zich meer gelden met strategische overnames. Het huishoudboekje is de afgelopen jaren op orde gebracht. Er is weer ruimte om te investeren in die gebieden waar je je extra wilt versterken of wilt uitbreiden met een extra product of dienst.’ Schuitevoerder merkt wel dat het vooral gaat om lokale overnames, gericht op Nederlandse klanten. Er is weinig over de grens ‘gewinkeld’, constateert hij.
Mooie lijst
Het aantal door MBCF in samenwerking met Computable geregistreerde transacties (zie overzicht onderaan) kwam in het eerste kwartaal van 2013 uit op 52 transacties. Zowel in het eerste als het vierde kwartaal van 2012 werden nog 67 transacties geteld. Niet alleen investeerders waren in de eerste drie maanden van dit jaar minder actief, ook buitenlandse kopers lieten zich een stuk minder zien dan in 2012. De voortdurende economische crisis zou een verklaring kunnen zijn.
Toch spreekt Schuitevoerder van een mooie lijst. Hij wijst bijvoorbeeld op de overname van de Solimas-zusterbedrijven Agile Software (softwarelicenties) en Infracontrol (software asset management) door Comparex uit Duitsland. Het bedrijf stond vroeger bekend als PC-Ware maar heeft sinds eind 2011 de naam van de eerder overgenomen datawarehousingspecialist Comparex overgenomen. Schuitevoerder: ‘Sindsdien heeft het bedrijf met name in het buitenland veel grote overnames gedaan; nu ook in Nederland dus. De overname van Agile en Infracontrol in NL betekent schaalvergroting in bestaande kennisgebieden. Comparex koopt er een deel van de markt bij.’
Lokale spelers
Ook in het oog springend is het bijna stil komen liggen van transacties in de maand februari. Alleen Infotheek (overname Apple-leverancier Condor) en IT Performance (aankoop infrastructuuronderdeel van Greenock CAD Services) staan in deze maand geregistreerd. Volgens Pieter de Vries, adviseur in het ict-team van MBCF, kan het een seizoenseffect zijn: in januari worden vaak deals afgesloten die net niet rond kwamen in het vierde kwartaal van het jaar ervoor. Februari is sowieso een rustige maand op het overnamefront waarna het nieuwe ‘seizoen’ pas vanaf maart weer echt op gang komt. Iets minder dan de helft van de transacties in de eerste drie maanden van 2013 is in maart gesloten, aldus De Vries.
Ook grote lokale spelers lieten opnieuw van zich horen. Zo kocht automatiseerder VCD het Rotterdamse EFM Software, bekend van het pakket Bizzscore voor de registratie van kwalitatieve gegevens. Centric deed weer eens van zich spreken met de overname van zorg-ict-leverancier TCM.
Ook Detron was weer van de partij, maar ditmaal niet als koper maar als verkoper. Het bedrijf stootte de onderdelen Esprit Telecom en Zoranet af aan Ziggo. Volgens Detron is het voordeel verdwenen om als ict-speler een pure telecomoperator in huis te hebben; het telecomonderdeel ging steeds losser van de rest van het bedrijf opereren. Met de verkoopopbrengst, zo’n achttien miljoen euro, spekt de ict-dienstverlener in ieder geval zijn oorlogskas.
Vervreemden
Ook andere grote lokale spelers vervreemdden activiteiten die niet meer tot de kern behoren. Simac Techniek verkocht bijvoorbeeld zijn Business Applications-tak aan Waysis. Simac Business Applications was een kleine tak met toepassingen voor handhaving met gebruikmaking van mobiele dataterminals. Deze toepassingen worden ontwikkeld op het communicatieplatform Sphynxx. Waysis is een aanbieder van parkeerbeheeroplossingen en brengt de Simac-producten onder bij zijn BrickParking-organisatie onder de naam BrickParking Enforcement.
Total Specific Solutions (TSS) verkocht op zijn beurt LeaseOffice, een van de producten van het onderdeel Co-maker, aan Volkswagen Pon Financial Services en Terberg Leasing. TSS besloot eerder dat er voor Co-maker, leverancier van software voor de autoleasemarkt, geen toekomst meer is om als zelfstandige organisatie door te gaan. Het onderdeel wordt gefaseerd afgebouwd.
Opvallend
Wat Schuitevoerder verder opmerkelijk vindt, waren de overnames van KPMG (kocht Oracle-dienstverlener Bridging Solutions) en Deloitte Consulting (acquireerde Vivens, een ict-dienstverlener op het gebied van Salesforce.com, Microsoft Sharepoint en .Net). ‘Zo’n tien jaar geleden moesten adviesbureaus hun ict-adviesactiviteiten afstoten om belangenverstrengeling met hun accountingtaken te voorkomen. Nu zijn ze weer volop aan het inkopen en is de cirkel weer rond. Dat is een opvallende beweging.’
Verder viel op dat zo’n kwart van de overnames waren gerelateerd aan internetsoftware en -services. Bedrijven versterken zich met gespecialiseerde websites of bepaalde online technologie. Ook investeerders zijn gespitst op mogelijkheden. De Vries wijst op de overname van Neckermann.com Benelux door investeringsmaatschappij Axivate Capital. Hoewel het Duitse postorderbedrijf Neckermann in 2012 failliet is verklaard, liep de internetwinkelvariant in Nederland en België goed. Aan Axivate Capital de taak om de markt te overtuigen dat Neckermann als webwinkel nog wel degelijk bestaat en toekomst heeft in de Benelux. De investeringsmaatschappij steekt vaker geld in de groeiambities van websites. Eerder investeerde Axivate in www.corendon.nl, www.nieuws.nl, www.oxyme.com, www.tevreden.nl en www.yourtablet.nl.
Reverse take-over
De MBCF-adviseurs vinden de aankoop van dertig miljoen aandelen Qurius door de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 eigenlijk niet in het overzicht passen omdat die niet ict-gerelateerd is. Daarmee heeft de investeringsmaatschappij een belang van ruim 22 procent verkregen in de lege beurs-nv Qurius, waarin tot voor kort de activiteiten van de gelijknamige Nederlandse ict-dienstverlener waren ondergebracht. Inmiddels zijn alle activiteiten aan de Franse branchegenoot Prodware verkocht.
Value8 wil de beurs-nv geschikt maken als vehikel voor een bedrijf om op een andere manier dan een reguliere beursgang een beursnotering te realiseren. De investeerder is gespecialiseerd in het via een dergelijke constructie (reverse take-over) naar de beurs brengen van bedrijven. Zo’n bedrijf verwerft dan via een aandelentransactie een meerderheidsbelang in de beurs-nv, verandert de naam in zijn eigen naam en heeft dan een beursnotering.
Value8 heeft zo’n omgekeerde overnameconstructie een paar jaar terug al eens toegepast bij uitzendbureau Aamigoo, waar ook Source Automation in is opgegaan. Aamigoo heeft de beursnotering van Edcc overgenomen. Edcc was een lege beurshuls en sinds eind 2009 in handen van Value8, een investeringsfonds van ex-VEB-bestuurder Peter Paul de Vries. In ruil voor de activiteiten hebben de eigenaren van Aamigoo nieuwe aandelen Edcc gekregen. De naam van het beursfonds is gewijzigd in Aamigoo. Overigens is Value8 zelf een product van een reverse take-over na de acquisitie van Exendis in 2008.