In zijn toespraak op CA World 2013 ging Peter Griffiths, EVP and group executive, Enterprise Solutions and Technology bij CA Technologies, dieper in op DevOps; de samentrekking van Development en Operations. Hij vergeleek dit platform met een windtunnel voor de auto-industrie. ‘Wij virtualiseren een productieomgeving om sneller en beter software te kunnen bouwen.’
Het is geen product dat te koop is van CA, ‘maar wel een manier van werken die wij zelf toepassen en waarover wij graag onze klanten adviseren’. DevOps staat voor een ontwikkelmethode waarbij op een Agile manier nieuwe code wordt geschreven die stabiel (en dus vrij van fouten) in een productieomgeving kan draaien en waarvoor de ontwikkelaar zelf verantwoordelijk blijft. Dat is zo’n beetje de officiële verklaring, maar CA gaat een stap verder.
Gevirtualiseerde omgevingen
Vaak duurt het maanden voordat een testomgeving en een productieomgeving zijn gebouwd, waardoor het ontwikkelproces te lang duurt. ‘Zeker in een tijd waar mobiliteit, cloud en hooggespannen verwachtingen van eindgebruikers een belangrijke rol spelen, is het nodig sneller met goed werkende software te komen’, aldus Griffiths. ‘De auto-industrie gebruikt de windtunnel om de werkelijkheid te simuleren. Dat heeft die industrie verder gebracht. Wij doen hetzelfde voor de softwarebouwers: een bibliotheek met gevirtualiseerde omgevingen waar de zojuist geschreven code is te testen. Daar voegen we data mining aan toe, zodat we precies kunnen nagaan wat er gebeurt in termen van performance, gebruiksgemak, laadsnelheden, reactie van het erp-systeem en dergelijke. Dat analyseren we en de resultaten gaan naar de ontwikkelaar, zodat hij in staat is de programmatuur te verbeteren.’
Sterke verbetering
Hij voegt eraan toe te werken aan een volledige geautomatiseerd proces voor het bouwen van een ontwikkel-, test- en productieomgeving. ‘Inmiddels is al bekend dat onze ontwikkelaars door deze aanpak 80 procent minder tijd nodig hebben voor de herhalende regressietesten.’ De methode maakt onderdeel uit van CA Lisa, de suite voor applicatielevering. Servicevirtualisatie, doorlopende oplevering en data mining zijn belangrijke aspecten van de suite.
Een paar andere cijfers: 70 procent minder testtijd nodig en een verhoging van 60 procent in het aantal functiepunten dat hetzelfde ontwikkelteam weet te halen. ‘Let wel: dat zijn dus dezelfde ontwikkelaars die met deze tools en de andere aanpak zo’n sterke verbetering weten te bereiken’, zegt Griffiths.
De thema’s die hij in zijn toespraak aanhaalt, zijn cloud, mobile, social, big data en internet der dingen. ‘Dat zijn onze speerpunten. Waarbij wij bijzondere aandacht besteden aan beveiliging en identiteitsbeheer en authenticatie in de cloud. Omdat onze klanten daarom vragen’, aldus Griffiths.