Vier Europese bedrijven voor cyberbeveiliging, waaronder het Nederlandse Fox-IT, hebben een consortium opgericht om de toenemende bedreigingen voor de cyberbeveiliging van Europa aan te pakken. Bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties die met incidenten op het gebied van cyberbeveiliging worden geconfronteerd, kunnen nu een beroep doen op de gebundelde kracht van de European Cyber Security Group (ECSG).
De ECSG beschikt over meer dan zeshonderd experts die kunnen helpen tegen cybercriminaliteit. De oprichters en huidige leden van de ECSG zijn Fox-IT (Nederland), CSIS (Denemarken), Lexsi (Frankrijk) en S21sec (Spanje).
CERT
Elk land in Europa heeft wel een instantie die de beveiliging van de eigen elektronische grenzen tot taak heeft. Maar samenwerking tussen landen is er nauwelijks, waardoor het steeds moeilijker wordt de samenleving te beschermen en criminelen te vervolgen. ECSG wil dit probleem aanpakken via een combinatie van partnerschap en voorlichting, waarbij de gecombineerde kracht van zeshonderd cyberbeveiligingsexperts kan worden gebruikt om snel en efficiënt te reageren. Met de inzet van een Computer Emergency Response Team (CERT), waarin de verschillende partners zijn vertegenwoordigd, worden de specifieke mogelijkheden van elk bedrijf benut om sneller, vollediger en flexibeler services te bieden dan mogelijk is bij een afzonderlijke grote organisatie.
Daarnaast kan de ECSG zijn praktijkervaring gebruiken om overheden, bedrijven en regelgevende instanties te adviseren over problemen met betrekking tot een effectiever en praktischer beleid op het gebied van cyberverdediging, risicovermijding en -vermindering en het delen van informatie over de grenzen heen. Op die manier worden de gevolgen van cybercriminaliteit in heel Europa verminderd.
Reservebank
Door het partnerschap is de ECSG naar eigen zeggen nu de grootste Europese aanbieder van CERT-services geworden. De ECSG-leden doen onafhankelijk van elkaar hun werk, maar kunnen beschikken over extra, gespecialiseerde resources van hun ECSG-partners waar en wanneer dat nodig is. Door deze ‘reservebank’ van CERT’s kan op elke gewenste schaal geholpen worden.
De ECSG-partners wisselen op vertrouwelijke basis de meest recente informatie over bedreigingen met elkaar uit zonder gehinderd te worden door de ambtelijke molens die anders zouden optreden bij internationale jurisdictiekwesties. Dergelijke informatie wordt ook gedeeld met overheidsinstellingen, om de lokale politiediensten te helpen bij het bestrijden van cybercriminaliteit. De ECSG gaat ook samenwerken met de regeringen van afzonderlijke landen en met de Europese Unie om te adviseren over best practices en waar nodig te assisteren bij het inzetten van cyberbeveiliging om ervoor te zorgen dat beveiligingsproblemen snel onder controle worden gebracht. Ten slotte zal de ECSG ook lobbyen bij nationale en Europese wetgevende instanties om wetgeving in te voeren die het gemakkelijker zal maken om over de grenzen heen informatie te delen en samen te werken, met uiteindelijk een veiliger Europa als resultaat.