Het koppelen van apparaten via internet zal de bedrijfsvoering van bedrijven en organisaties in de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. Dat stelt verkoopdirecteur Noord-Europa Henk van den Eeckhout van Intel. Hij ziet vier trends, die ook de wereld van de consument op z’n kop zetten.
Veel instrumenten, machines en sensoren maken inmiddels onderdeel uit van internet. ‘Je zou dit het embedded internet kunnen noemen, of het internet der dingen’, stelt Van den Eeckhout. In 2015 zijn vijftien miljard apparaten met internet verbonden. Dit zijn sensoren die informatie doorgeven – denk bijvoorbeeld aan de IJkdijk – maar ook machines die contextgevoelige gegevens weten te interpreteren.
Bijvoorbeeld het kopen van een blikje fris verandert ingrijpend. Van den Eeckhout: ‘Vroeger was er een kast waar je door een glas kon zien welke flesjes te koop zijn, je gooide er geld in en vervolgens viel het flesje of blikje in het uitgiftebakje. Met de nieuwe computertechnologie is de automaat een intelligent systeem, voorzien van een camera, aanraakscherm, verbinding met internet, sociale media, gaming, videoreclames, voedingsinformatie, en bewust van smartphones die binnen Bluetooth-afstand zijn.’
Het internet der dingen voert verder dan het simpelweg verzamelen van gegevens. De combinatie van gps op smartphones en tablets, rfid-chips, camera’s en sensoren maakt met intelligente software maakt nieuwe diensten mogelijk. ‘Het gaat niet meer om doelmatigheidsverbetering van bestaande processen, maar om het innoveren van diensten en producten. Om nieuwe markten ontwikkelen; om sneller te kunnen inspelen op veranderingen in het consumenten/burger-patroon’, zegt Van den Eeckhout.
Stembesturing
De andere trends die Van den Eeckhout ziet zijn cloud computing, big data en verbetering van de gebruikerservaring met nieuwe technologieën als aanraakscherm en stembesturing. Dit viertal hangt met elkaar samen en zorgt voor een grote veranderingen in bijvoorbeeld handel, gezondheidszorg, retail en openbaar bestuur.
Het aantal adressen op internet is met de huidige standaard IPv4 niet toereikend, stelt Van den Eeckhout. Een overgang naar IPv6 zal volgens hem door het internet der dingen worden versneld. Organisaties zullen investeren in IPv6-ondersteunende netwerkapparatuur. Ook de netwerken zelf moeten betrouwbaarder en veel sneller zijn om al die gegevens op de juiste plek te krijgen. ‘Voorwaarde is wel dat bij het verbinden van al die miljarden apparaten en sensoren via internet, dat open standaarden worden gebruikt. Met fabriekseigen besturingssystemen en protocollen is de keten niet op te zetten.’
Many-core processoren
Een fabrikant van processoren als Intel moet volgens Van den Eeckhout een rol spelen op vrijwel alle technologische segmenten die dit mogelijk maakt. ‘Een hogesnelheidsarchitectuur op de processoren voor het snelle (10GbE-40GbE) netwerk. Solid state disks voor draagbaar geheugen, gedistribueerde, intelligente opslag als alternatief voor de dure SAN, multi-core en many-core processoren voor de computerapparatuur en slimme telefoons. En ten slotte aansluiting van de hardware op software-ontwikkelingen als de in geheugen draaiende databases als Hana van SAP, op een meer monolithische databasetaal als NoSQL, en de over internet gedistribueerde database Hadoop.’
Retailers gebruiken internet om gegevens te vergaren over omloopsnelheden, gedragspatronen van bezoekers te analyseren, voorraadgegevens, computergedrag. Dit scheelt in logistieke kosten en ict-beheerkosten door beheer op afstand. Het gaat volgens Van den Eeckhout om andere vormen van klantenbinding en kostenbeheersing. Beide worden mogelijk gemaakt door het internet der dingen en de software die hiervan gebruik maakt.
Cisco Connect
Henk van den Eeckhout zette zijn ideeën over het Internet der dingen uiteen tijdens Cisco Connect, het klantenevenement van Cisco dat op 18 april 2013 wordt gehouden in de Amsterdam ArenA Business Club.
Het belangrijkste gevaar dat schuilt lijkt mij dat mensen er niet meer van bewust zijn c.q. ervan op de hoogte zijn dat er gegevens over ons worden verzamelend en verzonden.
Een van de zaken die mijn laatst weer opviel was de fabrikant die stekkers verkoopt waarmee je energieverbruik binnen je huis kunt meten en doorsturen naar je computer om de standen uit te lezen. Daar koppel je ze ook heel handig aan de verbruiker (tv, koelkast etc..). Leuk voor wie daar van houdt. Maar….. De ingevoerde gegevens gaan ook naar de leverancier van die stekkers die de verzamelde informatie ook weer doorverkoopt. En als je dit verkeer blokkeert krijg je nooit meer een update van de software en vervalt je garantie. Aldus de kleine lettertjes.
Dus alles aan internet heeft zeker zijn schaduwkanten als het om privacy gaat. Maar daar heb je zelf ook al wat voorbeelden van gegeven.
Alles wat mogelijk is hoeft niet altijd nuttig te zijn.
Op zich een heel leuk onderwerp, echter het had meer kracht gehad als het ontkoppelt was van het eigen product van de genoemde verkoopdirecteur. Juist het IP-apparaat tot IP-apparaat is iets waar nog veel in kan en zal gaan gebeuren. Natuurlijk is er ergens hw voor nodig, maar dat is echt ondergeschikt aan de toepassing en doet daardoor hier afbreuk aan de aandacht voor het IDD.