KPN heeft noodgedwongen de financiering van de bouw van het Overheidsdatacenter Noord in Groningen op zich moeten nemen. Onderaannemer IGRE kreeg de financiering voor het bouwplan voor het nieuwe rijksdatacenter niet rond. Huisbankier ABN Amro haakte op het laatste moment af en IGRE kon ook geen andere financier over de streep trekken. De eerste paal is inmiddels in de grond geslagen, maar wel zo'n twee maanden later dan gepland.
Directeur Henk Bluijs van aannemer IGRE vertelt dat eind vorig jaar bijna alles in kannen en kruiken was: de bouwvergunningen waren rond, de contracten met zijn onderaannemers waren geregeld, waarin harde afspraken stonden over het budgetoverschrijdingen, en hij had zelf 25 procent van het benodigde geld geregeld via andere kanalen. ‘Maar de uiteindelijke beslisser bij ABN Amro, een staatsbank nota bene, stak er een stokje voor. Zijn besluit om de plannen niet te financieren kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het is me nog steeds onduidelijk waarom hij het uiteindelijk niet aandurfde. Misschien heeft hij slechte ervaringen gehad met investeringen in datacentra. Maar voor ODC Noord hadden diverse overheidsinstanties zich al gemeld om er gebruik van te gaan maken.’
Doortimmerd
Bluijs ging nog bij andere banken langs, maar ook daar kreeg hij nul op het rekest. ‘We hadden, denk ik, het tij tegen. Door de crisis zijn banken erg terughoudend in investeringen. Bovendien was TCN failliet gegaan. Dat bedrijf is onderuit gegaan door de malaise in het vastgoed maar staat ook bekend om hun datacentra. Juist die tak draaide goed, en is doorgestart, maar dat beeld drong kennelijk niet door bij de banken.’
Contractueel gezien moest KPN daarna de financiering van de bouw op zich nemen. Het ict-concern wil niet zeggen hoe groot deze (schade)post is. Ook Bluijs wil hier niet op in gaan. Hij zegt allang blij te zijn dat zijn onderaannemers bij KPN verder kunnen. ‘Zelf ben ik bijna failliet gegaan door de handelswijze van de bank. Twee jaar voorbereiding voor niets geweest. We hebben zelfs onze offerte aangescherpt na kritiek van de opdrachtgever. Het was een doortimmerd plan. Ik heb nog wel goede hoop op nieuwe datacenterprojecten in Sassenheim en Hoofddorp.’
Een woordvoerder van ABN Amro zegt geen reactie te kunnen geven op individuele gevallen. Wel vindt hij dat de bank geen staatsbank genoemd mag worden. ‘ABN Amro is een bank waar de overheid de aandelen in bezit heeft maar die in de financiële wereld zelfstandig opereert en beslist over voorstellen, ook al heeft diezelfde overheid er belang bij.’
Housing
KPN won afgelopen najaar de aanbesteding voor de bouw en de inrichting van het Overheidsdatacenter Noord (ODC Noord). Dit was de eerste overeenkomst in het kader van het programma Consolidatie Datacenters van de rijksoverheid. Volgens planning zou de begin januari van dit jaar de eerste paal voor dit groene datacenter met zo’n 2600 vierkante meter aan datavloeroppervlak de grond in gaan op het bedrijventerrein Westpoort in Groningen. Vanaf 1 juli 2013 zouden de eerste deelnemers er in kunnen. De eerste paal is echter pas in maart in de grond geslagen. Of hierdoor ook de oplevering vertraagt, kan KPN nog niet aangeven.
Tot de deelnemers behoren de penvoerder Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.
KPN zou het pand vervolgens huren van IGRE en zelf inrichten en exploiteren. Het gaat om een housing-deal waarbij KPN vierkante meters, stroom en koeling aan de deelnemers van ODC Noord aanbiedt, alsmede aanvullende diensten, zoals glasvezelverbindingen en floormanagement. Het beheer van hun computeromgevingen doen de partijen zelf. KPN verwacht dat de overheidsinstellingen de komende tien jaar voor zo’n dertig miljoen tot vijftig miljoen datacenterdiensten in ODC Noord afnemen. Daarnaast wil het ook klanten buiten de overheid gaan werven in de regio Noord-Nederland.
Ik vraag me toch af hoe dit aanbesteding technisch zit… Immers er zullen partijen zijn geweest die zich hebben teruggetrokken omdat ze de oplevertermijn van 1 juli 2013 niet realistisch vonden. Indien men had geweten dat DUO toch uitstel zou accepteren hadden ze wellicht een aanbieding gedaan.
En KPN komt vast weg met deze vertraging en wordt er wederom gemarchandeerd. Hoezo aanbestedingsrecht? Blijkbaar is dat een wassen neus.
Over het algemeen staat er een boete clausule op te late oplevering, niet een heraanbesteding. In drie maanden, dus tussen eerste paal en 1 juli 2013 bouw je geen data centrum, dus toen al was te voorzien dat de oplevering niet op tijd zou zijn.
Uit het artikel: “Of hierdoor ook de oplevering vertraagt, kan KPN nog niet aangeven”.
Dat antwoord toen geven zou wel vergaande aanbestedingsconsequenties kunnen hebben, omdat dan de planning in de aangeboden aanbesteding wel eens wat “virtuele” trekjes zou kunnen hebben. Dus daarom “weten” ze het nu niet.
Iedere deskundige op het gebied van de bouw van datacenters kon aan de uitvraag zien dat dit niet haalbaar was, zowel vergunningstechnisch/contractueel als realisatie.
Als een partij dan wel aanbiedt, is het niet verwonderlijk dat niet aan de aanbestedingsvoorwaarden kan worden voldaan en er problemen ontstaan.
De aanbestedende dienst zou eigenlijk een enorm pak slaag moeten hebben over de manier waarop er is aanbesteed. Deze werkwijze lijkt op bevoordeling vooraf en het lijkt jammer dat de andere indieners geen bezwaar hebben ingediend, dan was er namelijk duidelijkheid geweest over de aanbesteding