De invoering van mobiel werken heeft onder andere consequenties voor de interne bedrijfsprocessen, de medewerkerstevredenheid en de financiën, in positieve maar soms ook in negatieve zin. Dit zeggen de Computable-experts.
Dat mobiel werken meer omvat dan medewerkers uitrusten met een smartphone en hun vaste werkplek afpakken, moge duidelijk zijn. Maar wat zijn nu precies de voordelen van toegenomen mobiliteit in het werk, en zijn er ook nadelen? Voordelen die vaak worden genoemd voor bedrijven zijn de reducering van het aantal werkplekken op kantoor, lagere personeelskosten en minder kosten voor onroerend goed. Dit bleek onder andere uit het Workplace of the Future onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Citrix onder negentienhonderd ict-managers uit negentien landen.
Efficiency
Maar wat de voordelen zullen zijn, hangt volgens de Computable-experts ook samen met het doel dat je nastreeft met mobiel werken en dus de invulling die hieraan wordt gegeven.
Eén van de belangrijkste beweegredenen van bedrijven om mobiel werken in te voeren is het vergroten van de efficiency, zegt country manager technology services Michiel van Vlimmeren van HP. Door het invoeren van het nieuwe werken neemt de reistijd voor de werknemer vaak af. En dit heeft naast een positief effect op het milieu, ook effect op de efficiency van de werknemer. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat werknemers productiever zijn wanneer ze de mogelijkheid hebben om mobiel te werken, al is dit niet altijd eenvoudig te meten. Wel is duidelijk dat mensen meer uren werken omdat ze minder reistijd nodig hebben.
Bedrijfsprocessen
De werknemer wordt dus flexibeler. Ze kunnen, binnen de met hun bedrijf gemaakte afspraken, zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Dit betekent in de praktijk vaak dat het gemakkelijker wordt om werk en privé te combineren omdat niemand meer vastzit aan kantoortijden. Die flexibiliteit moet echter wel ook doorwerken in de bedrijfsprocessen. Expert Reza Sarshar, projectleider bij Ictivity: ‘Werkprocessen moeten op zo’n manier worden aangepast dat mobiel werken zo efficiënt mogelijk wordt gemaakt. Het is daarom van belang om de interne werkprocessen te optimaliseren voor mobiel werken.’
Mobiel werken is dan ook niet per definitie efficiënt zegt Sarshar. ‘Het hangt af van de bedrijfsprocessen en of deze mee veranderen, want anders is de investering van de invoering van mobiel werken moeilijk terug te verdienen’, waarschuwt hij.
Nadelen
Expert Gert-Jo van der Heijden, ict-servicemanager bij Yacht denkt dat er ook zeker nadelen kunnen kleven aan de grotere mobiliteit van werknemers. ‘Als bedrijf krijg je minder controle over de bedrijfsprocessen en zeker over je werknemers. Doordat werknemers flexibeler kunnen werken, verschuift ook de verantwoordelijkheid meer naar de medewerker. Er moet vanuit de organisatie dus meer worden gestuurd op output’, licht hij toe. Mobiel werken vergt dus een andere benadering van de medewerkers.
Ik vraag me soms toch met enige verbazing af wat we nu eigenlijk moeten met die artikelen in computable die ‘Victorie’ kraaien over zaken zoals mobiliel werken, HNW, iets wat overigens allerminst nieuw is, cloud en al dat soort perikelen.
Even kort gesteld, ik ben van huis uit automatiseerder en heb geleerd nooit zo maar iets te roepen zonder het gedegen aan een onderzoek te hebben onderworpen. Let wel, ondergetekende heeft aan menig migratie traject gestaan, is inventor van de Civile Matrix, heeft bij een grote internationale olie maatschappij mede citrix geimplementeerd……. halverwege de jaren negentig. Is mede auteur van een sluitende E2E procedure waar verschillende internationaal georienteerde organisaties nu nog steeds de fundamenten van gebruiken.
Ik ben naast automatiseerder, mag ik zeggen, ook aardig thuis in migratie trajectn, bezit helicopterview maar belangrijker nog, ben ervaren in IT proces en procedure ketens. Ik kan heel aardig voorspellen waar zaken goed gaan en nog aardiger redelijk snel roepen waar iets niet goed is gegaan en waarom dat is geweest. Immers, ik begrijp hoe IT werkt als materie en werk met die materie, niet tegen die materie.
Ik ben, mag ik zeggen, bijzonder goed bekend met de wetmatigheden die IT als materie met zich mee brengt en ben begenadigd schrijver van flink wat white papers die het management gat moet dichten tussen IT management en non IT managers….. als men er naar wil luisteren of kijken wil natuurlijk. Ben ik nu verrukt van zelfbestuiving in deze? Nogal deze maal.
Leest u even mee? Er zijn namelijk mensen die dingen roepen tegen beter weten in of ze proberen anderen iets te verkopen.
– Het Nieuwe Werken….(HNW)
Het nieuwe werken is alleszins nieuwe, ik heb dat denk ik in bovenstaande geponeerd.
– PC tablet
Er zijn wellicht twee typen tablet die snel genoeg zijn om werkelijk in aanmerking te komen voor gebruik bij dat nieuwe werken. Twee. Als ik namelijk die anderne bekijk, die ik eerder al eens heb getest, kan ik me nauwelijks voorstellen dat een rechtgesnaarde automatiseerder met zoveel frustratie en typ-o’s zou willen omgaan en weet dat een doorsnee gebruiker dat ook niet zou willen.
– Android Perpheral
Laten we even kijken naar de smartphones. Have your pick. Samsung, HTC, u roept maar. Aardig dat je verbinding kunt maken met het internet. Leuk een krantje te lezen, leuk eens ergen op te googelen maar …. niemand die mij kan overtuigen dat deze peripoherals qua snelheid en gebruikersgemak, voor dit moment, werkelijk van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn als onderdeel van een flexibele werkplek.
– Encryption
Het drama en de frustratie worden alleen maar groter wanneer we veiligheidshalve gebruik zouden gaan maken van encryption op die losse perpherals links en rechts. Ik ben overigens nog geen acceptabele encryptionware voor tablets tegen gekomen die zonder veroorzaken van vertraging werkt. Je kunt het natuurlijk allemaal anders inregelen maar toch in de marge.
– Laptop
De laptop is zeker een goed stuk gereedschap die menigeen graag inzet. De snelheid, opslagmogelijkheden en verbindingsgemakken nemen hand over hand toe en je neemt het eenvoudig met u mee. Overigens zit er wel een klein minpuntje aan die laptop mijn beste lezer. De cijfers van diefstal van laptop door inbraak, thuis of auto, of de geweldadiger variant van de gauwdief onderweg, zijn rijzende. Het is maar even dat u het weet. Uiteraard is niets volkomen.
Ook hier geld dat wanneer we gebruik gaan maken van encryption voor data en verbinding, de snelheid ergerlijk terugloopt en mind you, dat heeft weinig met de laptop zelf te maken.
Had ik u overigens ook gemeld dat het het oogmerk van een laptop is geweest in staat te zijn off line te kunnen werken? gewoon voor het geval dat ik eens geen verbindingen maken kan? Iets wat toch wel eens voor kan komen en ik geen zin heb om afhankelijk te zijn van providers?
– Cloud
Ah ik hoor het u al zeggen ….. zet in de cloud …. zet in de clouuuuuuuddddddddd……… Nou dat heb ik dus een keer gedaan. Gelukkig alleen testend. Nadat het email systeem was gecrashed heb ik een verzoek gedaan tot ….. helaas. Uiteraard ebn ik de enige hier die iets dergelijks overkomt. Uiteraard. Mijn verbinding was relatief snel weer in de lucht maar…. de email van het gat van meer dan 6 uur, zweeft vast nog ergens heel erg veilig in de cloud.
Juridische implicaties
Ik heb het met u al eens eerder gehad over een paar nog steeds niet opgeloste juridische implicaties waaronder de kleine lettertjes in de contracten van de cloudaanbieders. Ik kijk even naar de grensoverschrijdende momenten dat mijn data in de cloud zich bevind.
Er kan namelijk sprake zijn dat bits en pieces van mijn data ergens op een server terecht komt van een GEC, google het even zou ik zeggen. In dat geval, wanneer men er in de VS achter zou komen, kom ik de VS nooit meer in. Zakelijk niet handig voor mezelf denk ik dan.
Data in de VS?
Wanneer mijn data opgeslagen zou worden op servers in de VS? Tja, dan dient die data integraal en geheel inzichtelijk te zijn voor de overheden in de VS. Daar hebben ze namelijk de Home security act voor in het leven geroepen en ik kan u melden dat die heel ver gaan daarin.
– Niet iedereen …..
is nu eenmaal geschikt gebruik te maken van dat HNW of een flexibele werkplek. Dat heeft te maken met persoonlijke discipline.Ik kan u zelfs zeggen dat ik uit eigen waarneming, en uiteraard, gestaafd door ervaringen en waarneming van andere IT professionals, aanzienlijk aantal mensen ken die HNW als concept gewoon misbruiken.
Uiteraard doet niemand dat, nee natuurlijk niet. Maar het lastige daarnaast is dat het nog steeds zo is dat er nog niet echt een eenvoudig implementeerbaar model ligt hoe HNW voor een medewerker begrijpelijk E2E te implementeren. Ja ik weet het, een zee aan mogelijkheden en commerciele voorkeuren maar een simpel model…. tja….
Automatiseren, de weg naar opheffen
Dit klinkt menig een raar in de oren is mijn ervaring geweest. Automatiseren is de weg om jezelf overbodig te maken. Als IT professional dan. Het doel is minstens dezelfde productie te kunnen leveren met minder FTE. Altijd al geweest.
Maar wat was de realiteit? Steeds meer mensen en functies ontstonden er naarmate KA meer en meer gemeengoed werden. Alleen in tijden van een crisis, wanneer ze horden met IT professionals de deur uit werkten, kwam men tot de ontdekking dat de spullenboel toch bleef draaien. Potjandoosje zeg. Hebben we dan al die tijd toch veel teveel betaald voor IT?
Crisis en nieuwe IT wegen
Is het u al eens opgevallen wat een hoge vlucht nieuwe ‘inzichten’ en producten plots krijgen ten tijde van een crisis? Alsof het ‘oude’ niet meer zou volstaan, roept en schreeuwt men HNW en cloud dat het een lieve lust is.
XP was een platform wat gewoon bleef draaien zonder al teveel onderhoud en plots zou dat niet meer voldoende zijn want we MOESTEN over naar VISTA, of we wilden of niet. Neeeeen….. we MOETEN over naar Win7. Of u wil of niet, dat is wat we wel met zijn allen naar toe zullen gaan.
Nee zeg wat hoor ik nu? Windows 8???? Horror….
Ik zie u in gedachte meewarig naar mij kijken en denken…. ach de achterlopende stakker die maar niet met veranderingen mee wil…..
Ik kan u daar eenvoudig op antwoorden… gelukkig. Ik ben van huis uit ene begenadigd Change manager met een aardige kijk op migratie en IT crisis management. Als ik zie wat al die veranderingen eerst hebben gekost, maar niets hebben opgeleverd, en u kunt mij daar niet in volgen…. Tja.
Dan kan ik u rustig vertellen dat wanneer u denkt aan efficientiewinst, u met iets revolutionairs zal moeten komen. En zo radicaal dat u alle overbodige schakels die nu operationeel zijn, zomaar de nek om weet te draaien en dat alles gewoon zo blijft draaien als daarvoor.
Want de basics van de materie IT is gestoeld op een aantal pijlers van wetmatigheden. En één van de eerste pijlers zijn twee eenvoudige vragen…
1. Waarom automatiseert u?
2. Waarom zou je automatiseren?
Dit zijn de eerste twee vragen die u zichzelf moet stellen voor u uberhaupt iets roept over hoe efficient u denkt dat iet zou kunnen werken. Het meeste efficiente namelijk dat er te bereiken is namelijk dat u er als automatiseerder eens vor probeert te zorgen dat met hetgeen er nu ligt, zonder extra investeren, die efficientie voor uw opdrachtgever weet te bewerkstelligen.
Is dat nou niet nog eens een efficiente gedachte?
“Door het invoeren van het nieuwe werken neemt de reistijd voor de werknemer vaak af. En dit heeft naast een positief effect op het milieu”
Dit is één effect van HNW. Een ander effect is het volgende: door HNW kun je vanuit Maastricht een baan in Groningen accepteren. Je zit daar dan bijvoorbeeld maandag en dinsdag in Groningen en blijft daar slapen. De rest van de week zit je thuis in Maastricht. Effect van deze HNW constructie: iedere week een extra autorit van Maastricht naar Groningen. In de praktijk blijken ook veel mensen een baan of opdracht met een grotere reisafstand te accepteren dan vroeger. HNW bestaat sinds 1990, toen de eerste kleurenlaptops met bruikbare interne modems in zwang kwamen. Misschien is het grote aantal autokilometers in Nederland hier mede een gevolg van.