SAP is bereid mee te werken met het plan van de rijksoverheid om de licentiekosten van softwarepakketten te verlagen. Het softwareconcern vraagt wel om een uitgewerkt voorstel waarbij het Rijk aangeeft waar er de afgelopen jaren scheefgroei is ontstaan. Dat geldt dan voor zowel de situatie dat er te veel licenties zijn ingekocht als te weinig. Dat stelt Caspar Joustra, de nieuwe algemeen directeur van SAP Nederland.
Bij het Rijk gaat vanaf deze maand een speciale ambtenaar aan de slag die nagaat hoe er vooral op software van Microsoft, Oracle en SAP kan worden bezuinigd. Deze aanpak past in het beleid van Rijks-cio Maarten Hillenaar die al in 2011 aangaf afspraken te willen maken met leveranciers over het aanpassen van het intellectueel eigendom om hergebruik mogelijk te maken.
P-Direkt en Speer
SAP-directeur Joustra heeft een ontmoeting met de ambtenaar tijdens het 25-jarig jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) dat 18 en 19 april plaatsvindt in het Mecc in Maastricht. De directeur geeft aan dat er wat SAP betreft gepraat kan worden over het eventueel terugdringen van licentiekosten. De rijksoverheid is een grootgebruiker van SAP en gebruikt de software onder andere voor financiën, personeelsinformatie- en salarisverwerking (P-Direkt) en het ondersteunen van materieellogistieke processen bij Defensie (Speer).
Volgens Joustra lopen er al een aantal jaren gesprekken tussen het Rijk en de leveranciers over een goedkopere licentieaanpak. Hij zegt dat zijn bedrijf bereid is mee te helpen. ‘Je kunt beter in gesprek blijven dan er tegen in gaan. Voor ons is het Rijk een hele grote, belangrijke klant.’ Maar zijn boodschap aan de ‘softwareambtenaar’ is wel dat het Rijk een keer goed op een rij zet welke departementen en afdelingen SAP-systemen gebruiken en hoeveel licenties er nodig zijn. ‘In het verleden hebben ook overheden willen profiteren van het model hoe meer licenties worden afgenomen hoe hoger het kortingspercentage wordt. Men komt er nu achter dat soms veel meer licenties zijn gekocht dan dat er gebruikers zijn.’
Licentieafspraken
De SAP-directeur verwacht overigens dat het omgekeerde ook voorkomt: dat er door een overheidsafdeling eigenlijk te weinig licenties zijn afgenomen voor het groeiende aantal gebruikers. Binnen het Rijk worden bijvoorbeeld veel reorganisaties doorgevoerd en afdelingen samengevoegd. Dat heeft invloed op licentieafspraken.
Hij wijst op de gezamenlijke zogeheten 3F-aanbesteding van de ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport die in 2012 overstapten op één financieel SAP-systeem. De samenwerking tussen deze departmenten maakt onderdeel uit van het programma de Compacte Rijksdienst. Dit was tegen het zere been van concurrent Oracle, dat vond dat bestaande licenties niet door andere ministeries mogen worden overgenomen. Oracle stapte naar de rechter, maar die was echter van mening dat de departementen expliciet om SAP mochten vragen en dat de Staat dus onderling licenties mag hergebruiken. Als mogelijke vervolgstap is het op termijn mogelijk dat de uitvoering van de financiële administraties van de 3F-departementen in een shared serviceorganisatie wordt belegd, naar analogie van P-Direkt.
Met opgetrokken wenkbrauwen belees je dan weer eens een publicatie als deze. En dan hoop ik dat menig vertegenwoordiger van organisaties en IT professionals meelezen deze keer.
Wat is hier aan de hand? Gewoon dat de overheid haar licentiemanagement, een heel eenvoudig en noodzakelijk basaal onderdeel in de IT keten, domweg niet op orde heeft. Aan de andere kant, en dat vind ik dan tamelijk moeilijk te begrijpen, een leverancier die de bal bij de overheid legt.
Mijn beste IT professional, misschien klinkt dit badinerend, maar uit eigen ervaring dat licentie management vaak het laatste blijkt waar men zich druk over maakt klaarblijkelijk, Licentie management maakt gewoon standaard deel uit van de overall IT keten. Het is geen aparte discipline, het is geen ‘rocket science’. Het is gewoon een noodzakelijk standaard die in de CMDB als vast onderdeel zal moeten zijn opgenomen.
Dat er iemand bij de overheid moet worden aangesteld een onderzoek op te moeten zetten en uit te voeren zegt iets over de kwaliteit van het IT management, perceptie en kennis van zaken bij de overheid.
Aan de andere zijde een leverancier van producten en diensten aan de overheid die een dergelijk onderdeel, feitelijk, gewoon op de plank zou moeten hebben liggen, als een standaard ondersteuning aan een klant, immers, je wil toch als leverancier precies weten en kunnen meten wat je klant van je af neemt uiteindelijk, en hoe en hoeveel er ‘afgetikt’ zou moeten worden.
Hoe kun je anders factureren?
Just a thought….
Beste René,
Als je ervaring zou hebben met SAP licentie metingen en de complexe organisatie structuur van de Rijksoverheid dan zou je mogelijk meer inlevingsvermogen kunnen hebben.
De SAP contract- en verkoopadministratie in Den Bosch heb ik leren kennen als zeer betrouwbaar waarbij in onze situatie slechts 1 fout op de honderd facturen is gemaakt. Daarom twijfel ik er geen seconde aan dat SAP in staat is om een correcte factuur te versturen.
De complexiteit van dit dossier zit bij de rijksoverheid met de verschillende zelfstandige departmenten die hun mandaat niet gemakkelijk opgeven of moeilijk kunnen samenwerken door systeemtechnische beperkingen. Ik juich de benoeming van de ‘software ambtenaar’ toe. Daarbij hoop ik dat deze persoon in staat is om het 10-voudige van zijn eigen kosten te besparen door heronderhandelingen en het beëindigen van onderhoud op niet gebruikte licenties.
Groet, Rense