Freelancer Albert Manschot vraagt zich op de beurs Over & ICT 2013 af of investeren in ict nog wel lonend is in de huidige tijd. Hij meent dat de kosten/baten-analyse meer op een kaas lijkt met grote gaten. Zijn vraag gaat daarover.
Heeft de ict-branche nog ruimte om technologieën te ontwikkelen om het digitale systeem verder te perfectioneren?
Gedurende de beurs Overheid & ICT 2013 kunnen lezers van Computable vragen stellen over ict bij de overheid aan de ruim 1100 Computable-experts. Tijdens de beurs is permanent een expert in de Computable-stand aanwezig. Een vraag kun je stellen door het invullen van een formulier. Experts beantwoorden de vragen z.s.m.
Een kosten/baten analyse van de ICT die op een grote kaas met gaten lijkt doet vermoeden dat er nogal wat onzekerheden in het besluitproces zitten, het is meer gokken dan plannen. Dat gaat dus niet zo zeer over het perfectioneren van het digitale systeem zelf maar om het niet meer begrijpen ervan.
Anderzijds klinkt de vraag wel gerechtvaardigd omdat inderdaad veel als nieuw gepresenteerde ontwikkelingen niet meer zijn dan een oud idee in een ander jasje. Ik schreef al eerder over de dot.com economie die een bedot.com economie is geworden omdat je natriumchloride wel kunt vervangen door kaliumchloride maar het uiteindelijk dus nog even zout blijft.
Het constant vervangen en toevoegen van toeters en bellen maar het systeem zelf ongewijzigd laten zorgt wel voor meer snelheid en mobiliteit maar inderdaad ook meer gaten, in de beveiliging bijvoorbeeld omdat nu blijkt dat deze altijd laag op de agenda stond. Penny wise, pound foolish is namelijk beknibbelen op de in eerste instantie relatieve kleine uitgaven waarna deze later voor hoge verliezen zorgen, qua beveiliging lijkt het digitale systeem me namelijk echt nog wel te verbeteren.
Er zijn zeker nog wel mogelijkheden om het ‘digitale systeem’ verder te ‘perfectioneren’. Veel mensen zullen het ermee eens zijn dat email meer een last dan een lust is. Er zijn voldoende alternatieven in ontwikkeling die de email stroom flink kunnen verminderen zoals instant messaging of workflow toepassingen. Op de CeBIT zijn Apps gepresenteerd voor mobiele workflow bijvoorbeeld. Een groot voordeel van workflow is dat je een groep of afdeling kunt aansturen zodat niet iedereen een CC hoeft te krijgen. En status en voortgang worden automatisch bewaakt.
Een andere ‘last’ (in mijn ogen) is het delen van bestanden in de Windows Verkenner. Ieder bedrijf heeft mappenstructuren op centrale schijven. Maar iedereen zoekt zich daar een ongeluk naar de laatste (versies van) documenten. Dit leidt tot ‘hamstergedrag’ waarbij iedereen de bestanden in de eigen (Outlook) mappen opslaat (“dan kan ik het tenminste snel vinden”). Met een ECM-systeem kun je volledig loskomen van deze mappenstructuren en toch razendsnel de juiste en laatste documenten terugvinden.
Het zal duidelijk zijn dat mijn expertise in deze hoek ligt maar met dergelijke oplossingen kunnen aanzienlijke (30 tot 45%) besparingen worden gerealiseerd. Ik zeg niet dat het dan perfect is maar wel iets perfecter dan nu!