Investeringen in cloud computing zouden verder groeien wanneer de wet- en regelgeving beter zou aansluiten op deze technologie. Dat verwacht ruim 70 procent van de Nederlandse ict-managers, zo stellen onderzoekers in opdracht van de Canadese softwareleverancier Mitel.
Aanleiding voor het onderzoek was de EU cloud-strategie die eind 2012 werd gepresenteerd door Eurocommissaris Neelie Kroes. Zij ziet grote economische voordelen in het gebruik van de cloud, die nog niet worden benut door het ontbreken van standaarden en ingewikkelde wettelijke regels. Mitel is gespecialiseerd in unified communications-software uit de cloud.
Buiten Nederland zijn ict-managers in landen als het Verenigd Koninkrijk (67 procent), Italië (66 procent) en België & Luxemburg (56 procent) van mening dat versoepeling van wet- en regelgeving investeringen in de cloud zouden verhogen. In geen enkel Europees land zijn ict-managers echter zo overtuigd van de voordelen als in Nederland (70 procent). Gemeten over heel Europa, was 57 procent van de ict-managers het eens met de stelling dat versoepeling van wet- en regelgeving cloud-investeringen zal stimuleren.
De huidige wet- en regelgeving is vaak nog niet ingesteld op cloud computing. Zo maakt wetgeving het op dit moment lastig data van de ene cloud naar de andere te verplaatsen of geheel terug te trekken, omdat niet meer duidelijk is wie eigenaar is. Dit geldt vooral als data van het ene naar het andere land worden verplaatst. Ook zijn de wettelijke voorwaarden in veel gevallen niet vermeld in contracten voor cloud computing.
Bezwaren
Het onderzoek toont ook wat ict-managers zien als de grootste bezwaren van cloud-telefonie en cloud computing, vertelt verkoopdirecteur voor Noord-Europa Gijs Borsboom van Mitel: ‘Opvallend is dat betrouwbaarheid, privacy en veiligheid als belangrijkste bezwaren tegen telefonie uit de cloud worden genoemd. Laten dat nu juist de factoren zijn die in hoge mate worden beïnvloed door wet- en regelgeving.’
Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens VMworld Barcelona onder 650 ict-managers van over de hele wereld, onder wie 57 Nederlanders.
uit het artikel: Zo maakt wetgeving het op dit moment lastig data van de ene cloud naar de andere te verplaatsen of geheel terug te trekken, omdat niet meer duidelijk is wie eigenaar is.
Was het maar de wetgeving….. het is de functionele incompatibiliteit, die het lastig maakt je data te verplaatsen.
Wanneer overigens bij verplaatsen van data het niet meer duidelijk is, wie de eigenaar is, ligt er nog een schoen taak voor Mitel als leverancier van communicatie-apparatuur om dat op te lossen. Dat is nu toch juist een van de kenmerken van datacommunicatie, dat altijd duidelijk is welke bits van wie zijn……
Opvallend dat dit onderzoek niks zegt over het gebrek aan standaardisatie binnen dit verschijnsel (cloud). Als dat geregeld is dan zou je als klant meer zekerheid hebben om van Cloud gebruik te gaan maken.
@Reza,
Mitel is primair een VoIP leverancier, dus op zich niet zo verwonderlijk dar er “specifiek” gevraagd is. Daarnaast is het natuurlijk wonderlijk als je je eigendata niet zou kunnen ophalen en , zij het met tijd en middelen etc weer ergens anders kan onderbrengen. Dat zou namelijk helemaal een lock-in zijn. Dan wordt het zo iets van: als ik 10 euro schuld heb aan de bank is het mijn probleem, maar is het 10 M. dan is het hun probleem….