Van Google mag je een paar aangeschafte Google Glass niet verkopen of uitlenen. De klassieke vendor lock-in is weer terug, maar dan in een nieuwe en meer agressieve variant.
Het ironische is dat het juist Google is dat, terwijl zij in 2005 het open source operating system Android kochten, nu de kopers van hun eerste gelimiteerde editie van de bril verbiedt om deze te verkopen of uit te lenen. Het verontrustende hieraan is dat Google dit heel gemakkelijk kan constateren, omdat gebruikers van de bril dienen in te loggen met hun persoonlijke Google-account. Bij wisseling van gebruiker kan Google haar diensten rondom de bril uitzetten, en daarmee per saldo waardeloos maken.
Mijn zorg is dan ook dat ‘vendor lock-in’ weer terug is, maar dan in een meer agressieve vorm: de fabrikant van de hardware weet nu precies wat je doet, omdat de rechten op het gebruik via het internet rechtstreeks zijn gekoppeld aan de systemen van de fabrikant. De fabrikant behoudt daarmee altijd volledige controle over het product. Zat Apple met de Apple Store al op het randje, dan is Google er volgens mij nu overheen gegaan.
Niet door verkopen of uitlenen heeft niets met vendor lock-in te maken.
Vendor lock-in is dat de Google Glass alleen met Google OS draait op een Google computer die voorzien wordt van Google stroom. Doordat ik Google stroom afneem zit ook vast aan een Google Keuken en blijkt dat nu juist de meest slechte keuken op de markt te zijn! Dus ik moet die bril hebben, dus die verschrikkelijke keuken neem op de koop toe.
Wacht eens.. PS3 games kun je niet spelen op een XBox!
Snel-filtermaling koffie werkt niet in een bonen-koffiemachine!
Diesel werkt niet in een benzine auto! Allemaal vendor lock-in. 🙂