71 procent van de directeuren van universiteiten en hoger beroepsonderwijsinstellingen verwacht dat organisaties ten minste nog tien jaar Cobol-applicaties blijven draaien op het mainframe. Hiervan verwacht 24 procent zelfs dat dit langer dan twintig jaar zal zijn. Dit blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Micro Focus onder 119 directeuren van universiteiten en hoger beroepsonderwijsinstellingen wereldwijd.
Naast de vooruitzichten over het bestaan van Cobol-applicaties hebben de onderwijsinstellingen ook hun verwachtingen uitgesproken over de vraag van organisaties naar hoogopgeleide Cobol-ontwikkelaars. Een ruime meerderheid (54 procent) verwacht dat de vraag naar Cobol-ontwikkelaars de komende tien jaar gelijkt blijft of zal stijgen. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar Cobol-ontwikkelaars zegt 58 procent van de onderwijsinstellingen dat er een cultuuromslag moet plaatsvinden bij zowel studenten als scholen en organisaties. Volgens 63 procent van de onderwijsinstellingen zit de oplossing namelijk in een betere samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en organisaties.
Tekort voorkomen
‘Ik ben blij te zien dat veel onderwijsinstellingen het belang van Cobol onderkennen’, zegt Huib Klink, senior consultant/presales bij Micro Focus. ‘Cobol-applicaties draaien in 70 procent van alle systemen en dagelijks worden er nog steeds anderhalf miljoen regels nieuwe Cobol-code geschreven. Cobol-applicaties zorgen vaak voor het onderscheidende vermogen van een organisatie en waarborgen de bedrijfscontinuïteit. Hierdoor kunnen ze niet zomaar van de hand worden gedaan. Aangezien veel oudere Cobol-ontwikkelaars binnen afzienbare tijd met pensioen gaan, zijn jonge Cobol-ontwikkelaars dus zeker nog zeer gewild op de markt. Het opleidingsaanbod moet op de vraag uit de markt aansluiten om in de toekomst een tekort te voorkomen.’
@PaVaKe: Met modernere – Visuele – programmeeromgevingen kan wel veel meer in een veel kortere tijd worden gebouwd. Omdat een aantal zaken je al uit handen wordt genomen, kun je je veel meer richten op het probleem zelf en dat maakt dat je veel beter leesbare programma’s kunt schrijven. Het schrijven van werkende programmatuur en het schrijven van onderhoudbare programmatuur zijn/blijven uiteraard twee hele verschillende dingen.
Ik ben wel met Atilla eens, dat je zo snel mogelijk voorbereidingen zou moeten gaan starten om stuk voor stuk Cobol onderdelen te migreren (al dan niet met inzet van tools die een stuk voorwerk voor je kunnen doen). Anders denk ik dat je later voor een voldongen feit te staan…
Leuk dat sommigen hier vast willen houden aan het oude maar aangezien de IT nog relatief gezien in de kinderschoenen staat is het niet houdbaar om niet verder door te gaan met ontwikkelen. Dat neemt niet weg dat je nog steeds mensen nodig hebt die dicht bij de hardware zitten. Maar al met al is het gebied van de IT zoveel uitgedijd dat het nog nauwelijks door een persoon te bevatten valt. Zeker als je technieken gaat gebruiken waarbij computers zichzelf kunnen programmeren en aanleren zich te optimaliseren. Dit soort systemen zijn mondjesmaat al in het wild te vinden maar hoe lang zal het nog duren dat autos autonoom kunnen/mogen rijden?
@Kaspar, idd met visual meuk kun je snel iets bij elkaar klikken.
Dat dit leidt tot half werk en gepruts vergeten we daarom maar even.
Als ik aleen al eens kijk hoeveel creditcard gegevens er vorige week buitgemaakt zijn louter omdat een of andere prutser wat bijeen geknutseld heeft maar geen flauw idee heeft wat hij nu eigenlijk gedaan heeft, dan houd ik mijn hart vast als dat soort amateurs bij banken dotnet bijeen gaan klikken.
Gewoon de meest rudimentaire kennis ontbreekt, en als je die basale kennis wel hebt dan kun je prima met een taal als Cobol overweg, want zoals Henri terecht zegt het is beslist niets bijzonders.
@Atila, geen idee waarom een programeertaal sexy zou moeten zijn.
Ik heb op mijn werk enkel te maken met ouwe kerels, aan sex heb ik daar geen behoefte !
Grappig. Ik zoek nog een bijbaantje als cobolprogrammeur, jarenlang geweest, maar dat is nergens te vinden. Ik vraag me dan ook af hoe groot het tekort aan cobolprogrammeurs eigenlijk is?
Als je programmeert, zet je instructies op een rijtje. Eerst dit, dan dat. In de tijd dat ik werd opgeleid, (studie informatica in de jaren ’70) gold dat. In die goeie ouwe tijd maakten we juweeltjes met talen als PL/1, Algol, Fortran en Cobol.
We besteedden veel tijd aan de vraag of alle mogelijkheden waren afgedekt. Het programma was van start tot eind in control. En wij ook, want het programma was ons geesteskind.
Een programma bouwde je niet zo maar. Er ging een heel traject aan vooraf; project definitie, informatie analyse, meerdere ontwerpfases en veel besluitvorming tussen de fases in. Achteraf werden de diverse tests uitgevoerd. Procedures waarin het wijziging werden bewaakt, zorgden voor rust en duidelijkheid voor betrokkenen.
Realtime of batchverwerking, recordlocking, screenhandling of interblockgaps; database calls en jobcontrol; de programmeur kon zijn programma pas draaiend krijgen als hij alle facetten van het vak beheerste.
Sinds die goeie ouwe tijd is alles anders; alles moet mooier, sneller, interactiever. Alles moet aan elkaar geknoopt, de complexiteit neemt met de dag toe. Maar gebruikers van systemen worden steeds dommer of in ieder geval slechter opgeleid. Waar we vroeger veelal systemen bouwden voor administratief personeel, dat grondig getraind werd, worden nu systemen gebouwd voor ongeïnteresseerde, ongetrainde burgers. Gebruikers doen maar wat; er wordt wat afgeklikt en aangeklooid, sterker nog, steeds groter wordende groepen mensen hebben er aardigheid is om systemen aan te vallen, extreem te belasten, te verzieken.
Maar dat alles betekent helaas niet dat de manier van bouwen op deze ontwikkelingen wordt aangepast. Geen deltaplan ICT, geen herbezinning over de vraag hoe open systemen eigenlijk moeten zijn en welke specialisten vereist zijn. Geen besef dat de complexiteit te groot is, systemen te moeilijk zijn geworden en de risico’s te groot geworden zijn. Want systemen worden gebouwd door informatici die deze titel nauwelijks verdienen; een cursus webdesign of een GUI cursus is vandaag de dag al heel wat. Besluitvormers krijgen teveel enthousiaste verhalen te horen en gaan daar te gemakkelijk in mee.
We scrummen maar wat, dolenthousiast over de fijne aanpak. Een goedgekeurd ontwerp als basis van de bouw is ouderwets. We bedenken gewoon tijdens de bouw wat we nodig hebben. Elke dag een kwartiertje om de laatste hoofdstructuurwijziging te bespreken. Als de duimen maar omhoog gaan en we vooral vriendelijk met elkaar omgaan. Als de kleuren van op de webpages maar de juiste companykleur hebben en de gimmicks het goed doen.
Is het gek dat de core systemen van vandaag zo’n 30-40 jaar oud zijn? Nee hoor, Cobol is nog lang niet dood. Maar degenen die er verstand van hebben worden in rap tempo uitgefaseerd. Ze passen niet goed meer in het jonge enthousiaste team dat vandaag de dag zo populair is. Het wordt nog wat als straks met de laatste babyboomers ook de echte programmeurs zijn uitgestorven.
Zolang het werkt en meer geld oplevert dan dat het kost om het te vervangen blijven we het gebruiken, dat is mens-eigen.
Zo hebben we ook allang nieuwe en betere vormen van energie, maar we tuffen nog steeds rond op oliestook. De verbetering van de techniek om te stoken, als ook het uiterlijk design is zodanig verbeterd dat dit met elkaar verdoezelt dat het inefficiënt en belastend is.
De enorme toename van rekenkrachten opslagcapaciteit en de snelheid waarmee processors werken, verdoezelen de inefficiëntie van de onderliggende programmatuur (welke overigens niet per definitie alleen, al dan niet slecht geschreven, COBOL programmatuur hoeft te zijn…). Dat houdt COBOL systemen dus nog wel even in stand.
Ik heb ervaren in mijn 30 jaar ict-cariere dat een specifieke programmeertaal niet zo van belang is. Je hebt mensen nodig die snappen wat programmeren c.q. ontwikkelen is. Die de concepten snappen. En concepten snap je het beste als je meer dan 1 taal onder de knie hebt. De 3 taal wordt al makkelijker en daarna leer je een nieuwe specifieke programmeertaal vrij snel.
Wel is het daarom goed dat universiteiten verschillende talen doceren. je kunt dan aan de slag met de kenmerken en concepten achter de verschillende talen.
Wie kent er nog:
– ladder logic (gosub en objecten bestaan daar niet, hooguit skip # lines)
– plat programmeren met aanroepen van subroutines
Die concepten moet je wel specifiek snappen als je met oudere talen aan de slag gaat. Leer ze op de universiteit maar eens werken met een taal met dst soort concepten. En oude (niet object) Cobol kan dan toch een prima kapstokje zijn? Sla je 2 vliegen in 1 klap.